Belçika, Rusya ile enerji kanallarını açmak için bastırıyor

Belçika, Rusya ile enerji kanallarını açmak için bastırıyor

Belçika Başbakanı, Avrupa-Rusya ilişkisinin yeniden başlaması ve ucuz enerjiye erişim sağlaması gerektiğini, bunu düşünen diğer liderlerin ise bunu açıkça dile getiremediğini söylemesi üzerine, AB Konsey Başkanı Costa, ‘Rusya ile diyalog için henüz erken’ diye yanıt verdi. Fransa, İtalya ve Macaristan da Rusya ile ilişkilerin başlatılması gerektiği görüşünde.

Belçika Başbakanı Bart De Wever, Belçika gazetesi L’Echo’da yayınlanan röportajında, Avrupa’yı Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Rusya ile anlaşmaya çağırdı.

Avrupa Birliği (AB) ise bu konuda bölünmüş durumda. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Moskova ile doğrudan görüşmeler yapılması çağrısında bulunurken, Rusya’nın nefesini ensesinde hisseden Polonya ve üç Baltık ülkesi buna kesinlikle karşı çıkıyor.

De Wever, “Avrupalı liderler özelde benimle aynı fikirde ama kimse bunu yüksek sesle söylemeye cesaret edemiyor. Putin’e karşı naif davranmadan, Avrupa’nın çıkarları doğrultusunda çatışmayı sona erdirmeliyiz” dedi.

Avrupa’nın Rusya ile ilişkilerinde geçmişteki hataları tekrarlamaması gerektiğini de sözlerine ekleyen De Wever, Avrupa’nın yeniden silahlanması ve doğu sınırlarına asker konuşlandırması gerektiğini vurguladı.

“Aynı zamanda Rusya ile ilişkilerimizi normalleştirmeli ve ucuz enerjiye yeniden erişim sağlamalıyız. Bu sağduyunun gereğidir” diye ekledi.

Başbakan, Avrupa’nın Ukrayna’yı askeri olarak destekleme ve Rusya’nın ekonomisini sıkıştırma şeklindeki ikili stratejisinin ABD’nin desteği olmadan savunulamaz hale geldiğini savunarak, “Ukrayna’ya silah göndererek Putin’e baskı yapamayacağımıza ve ABD desteği olmadan ekonomisini boğamayacağımıza göre geriye tek bir yöntem kalıyor: anlaşma yapmak,” diye konuştu.

De Wever ayrıca, hükümetinin Orta Doğu’daki savaşla bağlantılı olarak artan enerji fiyatlarını dengelemek için devlet sübvansiyonları getirmeyi planlamadığını söyleyerek, “Önceki hükümetin yaptığı gibi paniğe kapılıp milyarları pencereden dışarı atmayacağım” dedi.

AB, 2022’de Ukrayna’nın tam ölçekli işgalinin başlamasından bu yana Rusya’nın enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmak için çalışıyor. Gelecek yıl Rus fosil yakıt ithalatının tamamen yasaklanması için planlar hazırladı.

Macaristan ve Slovakya ise Rus enerji kaynaklarının kendi enerji güvenlikleri için elzem olduğunu savunarak bu tedbirlere direnmeye devam ediyor.

Bu hafta başında bazı Avrupalı liderler, Başkan Donald Trump’ın İran’daki savaşın bir sonucu olarak küresel enerji piyasalarındaki fiyat gerilimlerini hedefleyen bir hamle olarak Rus petrolüne denizden uygulanan yaptırımları kaldırma kararını eleştirdi.

ABD, bu hafta ülkelere denizde mahsur kalan Rus petrolünü satın almaları için geçici bir izin verdi. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve Avrupa Konseyi Başkanı António Costa bu hamleyi kınayarak Avrupa’nın güvenliği üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği: Rusya ile normalleşme için erken

Belçika’nın resmi ajansı Belga’daki habere göre, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, temel gündemin “Avrupa’nın güvenliği ve Ukrayna’da barışın sağlanması” olarak kalmaya devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Costa, Rusya’ya ekonomik baskının sürmesi gerektiğini vurgulayarak, aynı zamanda Ukrayna’ya da gerekli desteğin sağlanmasının öneminin altını çizdi.

AB’nin Rusya’ya enerji bağımlılığını sonlandırmaya çalıştığını ve fiyat müzakeresine girmediğini aktaran Costa, Rusya ile gelecekte diyalog kurmaya hazırlanmak gerektiğini ancak şimdi bunun için doğru zaman olmadığını iddia etti.

Costa, Macaristan’ın Ukrayna’ya fonları engellemesine ilişkin ise üye ülkelerin gözdağı verme girişimlerini kınadı.

Belçika Başbakanı Bart De Wever, Avrupa’nın Rusya ile ilişkileri yeniden normalleştirmesi ve ucuz enerjiye yeniden erişim sağlaması gerektiğini, bu görüşü paylaşan diğer liderlerin ise bunu açıkça dile getirmeye cesaret edemediğini söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *