Nijerya’nın BRICS’e ortak üye olarak kabulünün 17 Ocak’ta açıklanmasının ardından 18 Ocak sabah saatlerinde ülke büyük bir patlama ile sarsıldı. Bir petrol tankerinin patlaması sonucu 86 kişinin can verdiği bildirildi.
Patlama, 18 ocak cumartesi sabahı erken saatlerde, Nijer eyaletinin Suleja bölgesinde, devrilen bir petrol tankerinden başka bir kamyona, jeneratör kullanarak benzin aktarmaya çalışırken meydana geldi.
Nijerya Ulusal Yol Güvenliği Niger Eyaleti Sözcüsü Kumar Tsukwam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Niger eyaletine bağlı Dikko-Maje kara yolunda akaryakıt yüklü tankerin aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkarak devrildiğini bildirdi. Tsukwam, yöre halkının devrilen tankerden akaryakıt almaya çalıştığı esnada patlama gerçekleştiğini kaydetti. Patlamada ilk belirlemelere göre en az 70 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını söyleyen Tsukwam, itfaiye ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Daha sonra, Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı’ndan Hussaini Isah, Associated Press’e yaptığı açıklamada, ölü sayısının 86’ya yükseldiğini, 55 kişinin yaralı olduğunu ve Suleja bölgesindeki üç farklı hastanede tedavi gördüğünü belirterek, “Kül olan insanlar vardı”, “Adli tıp sonucu olmadan kesin rakamı bilemeyiz.” dedi. Isah, patlamada çok sayıda can kaybının, olay yerinde toplanan kalabalık, fotoğraf çekenler, yoldan geçenler ve benzin almaya çalışanlar nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Toplu cenaze töreni
Nijer Devlet Acil Durum Yönetim Ajansı (NSEMA), yerel yetkililer ve gönüllülerin koordine ettiği toplu cenaze töreni Cumartesi günü saat 17.00’da başladı ve gece yarısına kadar devam etti.
Nijer Eyalet Valisi Mohammed Umar Bago olay yerini ziyaretinde, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için yeni güvenlik önlemleri alındığını duyuruldu. valinin Baş Basın Sekreteri Bologi İbrahim, “Nijer Eyalet Hükümeti, Maje ekseninden hiçbir aracın Dikko Köprüsü’nden geçmemesi talimatını verdi” dedi. “Bunun yerine, araçlar alt geçidi kullanmalı ve uygun U dönüşü yapmalıdır.” diye ilave etti. Vali ayrıca Minna’daki hastanelerdeki doktorların da yaralıların tedavisine yardımcı olmak üzere Suleja Genel Hastanesi’ne yeniden görevlendirilmesini emri verdi.
Nijerya’nın kuzeyindeki Jigawa eyaletinde, Ekim 2024’te akaryakıt taşıyan tankerin patlaması sonucu da 180’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip olan Nijerya’da, devrilen tankerlerden benzin almak yaygın bir uygulamadır. Afrikanın bu en kalabalık ve rezerv bakımından en zengin ülkesi, dünyanın ise en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.
Nijerya’nın BRICS’e katılımı onaylandı
17 Ocak cuma günü Nijerya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin BRICS grubuna katıldığını duyurdu. Bakanlığın internet sayfasında yer alan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“BRICS’in geçici başkanlığını yürüten Brezilya hükümeti, bugün, 17 Ocak 2025’te Nijerya’nın grubun ortak ülkesi olarak resmen kabul edildiğini duyurdu. Brezilya hükümeti, Nijerya hükümetinin kararını memnuniyetle karşılamıştır.
Nijerya; Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’a katılarak BRICS’in dokuzuncu ortak ülkesi oldu. Bu ortak ülke kategorisi, Ekim 2024’te Kazan’da düzenlenen 16. BRICS Zirvesi’nde oluşturulmuştu.
Dünyanın altıncı en büyük nüfusuna sahip olan ve Afrika’nın en büyüğü olan Nijerya, kıtanın en büyük ekonomilerinden biri olmasının yanı sıra BRICS’in diğer üyeleriyle ortak çıkarlara sahiptir. Güney-Güney iş birliğini güçlendirmede ve küresel yönetişimi reform etmede aktif bir rol oynar; bu konular Brezilya’nın mevcut başkanlığı sırasında en önemli önceliklerdir.”
Türkiye’den taziye mesajı
Türk Dışişleri Bakanlığı’dan 19 Ocak’ta yayımlanan taziye mesajında şu ifadeler kullanıldı:
“Nijerya’nın Gurara bölgesinde dün (18 Ocak) meydana gelen yakıt tankeri patlaması sonucu yaşanan can kayıplarından dolayı derin üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Nijerya halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”
Türkiye’nin BRICS’e katılımı ve TUSAŞ saldırısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da 22 Ekim’de düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılmak üzere özel uçak “CAN” ile Tataristan’a gitmiş ve Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etmişti.
Türkiye’nin üyelik başvurusunun değerlendirilmesi beklenen BRICS’in ekim 2024 zirvesi, tam zirvenin başladığı saatte Ankara Kazan’da bulunan TUSAŞ yerleşkesine yapılan terör saldırısı ile sarsılmıştı. İkisi saldırgan olmak üzere 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası, Türkiye’nin BRICS üyeliği konusu rafa kaldırılmıştı. Zirve dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Türkiye de kendi menfaatleri ekseninde BRICS ile iş birliğini önümüzdeki dönemde de ilerletme arzusundadır. Bu düşüncelerle ziyaretimizin ve temaslarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
TUSAŞ’a yönelik terör saldırısının BRICS toplantısı ve üyelik başvurusu nedeniyle dış bağlantılı olma ihtimaline ilişkin iddiaların sorulması üzerine Erdoğan, şu yanıtı vermişti:
“Bu terör saldırısında TUSAŞ gibi güzide bir kuruluşumuzun seçilmiş olması manidardır. Teröristler sadece bir kuruluşu değil, Türkiye’nin huzur ve güvenliğini hedef almışlardır. Kahramanlarımız canları pahasına TUSAŞ’ımızı, yani Türkiye’nin aydınlık geleceğini savunmuşlardır. Maalesef hain saldırıda şehitler verdik, 5 şehidimiz, bunun yanında çok sayıda yaralımız bulunuyor. Başımız sağ olsun. Yaralılarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum. Hem bu gözünü kan bürümüş canilerle mücadele edeceğiz, bu konuda durmak yok, hem ülkemizi müreffeh geleceğe taşıma azmimizden asla taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Nitekim Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanımız İbrahim Kalın dün akşam bu saldırının sonrasında hemen Ankara’ya döndü ve bütün gelişmeleri yerinde bizzat takip etti.
Bizler de Tataristan’dan bu gelişmeleri takibe devam ettik. İstanbul’da bulunan Millî Savunma Bakanımız Yaşar Güler, hemen İstanbul’dan Ankara’ya geçti. Ankara’daki Cumhurbaşkanı Yardımcım Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya anında hadiseye müdahil oldular. Bütün güvenlik güçlerimiz anında teröristlere müdahale ederek, çok kısa zamanda saldırıyı gerçekleştiren kadın teröristi etkisiz hâle getirdiler. Terörist kendi kendini bildiğiniz gibi öldürmüş oldu. Bu terör saldırısının Suriye’den bir sızma hareketi şeklinde gelişmiş olduğunu özellikle öğrenmiş bulunuyoruz. Buna yönelik de tüm gece boyunca 40 ayrı noktaya operasyonlar yapıldı. Bu operasyonlarla da teröristlere çok çok ağır bedeller ödetildiği de ortada.”
NATO’dan TUSAŞ ziyareti
Saldırıdan yaklaşık bir ay sonra Ankara’yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Mark Rutte beraberindeki heyetle birlikte TUSAŞ’a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, TUSAŞ’ta oluşturulan taziye defterini imzalayan Rutte, Türk savunma sanayiine yönelik bilgilendirme ve istişare toplantılarına katıldı.
Rutte daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan kabulde, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı sonrası Türkiye’ye yönelik dayanışma mesajları için NATO Genel Sekreteri Rutte’ye teşekkür etti. Görüşmede Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.
Ziyaretin ardından Avrupa basınında Türkiye uzmanı Prof. Dr. Erik Jan Zürcher’in bir açıklaması yer almış, “Başbakan Rutte’nin ziyareti Erdoğan’ı mümkün olduğunca Batı tarafına çekmeli. Rutte, Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmayan Türkiye’nin mümkün olduğunca NATO ve AB ile uyum içinde olmasını istiyor.” sözleri kaydedilmişti.
BRICS’e önemli katılım: Nijerya, üyelik teklifini kabul etti
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *