Öcalan’ın mesajını yeğeni aktardı: Süreci siyasi zemine taşıyabilirim

Öcalan’ın mesajını yeğeni aktardı: Süreci siyasi zemine taşıyabilirim

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın TBMM’de konuşma yapması çağrısının ardından ailesi Öcalan’ı ziyaret etti. Öcalan’ın DEM Parti milletvekili olan yeğeni Ömer Öcalan, yaptıkları ziyareti ve getirdiği mesajı duyurdu.

MHP Lideri Bahçeli’nin Öcalan’a yönelik, “Teröristbaşı gelsin, TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun” çağrısından bir gün sonra ailesinin Öcalan’la görüşmesine izin verildi. Dün aile üyeleri Öcalan’ın ömür boyu hapis cezasını çektiği İmralı Adası’ndaki F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne gitti.

Ömer Öcalan’ın açıklaması

Görüşmeyi Öcalan’ın DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili olan yeğeni Ömer Öcalan X hesabından bu sabah duyurdu. Ömer Öcalan, “Sayın Abdullah Öcalan ile en son yüz yüze yapılan görüşme 3 Mart 2020 tarihiydi. Biz aile olarak yıllar sonra 23 Ekim 2024 günü Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdik. Bir yasal hak olan rutin aile görüşünün, koşullar ne olursa olsun devam etmesini istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Öcalan, bir saat sonra paylaştığı başka bir mesajda, ziyaretle ilgili detaylara da değinerek, şunları söyledi:

“23 Ekim tarihinde İmralı Ada Hapishanesi’de Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdim. Bu ziyaret aile görüşmesi kapsamında gerçekleşti. Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: ‘Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.’ Sağlığı iyiydi ve herkese çok selamı vardı.”

PKK’nın eylemiyle çözüm süreci sona erdi

Türkiye’nin Kürt sorununa çözüm aradığı 2000’li yılların başında Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin veriliyordu. Bu ziyaretlerde Öcalan’ın mesajları da kamuoyuyla paylaşılıyordu. En çok konuşulan mesajını ise 2013’te gönderdi.

Öcalan, 2013 yılındaki Nevruz kutlamalarında okunan mesajında, PKK’ya ateşkes çağrısı yaparak, Türkiye sınırlarının dışına çekilmesi çağrısı yaptı. Çözüm arayışları devam ederken, ailesi ve avukatlarıyla birlikte, siyasetçiler de Öcalan’ı ziyaret etmeye başladı.

Çözüm sürecinin sonuna gelindiği 2015 başlarında Öcalan’ın görüşmelerine sınırlama getirildi. Ve 5 Nisan 2015’ten itibaren görüşmeler kesildi. 22 Temmuz 2015’te Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde iki polisin öldürülmesiyle çözüm süreci resmen sona erdi.

Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonları, çözüm sürecinin sona ermesiyle yeniden başladı. Bu sırada Öcalan ile avukatları, ailesi ve siyasetçilerin yaptığı görüşmeler de tamamen durdu. Sadece Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nden (CPT) bir heyetin Öcalan’ı ziyaret etmesine izin verildi.

HDP’lilerin açlık grevleri

2016’da HDP üyeleri ve milletvekilleri, Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla açlık grevine başladı. Cezaevlerindeki mahkumların da katıldığı açlık grevi Öcalan’ın, kardeşi Mehmet Öcalan ile görüştürülmesinin ardından sonra erdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Öcalan üzerinde tecrit uygulandığını savunarak, sık sık tepki gösterdi. HDP, Öcalan için Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, AB ve Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi nezdinden girişimlerde bulundu. Ancak girişimlerden sonuç alınmadı.

Abdullah Öcalan için en çok konuşulan eylemlerden birini HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven yapmıştı. Güven tutuklu bulunduğu cezaevinde, Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için Kasım 2018’de açlık grevine başladı.

Güven, durumunun kötüleşmesi üzerine tahliye edildi. Ancak tedaviyi kabul etmeyen Güven, eylemine evinde devam etti. Güven’e cezaevindeki çok sayıda mahkum da destek verdi. Eylemler sürerken, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine izin verildi. Avukatlar aracılığıyla mesaj gönderen Öcalan, eylemlerin sona erdirilmesini istedi. Açlık grevleri Öcalan’ın çağrısının ardından 200 gün sonra sona erdi.

Ağustos 2019’da avukatlarıyla görüşmesine bir kez daha izin verilen Öcalan çözüm için hazır olduğu mesajını iletti. Yeğen Öcalan’ın verdiği bilgiye göre 3 Mart 2020 tarihinden sonra Öcalan, ailesiyle bir daha yüz yüze görüşemedi.

Öcalan’ın durumu HDP ve diğer Kürt partilerinin değişmez gündem maddesi oldu. Önce eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Demirtaş, Öcalan’la video konferans yoluyla görüşmek istedi.

Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de Öcalan ile görüşmek için başvuru yaptı. Her iki partinin yöneticileri, Adalet Bakanlığı’na görüşmeye izin verilmesi çağrısı yaptı. Adalet Bakanlığı’na yürüyen HDP’liler, Bakanlık yetkilileriyle görüştü. HDP’lilerin yaptığı eylemler ve etkinlikler de durumu değiştirmedi. Öcalan ile görüşmeye, aldığı disiplin cezaları başta olmak üzere, değişik gerekçelerle izin verilmedi.

MHP’nin Öcalan çıkışı

HDP ve sonrasında yerini alan DEM Parti, Öcalan’ın durumunu kamuoyunun gündeminde tutmaya çalışsa da bu çaba, MHP Lideri Bahçeli’nin son dönemdeki açıklamaları kadar etkili olamadı.

Yasama yılının başladığı 1 Ekim’de DEM Partililerle tokalaşan Bahçeli, hemen ardından grup toplantısında Öcalan’a örgütü tek taraflı olarak feshetmesi çağrısı yaptı. Bir hafta sonraki grup toplantısında çağrılarını sürdüren Bahçeli, bu kez, Öcalan’ın DEM Parti Meclis Grubunda konuşmasını istedi.

Öcalan ile yıllar sonra gerçekleşen yüz yüze görüşme de bu konuşmanın ardından geldi. Görüşme için defalarca Adalet Bakanlığı’na başvuran ama yanıt alamayan DEM Partili Ömer Öcalan’a Bahçeli’nin çağrılarının ardından izin verildi.

Görüşmeyim ilk kez, hükümete yakınlığı ile bilinen Gazeteci Abdulkadir Selvi köşe yazısında duyurdu. Selvi, Ömer Öcalan’a izin verildiğini yazdıktan bir gün sonra görüşme gerçekleşti.

(Voa türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *