İspanya, İsrail’e karşı adım atmayan AB’yi suçladı

İspanya, İsrail’e karşı adım atmayan AB’yi suçladı

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İspanya’nın da üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin İsrail’e karşı hareket etmekte çok geç kalmakla suçladı, İsrail’le arasındaki ortaklık anlaşmasını hemen askıya almasını istedi. Öte yandan İspanya da, Filistin Yönetimini bağımsız bir ülke olarak tanımak dışında henüz somut bir adım atmış değil.

Albares, İspanya’nın Onda Cero radyosuna verdiği demeçte, “AB, İsrail’e karşı çok az şey yaptı ve harekete geçmekte çok geç kaldı.” dedi.

Avrupa’nın özel bir sorumluluğu olduğunu dile getiren Albares, “AB’nin, insan haklarına ve devletlerin egemenliğine saygı temellerinde hareket edip, çatışmaları çözmek için savaş gibi mekanizmaların kullanılmasına karşı çıkması gerektiğinin” altını çizdi.

“İsrail’in Gazze’deki ablukasının devam etmesi halinde AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın hemen askıya alınması gerekir.” diyen Albares, bu taleplerinin yerine getirilmesi için İspanya’nın AB içinde liderlik ettiğini belirtti.

Albares, “Gerçekçi ve kendi geleceğine karar veren bir Filistin devletine dayanan iki devletli çözüme alternatif yok. İsrail’i henüz tanımayan Arap ülkeleri de İsrail’i tanımalı. Ayrıca Hamas’ın, Filistin devletinin geleceğinin inşa edilmesinde iştiraki olmamalı.” ifadesini kullandı.

“İsrail’in Gazze’yi büyük bir mezarlığa dönüştürmekten başka bir amacı yok.” diyen Albares, “Gazze’de insan hakları sistematik bir şekilde ihlal ediliyor. İspanya, Gazze ve Batı Şeria’da yasa dışı bir ilhakı asla tanımayacaktır.” diye konuştu.

Gazze’ye havadan yardım malzemeleri atılmasını “okyanusta bir damla” olarak nitelendiren Albares, “her şeye rağmen sadece bir bebeğin hayatının kurtarılmasına bile yardım edilmesinden memnuniyet duyacağını” ifade etti.

İspanyol bakan, “İsrail, Gazze’deki açlık nedeniyle yaşam ve ölüm üzerine tam bir kontrole sahip.” dedi.

Öte yandan, bir dönem Belçika Başbakanı ile birlikte Filistin yönetimini ziyaret ederek Filistin konusunda çıkış yapan İspanya Başbakanı Sanchez bu çıkışı sürdürmedi. Mayıs 2024’te Abbas yönetiminin Filistin devleti olarak tanınması dışında İspanya İsrail’e yönelik bir hamle gerçekleştirmedi. Gazze lehine sıklıkla protesto yürüyüşleri yapılan İspanya’da zaman zaman İsrail’e yönelik gerginliği sürdüren siyasi açıklamalar yapılıyor.

İspanya’ya göre, gelecek için İsrail de Filistinlilerle aynı hakka sahip!

İspanya, Abbas liderliğinde bir Filistin için adım atmaya hazırlanıyor

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *