Kuzey Kore’den Trump’a ‘iyi geçinelim’ mesajı

Kuzey Kore’den Trump’a ‘iyi geçinelim’ mesajı

ABD Dışişleri Bakanının, Kuzey Kore’yi dinlemeye hazır olduğunu söylemesi üzerine, Kuzey Kore’nin başındaki Kim Jong-un, ABD’nin kendilerine karşı düşmanca politikasını geri çekmesi ve nükleer statüsüne saygı göstermesi durumunda ABD ile iyi geçinmemeleri için hiçbir sebep olmayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rubio’nun düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasının dökümünü yayımladı. Buna göre Rubio, Washington-Pyongyang arası diyalog kapısının açık olduğuna işaret etti. Rubio, “İster Küba’daki biri olsun ister bir gün Kuzey Kore’deki biri olsun isterse şu anda İran’daki biri olsun, her zaman dinlemeye açığız. Bu, elbette bir müzakereden farklı ancak dile getirilen bakış açılarını dinlemeye hazırız.” diye konuştu.

ABD’nin, kendisiyle bilgi ve görüşlerini paylaşmak isteyen herhangi bir hükümetin yetkilileriyle konuşmaya hazır olduğunu kaydeden Rubio, “Bunu yapmak benim görevimdir.” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kore İşçi Partisinin 9. Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “ABD-Kuzey Kore ilişkilerinin geleceği tamamen ABD’nin tutumuna bağlı.” demişti.

ABD basınında Rubio’nun açıklamasının, Washington yönetiminin Kuzey Kore ile diyaloğu yeniden başlatmaya işaret edebileceği aktarıldı. Trump ile Kim, Haziran 2018’de Singapur’da, Şubat 2019’da Hanoi’de ve üçüncüsü Haziran 2019’da Kuzey ve Güney Kore arası sınır köyü Panmunjom’da 3 kez görüşmüştü.

Komünist Kore’den kapitalist ABD’ye: İyi geçinmemek için neden yok

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, ülke lideri Kim, Kore İşçi Partisinin 9. Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ABD-Kuzey Kore ilişkilerini değerlendirdi.

Kim, Kuzey Kore anayasasında belirtilen mevcut nükleer statüye saygı gösterir ve Pyongyang’a karşı “düşmanca politikasını” geri çekerse ABD ile iyi geçinmemelerine dair hiçbir neden bulunmadığını söyledi.

Kim, iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatının tamamen ABD’nin tavrına bağlı olduğunu vurgulayarak “İster barış içinde bir arada var olma olsun ister sonsuz bir çatışma, biz her şeye hazırız ve bu tercih bize ait değil.” ifadesini kullandı.

“En tehlikeli varlık” olarak nitelendirdiği Güney Kore ile görüşecek hiçbir konunun bulunmadığını aktaran Kim, bu ülkeyi daima “soydaş kategorisinin” dışında tutacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ülkesinin Pyongyang ile diyaloğa açık olduğuna işaret ederek “Dile getirilen bakış açılarını dinlemeye hazırız.” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *