Veri bilimi ve yapay zeka konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden DeepLearning.AI Kurucusu Andrew Ng, dünyada yapay zekanın etkilemediği bir sektör düşünmenin oldukça zor olduğunu belirterek, farklı sektörlerdeki birçok şirketin yapay zekayla maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye başladığını bildirdi.
Andrew Ng, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 55. Yıllık Toplantıları kapsamında, yapay zekadaki son gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Davos’ta yapay zekanın önemli bir gündem maddesi olduğunu söyleyen Ng, bunu heyecan verici ve sağlıklı bir değişim olarak gördüğünü dile getirdi.
Ng, birçok insanın yapay zekaya daha gerçekçi yaklaşmaya başladığını ve değerli olacak uygulamaları belirleyerek bunları kendi işlerinde kullanmak için harekete geçtiğini anlattı.
Bu kapsamda yapay zekanın etkilemediği bir sektör düşünmenin oldukça zor olduğunu, farklı sektörlerdeki birçok şirketin yapay zekayla maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye başladığını belirten Ng, “Örneğin, çalıştığımız ekiplerden biri yüzlerce gemide yapay zeka kullanıyor ve gemileri yakıt açısından daha verimli hale getirerek gemi başına yılda ortalama yarım milyon dolar tasarruf sağlıyor. Bu nedenle yapay zeka aslında genel bir teknoloji ve tüm sektörleri etkiliyor. Finansal hizmetlerden enerjiye, sağlıktan lojistiğe her alanda yapay zeka kullanımı söz konusu.” dedi.
Ng, yapay zekanın belirli bir işletme için tam olarak ne yapması gerektiğini belirlemenin çok fazla çalışma gerektirdiğini dile getirerek, “Sistematik bir beyin fırtınası geçirdiğimiz, genellikle 100 veya daha fazla fikir belirlediğimiz ve daha sonra prototip oluşturarak test aşamasına geldiğimiz detaylı bir süreç geçiriyoruz. Bu teknolojinin işinizde gerçekten neye yarayacağını tespit etmek çok fazla çalışma gerektiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Yapay zekanın etik kullanımına ilişkin endişeler olduğunu söyleyen Ng, güvenli ve sorumlu davranışın sektörlere göre farklılık gösterdiğini düşündüğünü ifade etti.
Ng, sağlık sektöründe olması gereken sorumlu kullanım standartlarıyla bankacılık sektöründeki standartların çok farklı olduğu örneğini vererek, “Bu nedenle, farklı uygulamalar oluştururken, istediğimiz ve istemediğimiz sonuçlar hakkında dikkatlice düşünmemiz, güvenli ve etik kullanımı sağlamak için risk izleme süreci geçirmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.
ABD ve Çin, sektörün lideri
Ng, büyük yapay zeka modellerinin çok fazla sermaye gerektirdiğini ve bu yüzden ABD ve Çin’in sektörün liderleri haline geldiğini anlattı.
Ancak bu tür büyük şirketlerin geliştirdikleri modellerini ücretsiz kullanıma sunmasının çoğu ülke için fırsat yarattığını aktaran Ng, “Birçok girişim, bu yapay zeka modellerini alarak üzerine değerli uygulamalar inşa etti. Örneğin, bizim ekiplerimizden biri yasal belgeleri analiz etmek için bu teknolojileri kullanırken, bir diğeri sınır ötesi ticareti kolaylaştırmak amacıyla evrakların doldurulmasını bu uygulamalarla sağlıyor. Yani artık mümkün olan o kadar uygulama var ki akıllı şirketler büyümeyi sağlamak için kendi iç inovasyon süreçlerini nasıl geliştireceklerini buluyor.” diye konuştu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *