Fransa, Lübnan’a yardım konferansı düzenledi

Fransa, Lübnan’a yardım konferansı düzenledi

İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın diplomatik yollardan çözümü için hayati önem taşıyan Lübnan devlet güçlerine destek toplamak amacıyla, çıkarları tehdit altına giren Fransa’nın ev sahipliğinde uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansın düzenlenmesinden bir gün önce Lübnan’ın güneyinde İsrail’in düzenlediği bir saldırıda üç Lübnan askerinin öldüğü bildirildi.

Lübnan ordusu, Lübnan askerlerinin güneydeki Yater köyünün eteklerinde yaralıları tahliye ederken öldürüldüğünü açıkladı.

Bir güvenlik kaynağı, askerlerin sabahın erken saatlerinde öldürüldüğünü aktardı. Daha önce Lübnan ordusuna karşı operasyon düzenlemediğini açıklayan İsrail ordusundan saldırıya ilişkin hemen bir yorum gelmedi.

Bölge, İsrail’in Gazze savaşından sonra Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’a karşı bir ay süren saldırısı sırasında vurduğu sınır hattının bir parçası.

Lübnanlı yetkililere göre İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında 2.500’den fazla kişi öldü ve 1 milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bütün bunlar yaşanırken, Fransa’da düzenlenen Paris konferansı hem insani yardımı hem de Lübnan ordusuna desteği harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Lübnan’ın sayısız mezhepsel topluluğundan asker toplayan Lübnan ordusu, 1975-90 iç savaşından bu yana iç barışın garantörü olarak görülüyor.

Ordunun ülkenin güneyinde konuşlandırılması, Hizbullah ile İsrail arasında 2006 yılında yaşanan savaşı sona erdiren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının önemli bir parçası.

Fransa’dan Lübnan’a destek girişimi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot Çarşamba günü yaptığı açıklamada, konferansın 70 ülke ve 15 uluslararası kuruluştan temsilcileri bir araya getireceğini belirtti.

Paris’teki toplantıda, 1701 sayılı BMGK kararının mevcut çatışmaları durdurulması için bir temel teşkil etmesi gerektiği yinelenecek.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açılışını yaptığı ve Lübnan geçici Başbakanı Necip Mikati’nin yer aldığı konferansta İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan’da yerlerinden edilen insanlar için 370 milyon euro toplanması da hedefleniyor.

Fransa, İsrail’in son haftalardaki saldırılarının ardından Lübnan’a desteğini ifade etti.

Ülkenin Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, bölgesel bir yayılma riski nedeniyle Lübnan’da “yakın bir iç savaş” çıkmasından endişelenirken, Dışişleri Bakanı Barrot da bölgede ateşkes çağrısında bulundu.

Bu ayın başlarında Macron, Gazze’deki operasyonları nedeniyle İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunmuş ve Fransa’nın Gazze’de kullanılmak üzere İsrail’e silah göndermediğini iddia etmişti.

Barrot da defalarca bölgede savaşan taraflara silah ihracatının durdurulması çağrısında bulunarak, “savaşan tarafları silahlandırırken ateşkes çağrısı yapmanın” tutarlı olmadığını söylemişti.

Macron’un ayrıca bir Bakanlar Kurulu toplantısında, “Netanyahu ülkesinin BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı” dediği ve bu sözlerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tepkisini çektiği bildirildi.

ABD, İsrail’in saldırılarına ilişkin endişelerini iletti

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Savunma Bakanı Lloyd Austin çarşamba günü İsrailli mevkidaşına Washington’un Lübnan silahlı kuvvetlerine yönelik saldırılar konusunda endişeleri olduğunu söylerken İsrail’i de Lübnan ordusunun ve Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü misyonunun güvenliğini sağlayacak adımlar atmaya çağırdı.

Lübnan’daki bir güvenlik kaynağı geçen yıl çatışmaların başlamasından bu yana 13 Lübnan ordusu askerinin aktif görevdeyken öldürüldüğünü söyledi.

Ayrıca 16 askerin ise evlerindeyken öldürüldüğünü belirtti. İsrail geçmişte Lübnanlı askerlerin öldüğünü doğrulamış ve özür dilemişti.

İsrail Lübnan’a yaptığı “sınırlı” kara harekatı, Hizbullah’ın bir yıldır devam eden sınır ötesi roket ateşi nedeniyle İsrail’in kuzeyindeki evlerini terk eden on binlerce İsraillinin evlerine dönmelerini sağlamak amacıyla başlatmıştı.

Gazze ve Lübnan’daki çatışmaların sona erdirilmesi için baskı yapmak üzere bölge turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cuma günü Londra’da olmasına rağmen Paris’teki toplantıya katılmayarak yerine bir yardımcısını gönderdi.

Hassas füze saldırıları

İsrail, Hizbullah’a ağır darbeler indirerek lideri Seyyid Hasan Nasrallah ile birlikte birçok üst düzey komutanını öldürdü ve güneydeki kalelerini, Bekaa Vadisi’ni ve Beyrut’un güney banliyölerini hava saldırılarıyla vurdu.

İsrail ordusu perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, “birliklerinin güney Lübnan’da Hizbullah terör örgütüne karşı sınırlı, yerel, hedefli kara saldırılarına devam ettiğini” açıkladı.

İsrail birliklerinin “düzinelerce teröristi ortadan kaldırdığı” ve İsrail hava kuvvetlerinin “Lübnan genelinde fırlatma rampaları ve terörist altyapı tesisleri de dahil olmak üzere 160’tan fazla Hizbullah terör hedefini vurduğu” belirtildi.

Bir İsrailli düşünce kuruluşu olan Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi, son bir yıl içinde Hizbullah saldırıları sonucunda İsrail’de 29 sivilin öldüğünü bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) İsrail ve güney Lübnan’da 52 askerin öldürüldüğünü açıkladı. Üç hafta önce kara harekâtının başlamasından bu yana ise en az 25 asker öldürüldü.

Hizbullah çarşamba günü İsrail’e yönelik roket saldırılarını arttırdığını belirterek ilk kez hassas güdümlü füzeler ateşlediğini açıkladı.

İsrail ordusu Lübnan’dan ateşlenen dört füzenin tespit edildiğini, ikisinin önlendiğini ve ikisinin de yere düştüğünü belirtti.

Bir İsrail askeri sözcüsünün saldırı yapılacak bir bölge için tahliye uyarısı yapmasından kısa bir süre sonra İsrail hava saldırıları çarşamba akşamı Beyrut’un güney banliyölerini vurdu.

İran yanlısı yayın kuruluşu Al-Mayadeen’in yakınlardaki ofisine isabet eden bir başka saldırı ise hiçbir uyarı yapılmadan gerçekleşti.

Ofisin çatışma başladığından beri boş olduğu belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı bir kişinin öldüğünü ve aralarında bir çocuğun da bulunduğu beş kişinin yaralandığını açıkladı.

Hizbullah, 8 Ekim 2023’te Hamas liderliğinde İsrail’e düzenlenen ve İsrail rakamlarına göre İsrail’de 1.200 kişinin ölümüne ve 250 kişinin kaçırılmasına yol açan saldırının ardından Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma ilan ederek ateş açmıştı.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik misilleme saldırısında 42.000’den fazla kişinin öldüğünü ve bölgenin büyük bölümünün yerle bir olduğunu belirtiyor.

İsrail ordusu çarşamba günü Gazze’deki altı Filistinli Al Jazeera muhabirinin Hamas ya da İslami Cihad militan gruplarının üyesi olduğunu açıklarken, Katar menşeli kanal bu iddiayı gazetecileri susturma girişimi olarak reddetti.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin Orta Doğu programı X’te yaptığı açıklamada, iddiaların Filistinli gazetecileri “asılsız ‘terörist’ etiketleriyle karalamak” anlamına geldiğini ifade etti.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *