Siyahi Genelkurmay Başkanı Charles Brown ani bir kararla görevden alınarak yerine, emekli korgeneral Dan Caine aday gösterildi. Trump, görevden aldığı başkana sosyal medyadan teşekkür etti, aday gösterdiği Caine için ‘başarılı bir girişimci’ ifadesini kullandı. Ayrıca, bir oramiral ile bir orgenerali de görevden alan Trump, 5 üst düzey pozisyonda daha değişiklik yapacağını duyurdu.
ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, görevden aldığı Charles Brown’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Mesajında, “General Brown’a, şu anki Genelkurmay Başkanlığımız da dahil olmak üzere ülkemize verdiği 40 yılı aşkın hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi bir beyefendi ve seçkin bir lider; kendisi ve ailesi için iyi bir gelecek diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Mesajında, Genelkurmay Başkanlığı için Hava Kuvvetleri emekli Korgenerali Dan “Razin” Caine‘i aday gösterdiğini duyuran Trump, bu kişinin özellikle DEAŞ’la mücadelede başarılar gösterdiğine dikkati çekti. Caine için, “General Caine başarılı bir pilot, ulusal güvenlik uzmanı, başarılı bir girişimci ve önemli kurumlar arası ve özel operasyonlar deneyimine sahip bir savaşçıdır.” ifadesini kullandı.
Charles Brown, ABD tarihinde Genelkurmay Başkanı rütbesiyle görev yapan ikinci siyahi Amerikalı olarak kayıtlara geçmişti.
Yeni başkan adayı Dan Caine ise, son olarak Merkezi İstihbarat Teşkilatında (CIA) askeri işlerden sorumlu yardımcı direktör olarak görev yapmıştı.
Orduda beklenen değişiklikler
Trump ayrıca, ordunun üst kademesindeki 5 pozisyon için daha değişiklik hazırlığı yapması için Savunma Bakanı Pete Hegseth’e talimat verdiğini ve bu isimleri yakın zamanda açıklayacaklarını belirtti.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de yaptığı açıklamada görevden alınan Charles Brown’a teşekkür ederken, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Oramiral Lisa Franchetti ve Hava Kuvvetleri İkinci Komutanı Orgeneral Jim Slife’ın da görevden alındığını duyurdu. Savunma Bakanı, Trump’ın liderliğinde ordu kademelerinde yenileme adımları atacaklarını kaydederek, “Başkan Trump yönetiminde, ordumuzu caydırma, savaşma ve savaş kazanma şeklindeki temel misyonuna odaklayacak yeni bir liderlik oluşturuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Linda Fagan 20 Ocak’ta yemin ettikten bir gün sonra görevden alınmıştı.
Oramiral Lisa Franchetti, Trump yönetimi tarafından görevden alınan ikinci üst düzey kadın askeri yetkili oldu.
Pentagon, sivil çalışanların yüzde 5 ila 8’ini işten çıkarmayı planlıyor
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bünyesindeki sivil çalışanların yüzde 5 ila 8’ini işten çıkarma planını duyurdu.
CNN’in haberine göre, Pentagon’un personel işleri ve savaşa hazırlıktan sorumlu Müsteşarı Darin Selnick, tasarruf tedbirleri çerçevesinde kurumda beklenen işten çıkarılmalarla ilgili açıklama yaptı. Selnick, Pentagon’da yaklaşık 950 bin sivil çalışanın bulunduğunu ve yüzde 5 ila 8’inin “verimliliği artırma ve kuvvetlerin savaşa hazır olma durumuna yeniden odaklanmak için” işten çıkarılacağını kaydetti.
İlk olarak hafta içinde “görev açısından kritik rollere sahip olmayan” ve deneme süresindeki 5 bin 400 çalışanın işten çıkarılmasını beklediklerini dile getiren Selnick, personel ihtiyacıyla alakalı “ileri bir değerlendirme” yapıldıktan sonra daha fazla sivil çalışanın işine son verilebileceğini belirtti.
Selnick, “(ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth) Bakan’ın da açıkça ifade ettiği gibi, katkıları kritik önemde olmayan kişilerin görevde tutulması kamu yararına değil. Vergi mükellefleri, nerede fazlalıkları ortadan kaldırabileceğimizi görmek için iş gücümüzü baştan aşağı gözden geçirmemizi hak ediyor.” ifadelerini kullandı.
CNN’e konuşan Pentagon’dan ismi açıklanmayan yetkililer, geçen hafta boyunca siber güvenlik, istihbarat, operasyonlar, yabancı askeri satışlar gibi “kritik ulusal güvenlik rollerinde” çalışanlar dahil olmak üzere, devam eden görevlere destek için “kritik öneme sahip oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmalardan muaf tutulması gereken bireysel çalışanların listelerini oluşturmak için çabaladıklarını söyledi.
Pentagon’un, tasarruf tedbirleri çerçevesinde binlerce sivil çalışanın işine son verme planını, ABD ordusu üzerindeki etkilerini daha kapsamlı şekilde inceleyene kadar durdurma kararı aldığı belirtilmişti.
Orduda yeni değişiklikler gündemde
Trump, 9 Şubat’ta Fox News’e verdiği mülakatta, “Orduyu kontrol edelim. Milyarlarca, yüz milyarlarca dolarlık yolsuzluk ve suistimal bulacağız. Biliyorsunuz, halk beni bunun için seçti.” şeklinde konuşmuştu.
Savunma Bakanı Hegseth, 11 Şubat’ta Almanya’nın Stuttgart kentini seyahatinde Pentagon’u kastederek, “Genel merkezde ele alınması gereken israflar, işten çıkarmalar ve personel sayıları var. Buna hiç şüphe yok.” ifadelerini kullanmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *