Trump’ın iktidara gelişi ile siyasi ve ticari hedefleri tehdit altına giren Avrupa, dün başlayan Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD ile bir araya geldi. Konferansta iki taraf arasındaki gerilim devam etti. Karşılıklı ‘demokratik’ anlayışlarının çarpıştığı konferansta, ABD Başkan Yardımcısı Vance, ‘Amerika Thunberg’e dayanabiliyorsa, siz de Musk’a dayanabilirsiniz!’ ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin AB’ye gümrük vergileri uygulaması halinde buna misilleme yapacaklarını söyledi.
Von der Leyen, Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda konuştu. Son dönemde küresel meselelere ticari bir işlem gibi yaklaşım sergilendiğini belirten von der Leyen, Avrupa’nın bu yeni gerçeklik karşısında değişmesi, akıllı ve açık görüşlü olması gerektiğini kaydetti.
Von der Leyen, AB’nin rekabetçiliği artırmaya, savunmayı güçlendirmeye ve yapay zeka alanında inovasyona odaklandığını vurgulayarak, yeni gerçeklikte harekete geçmenin büyük önem taşıdığını belirtti.
Daha güçlü bir Avrupa’nın ortak tehditlere karşı ABD ile birlikte çalışmasının faydalı olacağına işaret eden von der Leyen, “İşte bu yüzden ticaret savaşlarının ve cezalandırıcı tarifelerin hiçbir anlamı olmadığına inanıyoruz.” dedi.
Von der Leyen, gümrük tarifelerinin vergi anlamına geldiğine ve enflasyonu artırabileceğine dikkati çekerek, “Gümrük vergilerinin transatlantik tedarik zincirlerini ne kadar hızlı etkileyebileceğini biliyoruz. Bunun iyi bir iş olduğuna inanmıyoruz.” ifadesini kullandı.
Von der Leyen, şunları kaydetti:
“ABD’nin AB’ye gümrük vergileri uygulaması halinde buna misilleme yapacağız. AB’ye yönelik haksız tarifeler cevapsız kalmayacak. Açıkça konuşayım, dünyanın en büyük pazarlarından biriyiz. Ekonomik güvenliğimizi ve çıkarlarımızı korumak için gereken bütün araçlarımızı kullanacağız. Çalışanlarımızı, işletmelerimizi ve tüketicilerimizi bütün aşamalarda koruyacağız.”
Von der Leyen, bütün taraflara fayda sağlayacak bir anlaşma üzerine çalışmaya da hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Almanya Cumhurbaşkanı, NATO’nun önemini vurguladı!
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada NATO’nun önemine değindi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile görüştüğünü kaydeden Steinmeier, “(Kendisine) Neye karar verirsen ver, bizimle konuşun. Hedefi paylaşıyoruz, o yüzden oraya giden yolu koordine edelim. Her halükarda kısa vadede NATO’nun yeteneklerini zayıflatmak hatta uzun vadede NATO’yu sorgulamak, hiçbirimizin çıkarına olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.
20. yüzyıldaki demokrasilerin gücünden doğan böyle bir İttifakı 21. yüzyılda bir daha hiç kimsenin hatta ABD’nin bile kuramayacağını savunan Steinmeier, “ABD dahil en güçlüler bile 21. yüzyılda müttefiklere bağımlı olacak.” dedi.
Almanya’nın 70 yıldır NATO üyesi olduğunu hatırlatan Steinmeier, “70 yıl sonra bile hala özgürlük ve güvenliği savunabilmesi için bugün NATO’ya ne borçlu olduğumuzu kendimize sormalıyız. Evet, mesajı aldık. Avrupa ile ABD arasında dengeli yük paylaşımına ihtiyacımız var. NATO’nun her iki taraf için de değerini koruyabilmesi amacıyla eşit derecede güçlü iki ayağın üzerinde durması gerekir. Ülkem bu konuda elinden geleni yapacaktır.” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna konusunda konuşmasına da değinen Steinmeier, şunları kaydetti:
“Herkes, bu savaşın bitmesini istiyor. Bu savaşın nasıl sona ereceği, güvenlik düzenimiz ve Avrupa ile Amerika’nın dünyadaki güç konumu üzerinde kalıcı bir etki yaratacaktır. Sadece bir anlaşma yapıp ayrılmanın hepimizi zayıflatacağına inanıyorum. Ukrayna ve Avrupa’nın yanı sıra ABD’yi de. Bu nedenle ister savaşın bitiminden önce, ister sonra olsun, her senaryo, kolektif caydırıcılığımızı ve gücümüzü gerektirir. Bu nedenle her durumda Ukrayna’ya desteğimiz devam etmelidir.”
“ABD, Avrupa’dan daha farklı dünya görüşüne sahip”
Trump’ın Filistinlilerin Gazze’den komşu ülkelere yerleştirileceğini duyurduğu sabah Ürdün’de bulunduğunu anlatan Steinmeier, bu açıklamaların Amman sokaklarında endişeye neden olduğunu görebildiğini söyledi.
Alman Cumhurbaşkanı, Amerikan yönetiminin kendilerinden çok daha farklı dünya görüşüne sahip olduğuna dikkati çekerek, “Yerleşik kurallara, ortaklıklara ve tesis edilmiş güvene saygı duymayan bir dünya görüşü. Bunu değiştiremeyiz. Bunu kabul etmeliyiz ve bununla baş etmeliyiz ancak bu dünya görüşünün hakim paradigma haline gelmesinin uluslararası toplumun çıkarına olmadığına inanıyorum. Kuralsızlık, dünyada yeni düzene model olmamalıdır.” şeklinde konuştu.
Liberal demokrasilerin geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Steinmeier, demokrasinin kargaşanın oyun alanı olmadığını söyledi.
Rusya ile Çin’in dijital teknolojiyi kullanarak hibrit savaş yürüttüğünü ve otokratik güçlerini geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Steinmeier, şunları dile getirdi:
“Sanki bu yeterince endişe verici değilmiş gibi ABD’de tarihsel olarak benzeri görülmemiş bir teknolojik, finansal ve politik güç yoğunlaşması ortaya çıkıyor. Bir demokrat olarak, liberal demokrasilerde küçük bir girişimci elitin oyunun kurallarının önemli bir bölümünü yeniden tanımlama gücüne, araçlarına ve iradesine sahip olması, beni en çok endişelendiriyor. Ben özellikle bu elitlerden bazılarının demokrasimizin kurum ve normlarına yönelik küçümsemelerini gizlememesinden endişe duyuyorum.”
TikTok ve X gibi teknoloji şirketlerinden de AB yasalarına uymalarını isteyen Steinmeier, bu platformların demokratik toplumları yok etmelerine ya da çocuklarda ciddi zararlar oluşturmalarına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
ABD Başkan Yardımcısı Vance, Avrupa’nın güvenliği konusunda endişeli olduklarını söyledi
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise konferansta Donald Trump yönetiminin Avrupa’nın güvenliği konusunda endişeli olduğunu, diğer yandan Rusya ile Ukrayna arasında makul bir anlaşmaya varılabileceğine inandıklarını söyledi.
Vance, “Ayrıca önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın kendi savunmasını sağlamak için büyük bir adım atmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Avrupa’ya karşı en çok endişelendiğim tehdit Rusya, Çin veya başka bir dış aktör değil, endişelendiğim şey içeriden gelen tehdit.” dedi.
Avrupa’yı, ABD ile paylaştığını savunduğu “ifade özgürlüğü” gibi en temel değerlerin bazılarından geri çekilmekle eleştiren Vance, “Ne yazık ki bugün Avrupa’ya baktığımda, Soğuk Savaş’ın galiplerinin başına ne geldiğini bazen çok net anlayamıyorum.” diye konuştu.
“Burada temsil edilen ulusların karşı karşıya olduğu tüm baskılar, zorluklar arasında bugün kitlesel göçten daha acil bir şey olmadığına inanıyorum.” diyen Vance, Avrupalı yetkililere kıtadaki düzensiz göçü durdurma çağrısı yaptı.
Almanya’da yaşayan neredeyse her 5 kişiden birinin yurt dışından gelen göçmen olmasını örnek gösteren Vance, “Bu kıtadaki hiçbir seçmen, milyonlarca denetlenmemiş göçmene kapıları açmak için sandık başına gitmedi.” ifadesini kullandı.
“Amerikan demokrasisi Thunberg’e dayanabiliyorsa, sizler de Musk’a dayanabilirsiniz”
Vance, Avrupa’da vatandaşların, kontrolden çıkan göçü sona erdirmeyi vadeden siyasi liderlere oy verdiğine dikkati çekerek, “Bu büyük soruları sandıkta karara bağlamak demokrasinin işidir. İnsanları reddetmenin, endişelerini görmezden gelmenin, daha da kötüsü, medyayı ve seçimleri kapatmanın veya insanları siyasi süreçten dışlamanın hiçbir şeyi korumadığına inanıyorum.” dedi.
İfade özgürlüğünün demokrasi için kaçınılmaz olduğuna ve demokrasilerde ‘güvenlik duvarına yer olmadığına’ işaret eden Vance, vatandaşların seçimlerinin yanı sıra ülke dışından gelecek eleştiriler konusunda İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ile milyarder iş insanı Elon Musk’ı örnek gösterdi.
Vance, “Bana güvenin, bunu tüm mizahımla söylüyorum, eğer Amerikan demokrasisi Greta Thunberg’in 10 yıllık azarına dayanabiliyorsa, sizler de Elon Musk’ın birkaç ayına dayanabilirsiniz.” ifadesini kullandı.
Thunberg, uzun yıllardır ABD’ye iklim değişikliği ve en son Gazze soykırımı üzerinden eleştiriler yöneltirken, Amerikalı milyarder Elon Musk da geçen ay Almanya ve İngiltere’nin iç siyasetine yönelik yorumlarıyla tartışmalara yol açmıştı.
Musk, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisini (AfD) överek “Almanya’yı sadece AfD kurtarabilir.” ifadesini kullanmış, bunun üzerine Avrupalı liderler Musk’ı iç işlerine müdahale etmekle suçlamıştı.
Vance, konferanstaki konuşmasında ayrıca Trump yönetiminin, Avrupalıların kendi kıtalarının geleceğinde daha büyük rol oynaması gerektiğine inandığını hatırlatarak, “Bu yük paylaşımı terimini duymadığınızı düşünüyoruz. Avrupa (kendi güvenliği için) öne çıkarken, ABD’nin dünyanın büyük tehlike altındaki bölgelerine odaklanmasının, birlikte paylaşılan bir ittifakın önemli bir parçası olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Vance’e tepkiler
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “ABD Başkan Yardımcısı Vance’in Münih Güvenlik Konferansı’nda söylediklerini kesinlikle reddediyorum.” ifadesini kullandı.
Scholz ayrıca Almanya’daki demokratik partilerin, Nasyonal Sosyalizm deneyiminden hareketle ortak bir konsensüse sahip olduğunu belirterek, “Bu, aşırı sağcı partilere karşı bir güvenlik duvarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’ın bu konuşmasının “kabul edilemez” olduğunu belirtti. Pistorius konferansta, Vance’ın sözlerine yanıt vermek üzere, daha önce planladığı konuşmayı değiştirdiğini açıkladı.
Vance’ın sadece Almanya değil tüm Avrupa demokrasisini sorguladığını belirten Pistorius, “Kendisini doğru anladıysam, Avrupa’da bazı bölgelerdeki durumu, bazı otoriter rejimlerdeki durumla karşılaştırıyor. Bayanlar ve baylar, bu kabul edilemez. Bu benim içinde yaşadığım ve şu anda uğruna kampanya yürüttüğüm Avrupa ve demokrasi değil.” dedi.
Demokrasinin, “sesi çok çıkan azınlığın otomatik olarak haklı olduğu ve gerçeği belirlediği” anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Pistorius, “Demokrasi, kendisini yok etmeye çalışan aşırılık yanlılarına karşı kendini savunabilmelidir.” ifadesini kullandı.
Ukrayna’nın, Rusya ile yapılacak barış müzakerelerinde aktif rol oynaması gerektiğini vurgulayan Pistorius, “Ukrayna’nın güçlü bir pozisyonda müzakere etmesi gerekiyor ve Almanya, bu konuda Ukrayna’ya yardımcı olmaya devam edecek.” diye konuştu.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ise Vance’in Avrupalı yetkililere yaptığı “kıtadaki düzensiz göçü durdurma” çağrısına ilişkin Store, “Avrupa’daki göçe odaklanmıyormuşuz gibi konuşuyor. Sınır kontrolü Avrupa’daki her ülke için önemli bir konu. Biz kontrollü göç istiyoruz.” dedi.
Vance’in Avrupa’da son yıllarda göçmen sayısının arttığı ifadesine ilişkin ise Store, “Bu göçmenler Ukrayna’dan geldi. Polonya’ya bakıldığında 2 milyondan fazla Ukraynalıyı ülkelerine kabul ettiler çünkü ortada bir savaş var. Bundan bahsetmedi, ki bence bu gerçekliği tam olarak ele almıyor.” diye konuştu.
Vance’in ifade özgürlüğüne yönelik sözlerine atıfta bulunan Store, “Ukrayna’da, Rusya’da, Çin’de yaşananların, Avrupa’da ifade özgürlüğünün ‘kaybolmasından’ daha az önemli olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *