ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti Şam’a gitti

ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti Şam’a gitti

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey diplomatların bulunduğu bir heyet bugün ilk yüz yüze ve resmi temaslar için Şam’da bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, diplomatların Cuma günü Şam’da Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki yetkililerle bir araya geleceğini ve bunun Washington ile Suriye’nin fiili yeni yöneticileri arasındaki ilk yüz yüze ve resmi görüşme olacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, Başkanlık Rehine İşleri Temsilcisi Roger Carstens ve Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye işlerini yönetmekle görevlendirilen yeni Kıdemli Danışman Daniel Rubinstein, Beşar Esat’ın devrilmesinin ardından Şam’a giden ilk Amerikalı diplomatlar oldu.

Ziyaret, Batılı hükümetlerin HTŞ ve lideri Ahmed El Şara’ya yönelik kanalları yavaş yavaş açtığı ve grup üzerindeki terörist damgasını kaldırıp kaldırmamayı tartıştığı bir döneme denk geliyor.

ABD heyetinin seyahati son günlerde Fransa ve İngiltere ile yapılan temasların ardından gerçekleşti.

Washington’a göre “Menbiç’te uzatılan ateşkes hala yürürlükte”

Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı yetkililerin HTŞ temsilcileriyle yapacakları görüşmelerde, Washington’un Suriye’deki siyasi geçiş sürecine dahil edilmesini istediği kapsayıcılık ve azınlıkların haklarına saygı gibi bir dizi ilkeyi ele alacaklarını kaydetti.

Heyet ayrıca Ağustos 2012’de Suriye’ye haber yapmak için gittiği sırada alıkonulan Amerikalı gazeteci Austin Tice ve Esat rejimi döneminde kaybolan diğer Amerikan vatandaşları hakkında yeni bilgiler edinmeye çalışacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD heyetinin görüşmeleri hakkında, “Sivil toplum üyeleri, aktivistler, farklı toplulukların üyeleri ve diğer Suriyeli sesler de dahil olmak üzere Suriye halkıyla, ülkelerinin geleceğine yönelik vizyonları ve ABD’nin onlara nasıl destek olabileceği konusunda doğrudan temaslarda bulunacaklar. Ayrıca Ürdün’ün Akabe kentinde ABD ve bölgesel ortaklar tarafından onaylanan geçiş ilkelerini görüşmek üzere HTŞ temsilcileriyle bir araya gelmeyi planlıyorlar” denildi.

ABD, 2012 yılında Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Şam’daki büyükelçiliğini kapatmıştı.

Suriyeli muhalifler 8 Aralık’ta Şam’ın kontrolünü ele geçirerek 13 yıldan uzun süren iç savaşın ardından Esat’ı kaçmaya zorlamış ve ailesinin onlarca yıllık iktidarına son vermişti. Yıldırım taarruzu, isyancıların ülkede düzenli bir geçiş sağlayıp sağlayamayacakları konusunda soru işaretleri yarattı.

Washington, 2013 yılında El Şara’yı terörist ilan etmişti. HTŞ’nin öncülü olan Nusra Cephesi’nin sivilleri öldüren intihar saldırıları düzenlediği ve şiddet yanlısı mezhepçi bir görüşü benimsediği bildirilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ve üst düzey yardımcıları Esat’ın devrilmesini, on yıllardır baskıcı yönetim altında yaşayan Suriye halkı için tarihi bir fırsat olarak nitelendirirken, ülkenin belirsizlik dönemiyle karşı karşıya olduğu uyarısında da bulundular.

Washington, Suriye’de aşırılık yanlısı IŞİD’in yeniden canlanabileceği endişesini taşıyor ve ülkenin kuzeydoğusunda Türkiye destekli isyancı gruplarla ABD müttefiki Kürt milisler arasında çatışma çıkmasını önlemek istiyor.

(Voa Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *