Diğer Avrupa devletleri gibi Ukrayna masasına çağrılmayan bir diğer devlet olan İngiltere, ABD ile Rusya arasında kaldı. İngiliz Savunma Bakanı, Zelenskiy’ye sahip çıkarken, İngiliz Dışişleri Bakanı da Rusya konusunda kışkırtıcı açıklamalar yaptı, Çarlık emperyalizmini reddeden bir yol bulunmasını istedi.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, ABD Başkanı Donald Trump’ın “diktatör” olarak nitelendirdiği Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i, İkinci Dünya Savaşı döneminde seçim düzenlemeyen eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill’e benzetti.
İngiliz Bakan, Norveç’e yaptığı resmi ziyaret kapsamında, buradaki görüşmelerin ardından ev sahibi mevkidaşı Tore Sandvik’le ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Healey, konuşmasında Ukrayna’daki duruma değinerek, bu ülkede barış gücü konuşlandırılmasına ilişkin tartışmaların erken olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa ve ABD’nin güvenliği açısından Ukrayna’daki savaşın sona ermesi ve NATO’nun güçlü ve birlik içinde kalmasının en önemli çıkarları olduğunu vurgulayan Healey, “Bu, Amerikalılarla görüştüğümüz ve tartışmaya devam edeceğimiz bir konu.” dedi.
Healey, Trump’ın Ukraynalı liderin seçim yapmadığı için “diktatör” olduğu nitelemesine ilişkin de Zelenskiy’nin ülkesine bağlı bir lider olduğunu ve bu bağlılığa bizzat tanıklık ettiğini söyledi.
İngiliz Bakan, Zelenskiy’i Churchill’e benzeterek, “O Ukrayna’nın seçilmiş lideri ve Winston Churchill’in İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’de yaptığını yaptı, savaştayken seçimleri askıya aldı.” diye konuştu.
David Lammy, Rusya’ya karşı kışırtmaya çalıştı
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de, Güney Afrika’da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında katıldığı oturumda, Ukrayna’daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Lammy, Ukrayna’da adil ve kalıcı tek barışın, BM Şartı ile uyumlu barış olacağını öne sürerek bunun gerçekleşmesini mümkün olan en kısa sürede istediklerini iddia etti.
İngiliz Bakan, “Bilirsiniz, olgun ülkeler sömürge başarısızlıklarından ve savaşlarından ders alırlar ve Avrupalıların nesiller ve yüzyıllar boyunca öğrenecekleri çok şey oldu. Ancak, korkarım ki Rusya hiçbir şey öğrenmemiş.” ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un oturumdaki konuşmasını dikkatle dinlediğini de belirterek şöyle devam etti:
“Az önce kendisi koltuğunu terk etti. (Lavrov’un) Ukrayna’nın egemenliğine saygı duymaya hazır olduğunu duymayı umuyordum. Saldırının masum kurbanları için biraz sempati duymayı umuyordum. Kalıcı barış arayışına yönelik bazı hazırlıklar duymayı umuyordum. Duyduklarım emperyalizmin reelpolitik kisvesine bürünmüş mantığıydı ve hepinize söylüyorum; şaşırmamalıyız ama aldanmamalıyız da.”
Lammy, Rusya-Ukrayna savaşında çok önemli bir dönüm noktasında olduklarını ve Rusya’nın bir sınavla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Eğer Putin kalıcı barış konusunda ciddiyse, Ukrayna’nın egemenliğine ve BM Şartı’na saygı duyan, güvenilir güvenlik garantileri sağlayan ve Çarlık emperyalizmini reddeden yol bulmalı ve İngiltere de bunu dinlemeye hazır.” dedi.
Başbakan Washington’a gidecek
Ukrayna masasını Avrupa’yı dışlayarak Suudi Arabistan’da kuran Donald Trump, geçtiğimiz günlerde, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kısa süre içinde Washington’a geleceğini söyledi. Net bir tarih ifade etmekten kaçınan Trump, “Belki pazartesi olabilir.” diyerek 24 Şubat tarihine işaret etti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *