ABD’nin düzen değiştirici hamleleri sonrası Avrupa Birliği, savunma konusunda yol haritası niteliğini taşıyan “Beyaz Bülten” isimli bir strateji belgesinin hazırlıklarının tamamlandığını duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun savunma ve uzaydan sorumlu üyesi Andrius Kubilius, AB’nin savunma konusundaki yol haritası niteliğini taşıyan “Beyaz Bülten” isimli strateji belgesinin hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, belgenin Avrupa’ya yönelik potansiyel askeri saldırılara karşı hazırlığı artırmayı amaçladığını ifade etti.
Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, AB’nin savunma konusundaki yol haritası niteliğini taşıyan “Beyaz Bülten” stratejik belgesine ilişkin oturum yapıldı.
AB Komisyonu adına söz alan Kubilius, Avrupa’ya yönelik potansiyel askeri saldırılara karşı hazırlıklı olmanın aciliyetinin altını çizerek, Rusya’nın savaş endüstrisinin tam kapasiteyle çalıştığını söyledi ve 5 yıl içinde NATO ile bir çatışmaya hazır hale gelebileceği uyarısında bulundu.
Kubilius, “Avrupa, her zamankinden daha fazla en kötüsüne, yani bize karşı askeri saldırı olasılığını önlemeye hazır olmalıdır. Böyle bir hazırlık, savaşları caydırmanın tek yoludur.” dedi.
Değişen jeopolitik dengelere işaret eden Kubilius, ABD’nin Asya’ya doğru stratejik yöneliminin Avrupa’nın kendi güvenliği açısından sorumluluk alması için bir uyandırma çağrısı olduğunu dile getirdi.
“Her zamankinden daha fazla kendi ayaklarımız üzerinde durmalı, kendi savunmamızın ve caydırıcılığımızın sorumluluğunu üstlenmeliyiz.” diyen Kubilius, aynı zamanda Ukrayna’ya desteğin sürmesinin önemini vurguladı.
Kubilius, Rusya’nın yeniden toparlanmasına ve gelecekte yeniden saldırmasına olanak tanıyacak geçici bir ateşkesin kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, “Güçlü bir barış anlaşması aynı zamanda saldırganlığı caydırabilecek ve savaşı önleyebilecek güçlü bir Avrupa demektir.” değerlendirmesinde bulundu.
“Hepimiz cephe hattındaki ülkeleriz”
Avrupa’nın savunma alanındaki durumuna değinen Kubilius, binlerce tank, zırhlı araç ve topun eksik olduğuna, askeri kabiliyetlerdeki ciddi eksikliğe işaret etti.
Kubilius, hava savunması, uzay savunması ve askeri hareketlilik için gerekli ek yatırımlarla birlikte savunma kabiliyetlerindeki açığı kapatmak için tahminen en az 500 milyar avroya ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, üye ülkelerin yatırımlarını artırması yönünde çağrı yaptı.
Savunma konusunun AB Komisyonunun önceliği olmaya devam edeceğini belirten Kubilius, “Hepimiz cephe hattındaki ülkeleriz. Beyaz Bülten, endüstriyel zafer programımızın, Avrupa kıtasında barışı savunmak için kazanacağımız zaferin temelini oluşturmaktadır. Beyaz Bülten ve Rearm Europe planı, Avrupa’da barış ve demokrasinin zaferine giden yolun sadece başlangıcıdır ve biz galip geleceğiz.” diye konuştu.
Kubilius, gelecek hafta yayımlanacak Beyaz Bülten’in Avrupa’nın yatırımlarını artırma, kabiliyetleri güçlendirme ve savunma sanayisine odaklanacağını ifade etti.
“Avrupalıları etkileyen eşi benzeri görülmemiş jeopolitik değişikliklere tanık oluyoruz”
AB Konseyi adına kürsüye çıkan dönem başkanı Polonya’nın Avrupa İşleri Bakanı Adam Szlapka da mevcut jeopolitik ortamı Avrupa’nın güvenliği için bir “dönüm noktası” olarak nitelendirerek, “Biz Avrupalıları doğrudan etkileyen eşi benzeri görülmemiş jeopolitik değişikliklere tanık oluyoruz.” dedi.
Szlapka, savunma hazırlığının artırılması için AB kurumları ve üye ülkeler arasında kolektif bir çabaya ihtiyaç olduğunu, savunma harcamalarının artırılması ile Avrupa savunma teknolojisi ve sanayi tabanına yatırım yapılması başta olmak üzere AB güvenliği ve savunmasının güçlendirilmesi için harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Avrupa Savunma Sanayi Programı’nın oluşturulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğü bilgisini veren Szlapka, askeri yardım sağlamak üzere gerektiği sürece mali ve düzenleyici araçların kullanılmasının önemine işaret etti.
Hollanda Başbakanı Schoof: Avrupa savunmasına daha fazla yatırım yapmalıyız
Hollanda Başbakanı Dick Schoof, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden ve Belçika Başbakanı Bart De Wever ile Lüksemburg’da bir araya geldiğini belirtti.
Görüşmenin ana konusunun Ukrayna’daki savaş olduğu bilgisini veren Schoof, “Avrupa’nın bu konuda sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği çok açık. Bu, Ukrayna’yı desteklemeye devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda Avrupa savunmasına ve savunma sanayisine çok daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Schoof, “Güvenlik ve ekonomik istikrar el ele gidiyor. Bu nedenle borçları sürdürülebilir tutmamız gerekiyor.” dedi.
Liderlerle yaptığı görüşmede AB’nin rekabet gücünün artırılması konusunu da ele aldıklarını belirten Schoof, “Güçlü bir Avrupa, güçlü bir ekonomi gerektirir. Bu, Avrupa’nın geri kalanına açılan kapı olarak Benelüks için özellikle önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Görüşmede suçla mücadele, polis işbirliğini geliştirme ve göçle mücadele gibi sınır ötesi konuların da değerlendirildiğini belirten Schoof, “Bu çalkantılı ve belirsiz zamanlarda, güvenilir müttefiklerle yakın çalışmak çok önemlidir.” ifadesini kullandı.
Çalışma ziyareti kapsamında İtalya’ya gidecek olan Schoof, İtalyan mevkidaşı Giorgia Meloni ile görüşecek.
Von der Leyen’den AB ülkelerine savunma harcamalarını yüzde 3’ün üzerine çıkarma çağrısı
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda milletvekillerine hitap ederek, Avrupa’nın güvenliği ve savunmasıyla ilgili son durum üzerine değerlendirmelerde bulundu.
“Avrupa’nın güvenliğinde bir krizle karşı karşıyayız. Ancak Avrupa’nın her zaman krizler içinde inşa edildiğini biliyoruz.” diyen von der Leyen, Ukrayna’daki savaşa atıfta bulunarak, güçlü bir pozisyondan barış elde etmenin ve Avrupa’nın savunması için ortak adım atma zamanının geldiğini söyledi.
Von der Leyen, “Avrupa güvenlik düzeni sarsılıyor ve Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra kurduğumuz hayallerimizin çoğu paramparça oluyor.” ifadesini kullanarak, şöyle devam etti:
“Bazıları Rusya’nın Avrupa’nın ekonomik ve güvenlik mimarisine entegre edilebileceğine inanıyordu. Diğerleri ise ABD’nin tam korumasına sonsuza kadar güvenebileceğimizi umuyordu ve bu nedenle gardımızı indirdik.”
“Hayallerde yaşama zamanı sona erdi.” diyen von der Leyen, “Şimdi Avrupa, (ABD Başkanı Donald Trump tarafından) kendi savunmasını daha fazla üstlenmeye çağrılıyor. Uzak bir gelecekte değil, bugünden itibaren, kademeli adımlarla değil, durumun gerektirdiği cesaretle. Avrupa savunmasında bir yükselişe ihtiyacımız var ve buna hemen ihtiyacımız var.”
Von der Leyen bu ihtiyacın Avrupa’nın kendi güvenliği kadar Ukrayna’nın askeri ihtiyaçlarını karşılama ve bu ülkeye sağlam güvenlik garantileri sağlama gereksiniminden de kaynaklandığı söyledi.
AB Komisyonu Başkanı, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, düşman bir komşu olduğunu defalarca kanıtladı. Ona güvenilemez. O sadece caydırılabilir. Rusya’nın askeri kompleksinin bizimkinden daha fazla ürettiğini biliyoruz. Askeri harcamalara gerçek anlamda bakarsak, Kremlin tüm Avrupa’nın toplamından daha fazla harcama yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa’nın GSYH’ye oranla yüzde 2’den bile daha az savunma harcaması yaptığına dikkati çeken von der Leyen, “Bugün yapılan tüm analizler, Avrupa bütçesinin tamamına bakıldığında yüzde 3’ün üstüne çıkmamız gerektiğini gösteriyor.” diye konuştu.
Von der Leyen, “Rearm Europe” ismini verdiği Avrupa’yı silahlandırma konusunda geçen hafta AB liderlerine sunduğu yasa teklifinden söz ederek, 150 milyar Avrosu ortak tedarik için olmak üzere üye ülkelere toplam 800 milyar Avroya kadar mali destek sağlanmasının planlandığını anımsattı.
“Gelişmiş hava savunması, insansız hava araçları, füzeler ve mühimmat, stratejik kolaylaştırıcılar, askeri hareketlilik, siber, yapay zeka” gibi ihtiyaçlara dikkati çeken von der Leyen, şunları kaydetti:
“Hepimiz hiç şüphesiz daha barışçıl zamanlarda yaşamayı dileriz. Ancak endüstriyel gücümüzü açığa çıkarırsak, bize zarar vermek isteyenlere karşı caydırıcılığımızı yeniden sağlayabileceğimizden eminim. Kıtamızda barışı, birlik ve güç yoluyla güvence altına alacak bir Avrupa savunma birliği kurmanın zamanıdır.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *