21 Ocak 2025’te Kartalkaya’daki Grand Kartal otelinde meydana gelen ve 78 kişinin öldüğü 51 kişinin yaralandığı yangına ilişkin Meclis tarafından kurulan komisyon çalışmalarına devam etti. Dün yapılan oturumda, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan akademisyenler dinlendi. Yaşanan faciada sonrası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Büyükşehir Belediyesi arasında ‘yetki’ tartışması bulunuyor.
12 Şubat’ta kurulan TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, Başkanvekili ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak başkanlığında toplandı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Dr. Öğr. Üyesi Uğur Emre Temelli ile öğretim görevlisi Dr. Ali Serdar Gültek, komisyondaki sunumlarında, üniversitede verilen eğitimler ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı mekan ile tesislerde çıkmış yangınların inceleme ve denetim sonuçlarını paylaştı.
Uyarı ve otomatik söndürme sistemlerinin önemine dikkati çeken Gültek, bu sistemlerle yangının büyümesinin engellediğini, tahliye sürecinin başlatılabildiğini anlattı.
Gültek, “Bölmeler arasında dumanın transfer olmaması gerekiyor. Yangın restoranda çıktıysa kaçış merdivenine dumanın girmemesi gerekiyor. Kaçış merdivenine duman girdiyse konaklama katlarına girmemesi gerekiyor. Hangi bina olursa olsun bu temel prensip sağlandığı zaman yangın güvenliğinde çok önemli bir tedbir sağlanmış oluyor.” diye konuştu.
Temelli ise yangın güvenlik sisteminde ilk etabın, doğru malzeme ve doğru mimari planlamayla başladığını belirterek, yangın alanlarının bölümlendirilmesi ve doğru yalıtım malzemeleriyle yangın alanının sınırlandırılabileceğine işaret etti.
Türkiye’de her kurum, kuruluş ve belediyenin ayrı bir istatistik sistemi kullandığını kaydeden Temelli, “Herkes kendi çabasıyla bir veri, bir istatistik oluşturmaya çalışıyor ama bu standart hale getirilmedi. Bununla ilgili bir ulusal yangın veri sistemi kurulması gerektiğini üniversite olarak düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Temelli, bu düzenlemede iş yeri ve konut ayrımı yapılmasının önemine dikkati çekti.
Temelli, yangın güvenliğinde, koordinasyon merkezi ile spesifik problemlerin çözümü için “tam ölçekli ulusal yangın laboratuvarı” kurulmasını önerdi.
Sorular yanıtlandı
Uğur Emre Temelli ve Ali Serdar Gültek, sunumlarının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Kartalkaya’daki otel yangınına ilişkin tespitleri sorulan Gültek, “Yönetmelik yeterli mi? Baktığınız zaman yeterli. Yapılsaydı, korunabilirdi.” ifadesini kullandı.
Gültek, “İtfaiyeler merkezileştirilsin mi?” sorusu üzerine de “Bizim incelediğimiz, itfaiyenin yerelde kalması ama güçlendirilmesi. Yerelin nasıl yöneteceğinin merkezden belirlenmesi. Eğitim müfredatı, denetim kriterleri merkezileştirilsin.” dedi.
Temelli ise tüm yapıların, ilgili yönetmeliğe uygunluğu konusunda 6 ayda bir denetlenmesi gerektiğini söyledi.
Meclis araştırma komisyonunda hangi üyeler bulunuyor?
AK Parti’den Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, İstanbul Milletvekilleri İsmail Erdem ve Nurettin Alan, Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal, Kayseri Milletvekili Murat Çıngı, Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Muğla Milletvekili Kadem Mete, Niğde Milletvekili Cevahir Özyurt, CHP’den Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Sururi Corabatır, Bolu Milletvekili Türker Ateş, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, DEM Parti’den Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İstanbul Milletvekili Keziban Konukçu Kök, MHP’den Elazığ Milletvekili Semih Işıkver ve Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Yeni Yol Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *