Ukrayna’da ölen Zambiyalı asker

Ukrayna’da ölen Zambiyalı asker

Rusya merkezli askeri şirket Wagner’in başındaki isim Rus işadamı Yevgeniy Prigojin, Ukrayna’da cephede Rusya için savaşırken hayatını kaybeden Zambiyalı mahkumun Wagner askerlerinden biri olduğunu söyledi. Rusya’nın Afrika ülkelerine destek olması karşılığında Zambiyalı mahkumun gönüllü olarak Rusya için savaştığını öne sürdü.

Prigojin, kendisine ait Konkord şirketinin basın servisinin Telegram hesabında yaptığı açıklamada, savaşta öldüğü sonradan ortaya çıkan Zambiyalı Lemekhani Nathan Nyirenda’yı tanıdığını, mahkum olduğunu ve gönüllü olarak Wagner’e katıldığını savundu.

Rus işadamı Prigojin, Nyirenda’nın Afrika’nın bağımsızlık mücadelesine destek olan Rusya’yla birlikte savaşmak için “istekli” olduğunu da aktardı. “Kremlin’in aşçısı” olarak anılan Rus işadamı, eylül ayındaki bir videoda mahkumları savaşa gitmeye ikna etmeye çalışırken görülmüştü.

Hapiste olduğu bilinen Zambiya vatandaşının Ukrayna’da cephede hayatını kaybettiğinin ortaya çıkmasının ardından Zambiyalı yetkililer Rusya’dan acil bilgi talep etmişti.

Rusya’da uyuşturucu bulundurma suçundan 9 yıl 6 ay hapis cezası alan Lemekhani Nathan Nyirenda, Zambiya hükümetinin bursuyla Rusya’ya nükleer mühendislik okumaya gitmişti. Rusya’da hüküm giyen Nyirenda, Moskova’nın dışındaki Tver Hapishanesi’nde tutuluyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *