Trump’ın göreve gelişi sonrası ikinci kez Beyaz Saray’a çağrılan Netanyahu bu kez soğuk karşılanırken, Suriye ile ilgili destek talebi sonrası Trump’ın, Türkiye’nin Suriye’deki rolüne vurgu yaparak Türkiye ve Erdoğan ile ilgili övgüde bulunması dünya basınının ilgisini çekti.
Dünya medyasından birçok kanal ve gazetede, Trump’ın Netanyahu ile Beyaz Saray’daki görüşmesi esnasında Türkiye’ye yönelik sözlerini gündeme taşıdı.
İngiliz BBC, konuya ilişkin gelişmelere, “Trump, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile çalışabileceğinden emin.” başlıklı haberinde yer verdi.
İngiltere merkezli Middle East Eye haber sitesi ise Trump’ın Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik sözlerini “Trump, Netanyahu ile ABD ve İran arasındaki doğrudan görüşmeleri duyurdu.” şeklindeki haberinde kendisinin Erdoğan’ı oldukça sevdiğini yazdı.
Amerikan CNBC kanalının internet sitesinde, söz konusu görüşmeye ilişkin “Oval Ofis’te Netanyahu ile bir araya gelen Trump, kendisinden Türkiye ile olan anlaşmazlıklarda ‘makul’ olmasını istedi. En yakın müttefiklerinden biriyle birlikte konuşan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan ilişkisini övdü ve iki ülke arasında arabulucu olmaya gönüllü oldu.” ifadeleri kullanıldı.
ABD merkezli Axios haber portalı, “Trump, Türkiye’deki ‘çok zeki’ ve güçlü bir kişi olan Erdoğan’ı övdü.” başlığını kullandı, Netanyahu’nun Washington’da İran ile ilgili bilgilendirildiğini belirtti.
The Times of Israel gazetesinde, görüşme “Trump, İsrail ve Türkiye arasında arabuluculuk yapabileceğini ve Erdoğan ile çok iyi bir ilişkisi olduğunu söyledi.” şeklinde yer aldı.
Israel Hayom gazetesinin konuya ilişkin haberinde, “Türkiye konusunda ise Trump, kendisinin Türk lideriyle şahsi ilişkileri sayesinde Suriye konusunda ülkeler arasındaki problemleri çözebileceğini iddia ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a övgüden başka bir şeyi olmadığını söyledi.” denildi.
Suudi Arabistan medyasından “Al Arabiya”, Trump’ın övgülerinden “Trump, Türkiye ve İsrail’in Suriye hakkındaki gerilimini ‘çözebileceğini’ söylüyor.” şeklinde bahsetti.
Hindistan’da Hindustan Times gazetesi, “Netanyahu, Beyaz Saray’da Türkiye’yi eleştirdi, ardından Trump’ın Erdoğan’a övgü yağdırmasını izledi.” başlığını verirken,
The Economic Times da “Trump, Suriye konusunda İsrail ve Türkiye arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok sevdiğini söyledi.” ifadesini kullandı.
Pakistan merkezli The Express Tribune gazetesi, “Trump, Netanyahu’nun Türkiye’ye karşı ‘makul’ davranmasını istedi, Erdoğan’ı övdü.” başlığını attı.
Greek Reporter isimli haber portalında, “Trump Beyaz Saray’da Netanyahu ile görüşmesi esnasında, Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan güçlü desteğini dile getirdi.” ifadelerine yer verildi.
İsrailli muhafazakâr Hayom gazetesi, Erdoğan’ın “Siyonist İsrail’e” yönelik bedduasından iki hafta sonra Trump tarafından Netanyahu’nun önünde övüldüğüne dikkat çekti, İsrail heyetinin İran konusuyla ilgili önceden bilgilendirilmediğini yazdı.
Amerikan The Hill de Trump’ın Erdoğan ile yakın ilişkisinin Netanyahu için “çetrefilli bir konu” olduğunu yazdı. ABD Başkanı, Netanyahu’ya diğer konu başlıklarında da umduğunu vermedi.Trump, İran konusunda İsrail’i desteleyen açıklamalar yapmak yerine Washington-Tahran arasında görüşmelerin başlayacağını duyurdu.
Netanyahu, tarifelerde de ayrıcalık görmedi
Trump yönetiminin uygulamaya koyduğu ve İsrail’e de yüzde 17’lik oranla uygulanan ek gümrük vergilerinde de Netanyahu ABD Başkanı’ndan ayrıcalıklı bir yaklaşım görmedi. Hatta Trump’ın, “Unutmayın, biz İsrail’e çok yardımcı oluyoruz. İsrail’e yılda 4 milyar dolar veriyoruz, bu çok. Bunu herkes yapmıyor” ifadelerini kullandıktan sonra Netanyahu’yu bunun için tebrik etmesi, İsrail basınında “alaycı” bir tavır olarak algılandı.
CNN Türk’ün aktardığına göre, Netanyahu, Washington’a hareket etmeden önce gümrük vergileri sonrası Trump ile görüşecek ilk lider olmasının iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olduğunu söylemiş, ziyaretten bir gün önce Tel Aviv yönetimi tüm ABD mallarına gümrük vergisini kaldırdığını duyurmuştu.
Siyonist gazeteci: Utanç vericiydi
Özellikle ABD-İsrail ilişkilerine yönelik çalışmalarıyla tanınan İsrailli gazeteci Barak Ravid de görüşmeyi, Netanyahu’nun “en kötü Oval Ofis ziyareti” olarak tanımladı.
Netanyahu’nun diğer ABD Başkanlarına karşı reaksiyon gösteren bir tavrı olduğunu belirten Ravid, Trump karşısında ise “oturup, gülümseyip, sessizce (söylenenleri) kabullendiğini” ifade etti. Ravid, yaşanan durumun Netanyahu için “utanç verici ve küçük düşürücü” olduğu yorumunu yaptı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *