ABD 2 milyar dolar değerinde askeri teçhizat kaybetti

ABD 2 milyar dolar değerinde askeri teçhizat kaybetti

Anadolu Ajansı’nın derlediği verilere göre, en büyük maliyet artışına yol açan unsur, Katar’daki El Udeid Hava Üssü’nde bulunan ve 1,1 milyar dolar değerindeki ABD yapımı AN/FPS-132 erken uyarı radar sistemi. İran, Orta Doğu’da en az yedi ABD askeri tesisini hedef alırken, medya ise bu saldırıları ev sahibi ülkelere yönelik saldırılar olarak nitelendiriyor.

Anadolu Ajansı’nın derlediği tahmin ve verilere göre, ABD Cumartesi gününden bu yana İran’a yönelik saldırılarında yaklaşık 2 milyar dolar değerinde askeri teçhizat kaybetti.

Maliyetin en büyük nedeni, Katar’daki El Udeid Hava Üssü’nde bulunan ve değeri 1,1 milyar dolar olan ABD yapımı AN/FPS-132 erken uyarı radar sisteminin Cumartesi günü İran tarafından füze saldırısına uğramasıdır. Katar, radarın vurulduğunu ve hasar gördüğünü doğruladı.

Pazar günü, Kuveyt hava savunması tarafından açılan dost ateşi olayında 3 adet F-15E Strike Eagle uçağı kaybedildi. Altı mürettebatın tamamı hayatta kalırken, uçaklar kullanılamaz hale geldi; bunların yerine yenilerini alma maliyetinin 282 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

İran, Cumartesi günü gerçekleştirdiği ilk misilleme saldırısında Bahreyn’in Manama kentindeki ABD Donanması Beşinci Filosu karargahına saldırdı ve iki uydu iletişim terminalini ve birkaç büyük binayı imha etti.

Açık kaynaklı istihbarat raporları kullanılarak, hedef alınan SATCOM terminallerinin AN/GSC-52B olduğu tespit edildi ve bu terminallerin konuşlandırma ve kurulum maliyetleri de dahil olmak üzere yaklaşık 20 milyon dolar değerinde olduğu belirlendi.

İran ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki El-Ruveys Sanayi Şehri’nde konuşlandırılmış THAAD Balistik Füze Savunma Sistemi’nin AN/TPY-2 radar bileşenini imha ettiğini iddia etti.

Açık kaynaklı istihbarat raporları aracılığıyla elde edilen uydu görüntüleri, bir isabetin gerçekleştiğini gösteriyor. İmha edilen radar bileşeninin değerinin 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bu zararların toplamına bakıldığında, İran’ın bölgedeki ABD askeri varlıklarına 1,902 milyar dolar değerinde hasar verdiği görülüyor.

ABD üslerine yönelik saldırılar

ABD ve İsrail’in Cumartesi günü İran’a yönelik saldırılarına başlamasından bu yana İran, Orta Doğu’da en az yedi ABD askeri tesisini hedef aldı:

Bahreyn’deki ABD Beşinci Filosu karargahı, Kuveyt’teki Camp Arifjan, Ali Al Salem Hava Üssü ve Camp Buehring, Irak’taki Erbil Üssü, ABD Donanmasının Orta Doğu’daki en büyük limanı olan Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Cebel Ali Limanı ve Katar’daki El-Udeid Hava Üssü.

Kuveyt’te çekilen görüntülerde, bir önceki gün İran’ın düzenlediği saldırı haberlerinin ardından Ali Al Salem Hava Üssü’nde birçok noktada çökmüş çatılar görüldü. Altı ABD askerinin öldürüldüğü yer ise Camp Arifjan’dı.

Kuveyt’teki Camp Buehring’in içinde kaydedilen ve geniş çapta yayılan bir videoda ise, bir insansız hava aracının tesisin üzerinde uçtuktan sonra sınırları içinde patladığı görülüyor.

New York Times tarafından doğrulanan görüntüler ve fotoğraflar, İran’ın Cumartesi ve Pazar günleri boyunca Irak’taki Erbil Uluslararası Havalimanı’ndaki, ABD güçlerinin konuşlandığı askeri tesisi defalarca hedef aldığını gösterdi. Bölgeden duman ve alevler yükseliyordu. Pazar sabahı uydu görüntüleri, üssün bir bölümündeki dört yapının hasar gördüğünü veya yıkıldığını ve yangınların Pazartesi sabahına kadar devam ettiğini gösterdi.

Bu arada, Pazar günü Dubai’deki Cebel Ali Limanı’nın uydu görüntülerinde, ABD Donanması’na ait çitlerle çevrili bir dinlenme bölgesinde bulunan büyük bir binadan duman yükseldiği görüldü. Resmi bir ABD üssü olmasa da, Cebel Ali, ABD donanmasının en sık kullandığı limanlardan biridir.

Askeri üslerin yanı sıra, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ABD diplomatik misyonları da saldırıların hedefi oldu.

Suudi Arabistan’ın Riyad kentindeki ABD Büyükelçiliği iki insansız hava aracıyla vuruldu. Suudi Savunma Bakanlığı, yerleşkede “sınırlı ateş ve küçük maddi hasar” olduğunu bildirdi. Washington Post’a göre, yerleşke içindeki CIA istasyonu da vuruldu.

Kuveyt’in başkenti Kuveyt’teki ABD Büyükelçiliği, insansız hava aracı ve füze saldırılarına maruz kaldı. Büyükelçilik yerleşkesi yakınlarında duman görüldüğü bildirilirken, hasar detayları kamuoyuna açıklanması sınırlı kaldı. Büyükelçilik “bir sonraki duyuruya kadar” kapatıldı ve gerekli olmayan personel ile aileler tahliye edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentindeki ABD Başkonsolosluğu, İran’a ait olduğu düşünülen bir insansız hava aracı tarafından vuruldu. Drone, başkonsolosluk binasının bitişiğindeki otoparka isabet etti. Çıkan yangın, yerel yetkililer tarafından hızla kontrol altına alındı. Konsolosluk arazisi kısmen hasar gördü ancak büyük bir yapısal yıkım yaşanmadı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *