Lübnan’da verilen görevden geri çekilen ABD büyükelçisi Barrack, Şam’daki Halk Sarayı’nda, Suriye yönetiminin yabancı şirketlerle yatırım mutabakat zaptı törenine katıldı, konuşma yaptı. Törende Suriye Cumhurbaşkanı da yer aldı. 4 milyar dolarlık projede ABD ve Katar ile Türkiye’den 3 şirket bulunuyor.
Suriye’de düzenlenen törende, Suriye Sivil Havacılık Otoritesi ile ABD’den Assets Investments, Katar’dan UCC ve Türkiye’den Kalyon İnşaat, Cengiz İnşaat, TAV İnşaat şirketleri arasında 4 milyar dolar tutarında stratejik iş birliği anlaşması imzalandı. İmzalar Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın huzurunda atıldı. Daha sonra ABD Büyükelçisi konuşma yaptı. Çekilen aile fotoğrafında Barrack ile Şara’nın yan yana durması dikkat çekti.

Anlaşma kapsamında Kalyon İnşaat ve Cengiz İnşaat’ın aralarında bulunduğu konsorsiyum tarafından Şam Uluslararası Havalimanı tesislerinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek ve eş zamanlı olarak yeni tesisler inşa edilecek. Toplam 4 fazda gerçekleştirilecek kademeli kapasite artışıyla 8 yıl içinde havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 31 milyona çıkarılacak.
Geçen mayıs ayında da Suriye Enerji Bakanlığı ile ABD’den Power International, Katar’dan UCC ve Türkiye’den Kalyon Holding ve Cengiz Holding arasında 7 milyar dolar tutarında stratejik işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
Barrack, ABD şirketinden söz etmedi
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Barrack, Şam’daki imza törenine katılmasının ardından X sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Barrack mesajında şöyle dedi:
“Refah ve barış dolu bir Suriye’nin geleceği, Suriye ve Katar’ın UCC’si ve Türkiye’nin yeni Şam Uluslararası Havalimanı için Yap-İşlet-Devret projesini kazanan Cengiz ve Kalyon grupları gibi bölgesel ortaklarının elinde. @POTUS’un
yaptırımları kaldırmasıyla birlikte, bugün Şam’daki imza törenine katılmaktan mutluluk duydum. İyileşmeye giden yol, güvenlik ve istikrar temelinin inşasıyla başlamalı, ardından hükümet sistemleri ve nihayetinde girişim ve refah gelmelidir.”













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *