Beşar Esad döneminde Suriye’nin BM daimi temsilciliği görevine getirilen Koussay Aldahhak, BMGK’da yaptığı konuşmada, ABD ve diğer ülkelere Suriye halkına uyguladıkları yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu, İsrail’in de girdiği yerlerden çekilmeye zorlanmasını istedi. Türkiye temsilcisi Ahmet Yıldız da, Suriye’deki yeni süreç ışığında ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılması ve kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi’nde dün Suriye’deki siyasi ve insani durum ele alındı. Suriye Büyükelçisi Aldahhak, burada yaptığı konuşmaya, “Suriye’de özgürlük şafağının doğmasının üzerinden 1 ay geçti.” ifadesiyle başladı.
Suriye halkının baskı zincirlerini kırarak yıllardır mahrum kaldığı özgürlükleri tekrar elde ettiğini belirten Aldahhak, “Onurlarına tekrar kavuştular ve şimdi yeni bir dönemle kendi geleceklerini inşa edecekler ve uğruna masum kanlarını feda ettikleri ümit ve isteklerini gerçekleştirecekler.” diye konuştu.
“Özgürlük ve onur devrimiyle” Suriye halkının tarihinde yeni bir döneme başladığını dile getiren Aldahhak, özgür, eşit ve hukuka dayalı devlet kurmak ile zulüm, acı ve insan hakları ihlallerini geride bırakmak için tüm Suriyelilerin bir araya geldiğini dile getirdi.
“Uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç var”
Aldahhak, “Bu süreçte, Suriye halkının devletini ve ülkesine daha iyi bir gelecek inşa etmesini sağlamak için uluslararası toplumun desteğine ihtiyacı var.” vurgusu yaptı.
Geçiş sürecinde devlet kurumlarının sorunsuz bir şekilde devredildiğine dikkati çeken Aldahhak, Suriye halkının devlet kurumlarının yıkılmasını engelleyerek ilk doğru adımı attığını söyledi.
Suriyeli yetkililerin, ülkenin bağımsızlığı, egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğünü muhafaza etme konusunda kararlı olduğunun altını çizen Aldahhak, aynı zamanda tüm BM üyeleriyle kutuplaşmadan uzak, karşılıklı saygı, yapıcı işbirliği ve ortak çıkarlar doğrultusunda ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti.
Aldahhak, yeni Suriye’nin uluslararası mecrada da olumlu bir rol oynamaya hazır olduğunu, uluslararası ve bölgesel barışa katkı sağlayacağını, çatışmadan uzak duracağını dile getirdi.
‘Dış aktörler siyasi sürece müdahil olmamalı’
Tüm BM üyelerine Suriye halkının iradesi ve ulusal seçimlerine saygı duymaları çağrısında bulunan Aldahhak, “Bu nedenle dış aktörler siyasi sürece müdahil olmamalı. Suriye halkı ve ülkenin çıkarları hilafına kazanımlar elde etmeye çalışmamalı. Anlaşmazlık çıkarmaya çalışan ve Suriye’deki sivil ve toplumsal barışı tehdit eden açıklamalar ve uygulamalar derhal sonlandırılmalı.” dedi.
Aldahhak, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi yönünde attığı adımı not ettiklerini belirterek, “ABD ve diğer ülkelere Suriye halkına bir önceki rejim ve onun suç araçlarına uyguladıkları yaptırımları kaldırma çağrısında bulunuyoruz.” diye konuştu.
İşgalci İsrail’in Suriye’deki mevcut durumdan faydalanarak ülkenin egemenliğini ihlal etmesi ve askeri saldırılarıyla yeni bir “gerçek” dayatma çabalarının engellenmesinin önemini vurgulayan Aldahhak, İsrail güçlerinin yeni girdiği yerlerden çekilmesinin sağlanması ve burada yaşayanlara yönelik saldırgan faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiğini kaydetti.
Türkiye: Esed rejiminin ihlallerinden sorumlu tutulması gerekiyor
BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye’deki siyasi ve insani durum ele alındı. Burada söz alan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Suriye’de Esed rejiminin sona ermesinin Suriye halkı ve bölge için bir umut ışığı olmasına rağmen zorlukların büyük bir ciddiyetle ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Uzun yıllardır süren tarifsiz acı ve yıkımın Suriye’yi harap ettiğinin altını çizen Yıldız, “Rejimin ciddi insan hakları ihlalleri, kimyasal silah kullanımı ve insani krizin boyutları açıkça ortada. Türkiye, Esed rejiminin insan hakları ihlallerinden ve kimyasal silah kullanımından sorumlu tutulması gerektiğini vurguluyor. Türkiye, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) bu saldırıları araştırma ve failleri adalet önüne çıkarma çabalarını desteklemeye devam ediyor.” bilgisini verdi.
Diğer taraftan Suriye’de hızla değişen dinamikler ışığında, Suriyelilerin acil ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde yaklaşımların yeniden gözden geçirilmesinin elzem olduğuna işaret eden Yıldız, “Uluslararası toplum, Suriye’de yumuşak bir geçiş sürecini kolaylaştıracak yapıcı bir yaklaşım benimsemelidir.” dedi.
Büyükelçi Yıldız, Suriye halkının ülkelerini yeniden inşa etmelerine yönelik uluslararası destek beklentilerine yanıt verme zamanının geldiğinin altını çizerek, “bekle-gör” yaklaşımının artık sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Suriyelilerin günlük yaşamlarında normale dönmelerini sağlamak için birçok alanda hızlı ve somut adımlar atılması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, “İnsani yardıma odaklanmanın ötesine geçerek, Suriye’nin istikrarını, erken toparlanmasını ve yeniden inşasını aktif olarak destekleme zamanı gelmiştir.” vurgusunu yaptı.
Yıldız, “Türkiye’nin bu süreçte yaptırımların kaldırılması ve kısıtlamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyor.” diyerek, yeniden inşa çabalarında bu alanda kararlı adım atılamadan ilerleme sağlanamayacağını ifade etti.
“Suriye’de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yoktur”
Tüm tarafların Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini koruma konusundaki kararlılıklarını yineleyen Yıldız, “Suriye’de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yoktur.” vurgusunu yaptı.
Yıldız, Türkiye’nin mevcut durumu istismar etmeye çalışan DEAŞ’ın yeniden canlanmasını önleme konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü dile getirdi.
Terör örgütü PKK/YPG’nin kendini yeniden “isimlendirme” çabalarının başarısız olduğunun, YPG/SDG’nin PKK’dan ayrı olmadığının altını çizen Yıldız, PKK’nın Suriye topraklarının önemli bir bölümünü işgal ettiği sürece barışçıl ve başarılı bir Suriye’nin mümkün olamayacağına dikkati çekti.
Büyükelçi Yıldız, terör örgütün Suriye’nin doğal gaz ve petrol kaynakları üzerindeki kontrolüne son verilmesi gerektiğini belirterek, bu kaynakların gerçek sahipleri olan Suriye halkına iade edilmesinin elzem olduğunu dile getirdi.
Yıldız, “Terörün ortadan kaldırılması, barışçıl ve siyasi olarak birleşik bir Suriye inşa etmek için ön koşuldur.” vurgusunda bulundu.
Diğer taraftan İsrail’in Suriye topraklarındaki askeri operasyonlarının da derin endişe yarattığının altını çizen Yıldız, bu tür eylemlerin Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve bölgeyi istikrara kavuşturma çabalarını baltaladığını belirtti.
Yıldız, uluslararası toplumun bu yasa dışı eylemleri ele almak için somut adımlar atması gerektiğini kaydetti.
“Türkiye aktif rol oynamaya devam edecek”
Büyükelçi Yıldız, Türkiye’nin yeni Suriye hükümetiyle yaptığı görüşmelerde kapsayıcı ve çoğulcu bir yönetim anlayışının önemine sürekli vurgu yaptığını, yeni yönetimin, Suriye’nin zengin toplumsal dokusunu koruyan, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan bir anayasa benimsemesi beklentisini de dile getirdiğini söyledi.
Suriye ihtilafının ilk gününden itibaren Türkiye’nin milyonlarca Suriyeliye kapılarını açarak hayat kurtardığı ve kardeş halkın yanında yer aldığını anımsatan Yıldız, “Türkiye, Suriye’nin kurumsal, ekonomik ve fiziki altyapısının yeniden inşasında aktif rol oynamaya ve normalleşme çabalarına destek vermeye devam edecektir.” diyerek sözlerine son verdi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *