Yaklaşık iki yıllık bir aradan sonra, Kuzey Irak’taki yarı özerk Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) Türkiye’ye boru hattıyla ham petrol pompalanması yakında yeniden başlayabilir.
Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Bağdat’a IKBY’den petrol ihracatının yeniden başlaması için baskı yaptığını, aksi takdirde İran’la birlikte yaptırımlara maruz kalacağını söyledi.
Ancak Irak’ın federal hükümeti ve IKBY, petrol şirketleri için kabul edilebilir bir ödeme mekanizması gibi üretime devam etmek için gereken ayrıntılar üzerinde henüz bir anlaşmaya varamadı.
Son gelişmeler neler?
Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, IKBY’den petrol ihracatının önümüzdeki hafta yeniden başlayacağını bildirdi. Bu açıklama, Irak Parlamentosu’nun 2 Şubat’ta IKBY’deki petrol üretimi ve nakliye masrafları için ödenecek tazminat miktarını varil başına 16 dolar olarak belirleyen bütçe değişikliğini onaylamasının ardından geldi. Değişiklik ayrıca, IKBY’nin petrol üretimini Irak Petrol Pazarlama Şirketi’ne (SOMO) devretmesini öngörüyor.
Aralarında DNO, General Energy, Gulf Keystone Petroleum ve Shamaran Petroleum’un da bulunduğu IKBY’deki petrol üreticileri birliği, internet sitesinde yaptığı kısa bir açıklamayla değişikliği memnuniyetle karşıladı.
IKBY, tazminatın varil başına 7,9 dolar olarak belirlenmesine ilişkin önceki öneriyi çok düşük olduğu gerekçesiyle reddetmişti.
IKBY Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi salı günü Reuters’a yaptığı açıklamada, akışların yeniden başlamasını engelleyen herhangi bir yasal veya teknik sorun kalmadığını söyledi.
“Üretimi arttırmak ve ardından yeniden ihracat yapmak için düğmeye basılması gerekiyor” diyen Dizayi, boru hattının ne zaman yeniden açılacağını söylemekten kaçındı.
Ancak çarşamba günü Türkiye, boru hattından petrol akışının yeniden başlamasıyla ilgili olarak Irak’tan henüz herhangi bir bilgi almadığını söyledi.
Son gelişmeler neden önemli?
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ikinci büyük petrol üreticisi olan Irak, ham petrolünün yaklaşık yüzde 85’ini güneydeki limanlar üzerinden ihraç ederken, Türkiye üzerinden geçen kuzey rotası halen küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5’ini oluşturuyor.
Yaklaşık iki yıldır süren anlaşmazlığın çözümünün petrol piyasasında arzı arttırması ve fiyatları etkilemesi muhtemel.
Irak Petrol Bakanı, Bağdat’ın bölgeden günde yaklaşık 300 bin varil petrol almayı beklediğini söyledi.
Petrol ihracatının yeniden başlamasının aynı zamanda kapanmanın kamu sektörü çalışanlarının maaşlarının ödenmesini geciktirdiği ve temel hizmetleri azalttığı IKBY’deki ekonomik baskıları da hafifletmesi bekleniyor.
Kapanmanın sebebi nedir?
25 Mart 2023 tarihinde Türkiye, 370 bin varil IKBY ham petrolü de dahil olmak üzere yaklaşık 450 bin varil Irak petrolünü boru hattıyla Ceyhan’a pompalamayı durdurdu.
Ankara, Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC) Türkiye’nin 2014-2018 yılları arasındaki izinsiz ihracat için Bağdat’a yaklaşık 1,5 milyar dolar ödemesine karar vermesinin ardından akışı kesti.
Bağdat, SOMO’nun Türk limanı üzerinden ham petrol ihracatını yönetmeye yetkili tek taraf olduğunu bildirdi.
Türkiye, Irak federal hükümetinin Ceyhan Limanı’ndaki yüklemeyi kontrol etme hakkını elde etmesinin ardından boru hattını kapattı.
Anlaşmazlığın konusu nedir?
Irak, 2014 yılında, Türkiye’nin federal hükümetin onayı olmadan IKBY’den petrol ihracatını kolaylaştırmadaki rolü nedeniyle ICC’ye tahkim başvurusunda bulundu.
Irak, Türkiye’nin devlete ait enerji şirketi BOTAŞ’ın IKBY’den Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatını kolaylaştırarak 1973 tarihli Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması’nı ihlal ettiğini belirtti.
Reuters’a konuşan kaynaklar, ICC’nin Irak’ın Ceyhan Limanı’ndaki petrol yüklemesini kontrol etme hakkına sahip olması gerektiğine hükmettiğini ve Türkiye’nin IKBY’nin petrolünün satıldığı iskontonun yüzde 50’sini ödemesine karar verdiğini söyledi.
Irak’a verilen net miktar, yaklaşık 33 milyar dolarlık ilk talebe kıyasla faizden önce yaklaşık 1,5 milyar dolar oldu. 2018’den sonraki dönemi kapsayan ve devam etmekte olan bir tahkim davası bulunmamaktadır.
Hattın faaliyete geçmesi yönünde güçlü beklenti
Irak Meclisi, 2 Şubat’ta, IKBY’deki uluslararası petrol şirketlerinin üretim maliyetlerini sübvanse etmek amacıyla belirlenen bütçe yasasındaki değişiklikleri onayladı. Bu kapsamda, bölgede çıkarılan her varil petrolün çıkarılma ve taşınma maliyeti 16 dolar olarak belirlendi. IKBY daha önce 7,9 dolar olarak sunulan teklifi düşük bularak reddetmişti.
Mutabakatın ardından, gözler, maliyet konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle faaliyete geçmesi ertelenen Irak-Türkiye petrol boru hattına çevrildi. Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani’nin, 4 Şubat’ta yaptığı açıklamada, IKBY petrolünün Irak Petrol Pazarlama Şirketi’ne (SOMO) teslim edileceğini ve petrolün Ceyhan Limanı’ndan ihraç edilmesi için Türkiye ile gerekli prosedürlerin yürütüldüğünü belirtmesinin ardından hattın faaliyetlere başlayacağı yönündeki beklentiler güçlendi.
İhracatının durması bölgede 23 milyar dolar zarara yol açtı
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin, Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatına ilişkin verdiği kararın ardından 25 Mart 2023’te Irak’tan Ceyhan Limanı’na petrol akışı durmuştu. Ayrıca, aynı yıl 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler de hattın kullanımını olumsuz etkilemişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen yıl nisanda yaptığı açıklamada, Irak-Türkiye boru hattında yaşanan sıkıntıların sorumlusunun Türkiye olmadığını ve hattın 4 Ekim 2023 itibarıyla çalışmaya hazır olduğunu ancak Kuzey Irak yönetimi ile merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıkların hattın faaliyete geçmesini engellediğini belirtmişti.
Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatının durmasının bölgede 23 milyar dolar zarara yol açtığı belirtiliyor.
Alberic Mongrenier: Irak hükümeti ve IKBY’nin hala bazı konularda anlaşması gerekiyor
Avrupa Enerji Güvenliği İnisiyatifi Murahhas Üyesi Alberic Mongrenier, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Bağdat’ın ülkenin kuzeyindeki uluslararası petrol şirketlerine ödenecek miktarı revize etmesinin, Irak petrolünün Türkiye üzerinden yeniden sevkiyatı için önemli bir adım olduğunu söyledi. Mongrenier, Irak hükümeti ve IKBY’nin hala bazı konularda anlaşması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Varılan nokta, anlaşmazlığın çözülmesi ve Türkiye’ye petrol ihracatının yeniden başlaması yönünde önemli bir adım. Ancak merkezi hükümet ile IKBY, bölgenin petrol üretim ve taşıma maliyetlerinin değerlendirilmesinde bağımsız bir danışman tutulması konusunda anlaşmaya varmalı çünkü bu durum, ilerleyen süreçte bazı gerginliklere yol açabilir. Yine de ihracatın yaklaşık iki yıl sonra yeniden başlaması göz önünde bulundurulduğunda, her iki taraf da anlaşmanın başarıya ulaşması için elinden geleni yapacaktır.”
Mongrenier, IKBY’nin gelirlerinin büyük kısmını petrolden sağladığını anımsatarak, “İhracatın yeniden başlaması, bölgedeki ekonomik baskıyı önemli ölçüde hafifletecek ve genel olarak Irak’a fayda sağlayacaktır. İlerleyen dönemde maliyet oranı konusunda sürtüşmeler yaşanabilir ancak belirlenen 16 dolarlık taşıma ve üretim maliyeti önceki oranın neredeyse iki katı olduğu için umarız uygulanabilir bir anlaşma olacaktır.” dedi.
Uzlaşmanın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) açısından olumsuz sonuçlar yaratabileceğini belirten Mongrenier, bu durumun Irak’ın üretim kesintilerine uymasını daha da zorlaştırabileceğini de sözlerine ekledi.
Ankara-Bağdat diyaloğu iyileşebilir
İtalya’daki Ricerche Industriali ed Energetiche’de (RIE) enerji jeopolitiği ve piyasaları alanında araştırma görevlisi Francesco Sassi de Türkiye’ye petrol akışının yeniden başlaması halinde Ankara ile Bağdat arasındaki diyaloğun iyi yönde gelişeceğini söyledi.
Sassi, anlaşmanın bu yıl seçime hazırlanan Irak’ın petrol ihracatını optimize etme sürecinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, “Irak’ın ekonomisinin, petrol rezervlerinin daha verimli ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi yoluyla istikrara kavuşturulması, ABD ile küresel güçler arasında artan korumacı yaklaşım ve gümrük savaşları nedeniyle petrol fiyatlarının yüksek volatilite gösterdiği bu dönemde önemli bir adım.” diye konuştu.
Ayrıca Türkiye’ye yönelik petrol ihracatının yeniden başlaması durumunda iki ülke arasındaki ilişkinin olumlu etkileneceğini anlatan Sassi, “Türkiye’ye petrol akışının yeniden başlaması, Suriye’deki rejim değişikliği sonucunda gerilen Ankara-Bağdat diyaloğunun iyileşmesine katkı sağlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi: Boru hattı Erbil ve Bağdat’taki temaslarda görüşüldü
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, yeniden açılması için Irak’ta yasal mevzuata ilişkin gelişmeler yaşanan Irak-Türkiye petrol boru hattı konusunun Erbil ve Bağdat’taki temaslarda ele alındığını söyledi. Büyükelçi, Erbil’de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erbil ve Musul’daki kapsamlı temaslarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
İki gün Erbil’de, iki gün de Musul’da bulunduklarını belirten İnan, Erbil ziyaretinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Berris Ekinci ile beraber Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı, Başbakanı ve diğer yetkililerle temaslar gerçekleştirdiklerini aktardı. İnan, Su Çerçeve Anlaşması kapsamında finans mekanizmasını Bağdat’ta ele aldıklarını hatırlatarak, bu konuyu Erbil’de de görüştüklerini söyledi.
Erbil’deki temaslarına ilişkin konuşan İnan, “Irak-Türkiye petrol boru hattı bir süredir kapalı ve yeniden açılması için Irak’ta yasal mevzuata ilişkin bazı gelişmeler yaşandı. Bunları Erbil’deki yetkililerle kapsamlı şekilde ele aldık. Aslında bunları Bağdat’ta da görüşmüştük. Dolayısıyla bunların yanı sıra bölgesel gelişmeleri de Erbil’de ele alma fırsatı bulduk.” ifadelerini kullandı.
“Musul’da başkonsolosluğu olan tek ülkeyiz”
“Musul’da biz açıkçası orada başkonsolosluğu olan tek ülkeyiz. Dolayısıyla orada aktif bir çalışma içerisindeyiz.” diyen İnan, burayı ziyaretlerinde de Musul Valisi Abdulkadir ed-Dehil ile görüştüklerini ve Türkmen soydaşların olduğu Telafer’e gittiklerini vurguladı. İnan, Musul’daki temaslarına ilişkin şöyle konuştu:
“Telafer’de bugün Hıdırellez etkinliği vardı. Orada bütün yerel makamlarla beraber sağ olsunlar bizi de davet ettiler, görüşlerimizi bildirdik. Türkmen kardeşlerimizle birlik içinde Hıdırellez’i kutladık.
Akabinde İyaziye’ye geçtik. Orası da bir Türkmen bölgesidir. Son derece sıkıntılı alt yapısı olan bir bölgedir. TİKA’nın burada yeniden hayat verdiği bir çocuk parkı var, o çocuk parkının açılışını yaptık. Kaymakam Bey ile görüştük. Telafer bildiğiniz gibi nüfusu tamamı Türkmen olan bir ilçedir. Orada ileri gelenlerle istişarelerde bulunduk.”
“Sosyolojik ve beşeri ilişkilerimizin kuvvetli olduğu bölgelere destek vermeyi sürdüreceğiz”
İnan, Musul’da ağaç dikme töreni gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, Irak’ın diğer bölgelerine olduğu gibi Musul’a da fide desteği yaptıklarını dile getirdi. Bu kapsamda Musul’a 250 bin ağacın gelmesinin öngörüldüğünü belirten İnan, bunun bir bölümünün sembolik olarak dikimini gerçekleştirdiklerini ve bu konuda da bir iş birliği alanı olduğunu söyledi.
İnan, heyetlerin Musul’a gelmeye devam edeceklerine dikkati çekerek, gelecek hafta tarım alanında Musul’a destek vermek amacıyla Türkiye’den bazı iş insanları ve yetkililerin gelmesinin söz konusu olduğunu aktardı.
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi İnan ayrıca, “Bu komşu bölgelerimize, yakın ilişki içinde olduğumuz, sosyolojik ve beşeri ilişkilerimizin kuvvetli olduğu bu bölgelere destek vermeyi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Erbil’de 1064 Türk firması faaliyet yürütüyor
Irak’taki Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kamaran Salih, kentte 1064 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini söyledi. Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği heyeti geçtiğimiz günlerde Erbil Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.
Türk iş heyetinin buradaki toplantısına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı ile Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve Erbil Valisi Ümit Hoşnav’ın yanı sıra Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu yetkilileri ve iş insanları da katıldı.
Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kamaran Salih, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin yüzde 25’inin IKBY ile olduğunu belirterek, Erbil’de iş yapan Türk şirketlerinin sayısının 1064 olduğunu dile getirdi.
Türk heyetinden bölge şirketlerine yardım ve kolaylık sağlayabilmelerini talep ettiklerini aktaran Salih, Mersin Limanı’ndan Irak’a ve bölgeye gönderilenlerin iki ülke için de fayda sağladığını ve kendilerinin de ilgili şirketlere yardımcı olduklarını kaydetti.
Erbil Valisi Hoşnav da ziyaretin ve kurulan ilişkilerin önemli olduğunu vurgulayarak, “Biz de ticarete verilen önemi destekliyoruz. Şüphesiz bölge hükümetinin tüm kademelerinin Türkiye ile iyi ilişkileri var.” ifadelerini kullandı.
2030’a kadar Irak’a 2 milyar dolar hububat ihracat hedefi
Güneydoğulu hububatçılar, son 15 yılda yüzde 130 ihracat artışı yaptıkları Irak pazarına dış satımı 2030’a kadar 2 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyor. AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye’den 2024 yılında Irak’a yapılan 10,7 milyar dolarlık ihracatın 2,9 milyar dolarlık bölümünü Güneydoğulu ihracatçılar gerçekleştirdi.
Bu ihracatın 1 milyar 151 milyon dolarlık kısmını hububat sektörü üstlenirken, en çok ihracat 376,8 milyon dolarla değirmencilik ürünlerinde oldu. Pastacılık ürünleri 301,5 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada ise 156 milyon dolarla bitkisel yağ yer aldı. Türkiye’den geçen yıl Irak’a yapılan toplam 2,1 milyar dolar hububat ihracatı içinde, Güneydoğu Anadolu’nun payı yüzde 53,5 olarak kaydedildi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, AA muhabirine, Türkiye ile Irak arasında işbirliklerinin artması ve ticaret hacminin genişlemesi için gayret ettiklerini söyledi. Kadooğlu, komşu sınır ülkelerdeki siyasi ve ticari gelişmelerden hızlı etkilendiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin ana pazarı olarak gördüğümüz Irak ve Suriye gibi ülkelerin ekonomik gelişiminden daha fazla pay almaya çalışan rakiplerimiz, bölgede yoğun markaj yapıyorlar, ticari ilişkilerini artırmanın yollarını arıyorlar. Bu tarz atakların önüne geçmek ve ana pazarlarımızı korumak için yaptığımız çalışmaların ne kadar verimli olduğu konusunda geçmişten deneyimliyiz. Irak’a son 15 yıl içinde ihracatımız yüzde 130 artışla 1 milyar 151 milyon dolar seviyelerine kadar geldi. 2030 yılına kadar 2 milyar dolar ihracat hedefimiz var.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *