Güney Kore’de bir dönem sona erdi

Güney Kore’de bir dönem sona erdi

15 Ocak’ta gözaltına alınan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un, Seul Batı Bölge Mahkemesi tarafından “ayaklanmaya liderlik etme” ve “yetkisini kötüye kullanma” suçlarından tutuklanması ile Güney Kore’de Yoon dönemi sona erdi. Yoon’un tutuklandığı gün Pentagon ile Güney Kore ordusu tatbikata başladı.

Yoon’un sıkıyönetim hamlesi

Trump’ın seçimleri kazanması ile Amerikan yönetimine bağlı yönetimlerde derin sarsıntılar yaşanıyor. Kanada Başbakanı istifa ederken, Almanya’da ve Fransa’da hükümet düşmüştü. Güney Kore’de ise Yoon’un sıkıyönetim ilan ederek ülkede kontrolü eline alma çabası başarısızlıkla sonuçlanarak, bu süreçte iktidarı sona eren hükümetler arasına katıldı.

Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilan etmiş, yaklaşık 5 saat sonra Güney Kore Ulusal Meclisi, asker kuşatmasına karşın toplanmayı başarmış ve kararı iptal etmişti. Ayrıca, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon’u azletmiş, görevden uzaklaştırmış ve soruşturma başlatmıştı.

Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. Soruşturmacılar, Yoon’u devlet başkanlığı konutunda gözaltına aldıktan sonra Yolsuzluk Soruşturma Ofisinin başkent Seul’un güneyinde bulunan Gwacheon’daki ofisine götürmüştü. İlk gün 10 saatten fazla sorgulanan Yoon’un ifade vermeyi reddettiği bildirilmişti.

Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olan Yoon, sorgunun ardından gözaltı merkezine nakledilmişti.

Yoon tutuklandı

Seul Batı Bölge Mahkemesi, sıkıyönetim soruşturması kapsamında devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve gözaltına alınan Yoon Suk Yeol hakkında dün tutuklama kararı çıkardı.

Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), savcılığın 20 gün dolmadan iddianameyi hazırlayacağını açıkladı. Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisi ise mahkemenin tutuklama kararını eleştirdi.

Yoon destekçileri mahkemeyi bastı

Yoon’un tutuklanmasının ardından, bu kararı protesto eden göstericiler, Seul Batı Bölge Mahkemesi binasına girdi. Binaya “zorla girdikleri, camları kırdıkları ve bina çevresinde konuşlu güvenlik güçlerine yangın söndürme tüplerini püskürttükleri” belirtilen protestocular ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, 45 protestocuyu gözaltına aldı. Polisin gözaltına aldığı 45 protestocunun, dünkü gösteriye de katıldıkları ifade ediliyor.

Dün de Yoon hakkında tutuklama kararının görüşüldüğü sırada mahkeme binası önünde yaklaşık 44 bin kişi, eski Devlet Başkanı’na destek gösterisi düzenlemişti.

Yüksek Savcılık Ofisi, bu protestoları soruşturmak amacıyla 9 kişilik ekip kurulduğunu duyurdu.

Yoon ise tutulduğu gözaltı merkezinde yazdığı mektupta, “barışçıl protesto” çağrısı yaptı.

Kuzey Kore tehdidi Güney Kore’yi ABD nüfuzunda tutuyor

Yoon’un tutuklandığı gün, Güney Kore Ordusu tarafından yapılan açıklamada, Amerikan ordusu ile ortak tatbikata başlandığı duyuruldu.

Yonhap haber ajansının Güney Kore Kara Operasyonları Komutanlığından yapılan açıklamaya dayandırdığı haberine göre, Güney Kore ile Amerikan ordusu, başkent Seul yakınlarında 14 Ocak’ta başlayan ve üç gün sürmesi planlanan bir askeri tatbikata devam ediyor. Seul çevresini hedef alan Kuzey Kore’nin “topçu tehdidini” caydırmayı amaçlayan tatbikata, yaklaşık 250 Güney Kore ve Amerikan askeri katıldı.

Askerlerin gözetleme ve ağır silahları entegre bir şekilde kullanmaya yönelik eğitimler de aldığı tatbikatta, “Kuzey Kore’nin savaşa yol açabilecek füze tehditlerini” konu alan simülasyonlar üzerinde ortak çalışma yürütüldü. ABD ile Güney Kore arasındaki ilk müşterek karşı ateş tatbikatı 1994 yılında yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Yoon 2022 Eylül ayında ABD Kongre üyeleri için “aptallar” demiş, 2023 yılında Washington’da Biden ile, Washington Deklarasyonu’nu imzalamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *