Mahsa Emini gösterileriyle ilgili Tahran’da bine yakın iddianame

Mahsa Emini gösterileriyle ilgili Tahran’da bine yakın iddianame

İran’da Mahsa Emini’nin ölümünün ardından başlayan gösterilere ilişkin başkent Tahran’da bine yakın iddianame hazırlandığı, yapılacak duruşmaların ise aleni yapılacağı bildirildi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Tahran Başyargıcı Ali El-Kasi Mihr, Yüksek Yargı Erki Şurası toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

El-Kasi Mihr, “Son olaylarda yıkıcı eylemlerde bulunan, güvenlik güçlerine saldırma yoluyla yaralanmalarına veya ölmelerine neden olan, kamu malını ateşe verme gibi ağır suçlarla ilgili bin civarında iddianame hazırlandı.” dedi.

İranlı yetkili, duruşmaların aleni olacağını da söyledi.

Öğrencilerin üniversiteden uzaklaştırılmalarına protesto

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler devam ederken, gözaltı dalgasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin okuldan uzaklaştırılması protesto edildi.

Ülkenin, Şehrud Teknoloji, Zehra, Tebriz Tıp Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Tahran Şehid Beheşti, İslami Azad, Melayer, Erak, Ahvaz Şehid Çamran, Şiraz, Buşehr Tıp Bilimleri, İslam Şehr İslami Azad, Kürdistan, Azerbaycan Şehid Medeni, Senendec Azad, Gilan, Nasıruddin Tusi ve Nuşirevan Teknoloji üniversitelerinde öğrenciler protesto gösterisi düzenleyerek gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi, yönetim aleyhine sloganlar attı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, Tahran’da bulunan Emir Kebir ve Allame Tabatabai üniversiteleri ile Batı Azerbaycan’da bulunan Urumiye Üniversitesi öğrencilerinin fakülteye girişinin yasaklanması ve okuldan uzaklaştırılmasının ardından öğrenciler oturma eylemi yaptı.

İran’daki gösteriler

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi İran’da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Olaylarda resmi kaynaklardan sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmedi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde 200’den fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu. Gösteriler, ülkenin bazı noktalarında devam ediyor.

Alman hükümetinden İran’a kınama

Alman hükümeti, İran’da güvenlik güçlerinin göstericilere karşı orantısız şiddet kullanmasını kınadı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümetinin İran’daki gelişmeleri endişeyle takip ettiğini söyledi.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümünün ardından haftalardan beri devam eden protestolarda barışçıl gösteri yapan çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden ötürü dehşete düştüklerini belirten Hebestreit, “İran güvenlik güçlerinin göstericilere karşı orantısız güç kullanmasını şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Hebestreit, İran’da gazetecilere yönelik devlet baskısını da kınadıklarını vurgulayarak, “İran’da basın ve ifade özgürlüğü yok. İran’da kendi hakları için sokağa çıkan insanların yanında olmak amacıyla kendi olanaklarımızı kullanıyoruz.” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB) İran’a yönelik yeni yaptırımlar getirmesinden memnuniyet duyduklarını söyleyen Hebestreit, Alman hükümetinin başka önlemlerin alınmasını da incelediğini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Alman Birinci Televizyon Kanalı’nda (ARD) yayımlanan “Bericht aus Berlin” programında İran’daki Devrim Muhafızlarının terör örgütü listesine alınması ihtimalini gündeme getirdi.

Baerbock, “Geçen hafta (İran’a yönelik) başka bir yaptırım paketini yola koyacağımızı, Devrim Muhafızlarının terör örgütü olarak da ne şekilde listelenebileceğini inceleyeceğimizi açıkça ifade ettim.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *