Erbil merkezli Rudaw’ın haberine göre, “İran tarafından bir ABD F-15 savaş uçağının düşürüldüğü ve uçağın Basra’ya çakıldığı yönündeki iddialar, kentte hareketli saatler yaşanmasına neden oldu.” Centcom ise, uçağının düşürüldüğü iddiasını reddetti.
Rudaw’ın haberinin ayrıntıları ise şöyle
Irak güvenlik kaynakları, pilotu aramak için sokağa dökülen kalabalığın peşinden gittiği görüntünün aslında bir motosiklet farı olduğunu açıkladı.
İran ile ABD-İsrail ittifakı arasındaki savaşın altıncı gününde, Irak’ın güneyindeki Basra ilinde uçak düşürüldüğü iddiaları büyük bir karmaşaya yol açtı.
Sosyal medyada hızla yayılan haberler üzerine yüzlerce Basralı, uçağın pilotunu yakalamak amacıyla çöl bölgelerine ve sokaklara akın etti.
Halk sokağa döküldü, pilot ve enkaz arandı
5 Mart 2026 Perşembe akşam saatlerde yayılan görüntülerde, kalabalık grupların sloganlar atarak Basra’nın kırsal alanlarında arama yaptığı görüldü.
“ABD uçağı düştü” söylentisi üzerine bölge sakinlerinin pilotu bulmak için seferber olduğu ancak sahada herhangi bir uçak parçasına veya enkaza rastlanmadığı bildirildi.
Sosyal medyadan paylaşılan uçak görüntüsünün sahte olduğu anlaşıldı.
Ortak Operasyonlar: Görüntü bir motosiklete aitti
Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, konuya ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı.
Yetkili, “Basra’da herhangi bir uçağın düşmesi söz konusu değildir, böyle bir vaka kaydedilmemiştir. Vatandaşların peşinden gittiği görüntünün, çöl bölgesinde seyir halindeki bir motosikletin uzak mesafeden görünen ışığı olduğu saptanmıştır” dedi.
CENTCOM ve Basra Komutanlığı iddiaları yalanladı
Olayın büyümesi üzerine hem Basra Operasyonlar Komutanlığı hem de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) resmi açıklamalar yayımladı.
Her iki kurum da bölgede herhangi bir hava aracının kaybedilmediğini veya düşürülmediğini teyit etti.
Yetkililer, savaşın yarattığı gergin ortamda sosyal medya üzerinden yayılan dezenformasyonlara karşı vatandaşları dikkatli olmaya ve sadece resmi açıklamalara itibar etmeye çağırdı.
Centcom, “Sosyal medyada Basra üzerinde bir ABD savaş uçağının düşürüldüğüne dair söylentiler dolaşıyor. Bunlar asılsız ve DOĞRU DEĞİLDİR.” metni yayınlamakla yetindi.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *