Nijer, Fransızların koyduğu sokak isimlerini değiştirdi

Nijer, Fransızların koyduğu sokak isimlerini değiştirdi

Fransızların sömürge döneminde değiştirdiği ve bugüne kadar kullanılmak zorunda kalan cadde ve meydanların isimleri, Nijer hükümeti tarafından Afrikalı tarihi şahsiyetlerin isimleriyle değiştirildi, taşa kazınmış bir Fransız komutanın portresi de kaldırıldı.

Gençlik ve Kültür Bakanlığı tarafından alınan kararla, başkent Niamey’de birçok cadde ve meydan yeniden isimlendirildi.

Gençlik ve Kültür Bakanı Amadou Abdourahaman, başta Niamey olmak üzere birçok kentteki cadde, meydan ve bulvarların, halka sömürge döneminde çekilen acı ve eziyetleri hatırlatan isimler taşıdığını söyledi.

Buna göre, eski Fransa Cumhurbaşkanı “Charles De Gaulle” adını taşıyan bulvar, Nijer’in bağımsızlığında önemli rol oynayan isimlerden “Djibo Bakary” olarak adlandırıldı.

Yine Niamey’de Fransız komutan Parfait-Louis Monteil’in taş duvara kazınmış portresi kaldırılarak, yerine Burkina Faso’nun efsanevi lideri Thomas Sankara’nın portresi yerleştirildi.

“Francophonie Meydanı”nın adı da Burkina Faso, Nijer ve Mali’nin oluşturduğu “Sahel Devletleri İttifakı Meydanı” olarak değiştirildi.

Nijer’de 1961’de Fransız besteci Maurice Albert Thiriet tarafından yazılan “La Nigerienne” adlı milli marşın yerine, Haziran 2023’te ülkenin sömürgecilikle mücadelesine atıfta bulunan “Vatanın Onuru İçin (Pour l’honneur de la Patrie)” isimli marş kullanılmaya başlanmıştı.

Nijer’in kısa tarihi

25 milyon nüfuslu Nijer, 1958 özerkliğini kazanmış, 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını ilan etmiştir. 10. yüzyılda İslam’la şereflenen Nijer’de etnik yapı Hausa (% 53,1), Zerma (%21,2), Tuareg (%11), Pöl (% 6,5), Kanuri (% 5,9) şeklinde bulunuyor. 20. yüzyıl başında ülke topraklarına Fransızların girişi ile Nijer’de bugüne kadar uzanan kaotik dönem başladı.

1,267 milyon km² yüzölçümüne sahip olan Nijer’in milli geliri yaklaşık 10 milyar dolar, yoksulluk ise yüzde 40 civarında.

2010 yılında meydana gelen darbe sonrasında 2011 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Issoufou Mahamadou, 2016 yılında yapılan seçimlerle ikinci defa Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

On yıllık iktidardan sonra, Anayasa gereği tekrar aday olmayan Mahamadou dönemini müteakip, 27 Aralık 2020 günü birinci turu, 21 Şubat 2021 günü de ikinci turu yapılan ilk demokratik seçimleri, iktidar partisi PNDS’in adayı ve Genel Başkanı Mohamed Bazoum kazanmıştır (%55,66 – 2.490.049 oy). Cumhurbaşkanı Bazoum, 2 Nisan 2021 tarihinde yemin ederek görevine resmen başlamıştır.

Nijer, 2020-2021 döneminde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daimi olmayan üye olarak yer almıştır. Nijer ayrıca, 27 Kasım 2020 – 22 Mart 2022 tarihleri arasında İslam İşbirliği Teşkilatı 47. Dışişleri Bakanları Konseyi dönem başkanlığını yürütmüş, bu görevi bilahare Pakistan’a devretmiştir.

Nijer’de yaklaşık yüz yıldır bulunan Fransız askerleri, ancak 2023 yılının sonunda tümüyle çekildi. Nijer’de görev yapan 1500 asker, partiler halinde Fransa’ya döndü, son Fransız asker 23 Aralık 2023’te ülkeden ayrıldı. Fransız askerleri, başkent Niamey’deki Fransız askeri üssünü, düzenlenen törenle Nijer makamlarına teslim etti.

Nijer’de 26 Temmuz 2023’te başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos’ta Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte’ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte ülkeden ayrılmayı reddetmiş, Fransız devleti de büyükelçinin Nijer’den ayrılmayacağını duyurmuştu. Büyükelçi Itte, istenmeyen kişi ilan edilmesinden yaklaşık bir ay sonra 27 Eylül’de ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı. Büyükelçi krizinin yanı sıra Nijer’deki askeri yönetim, Paris ile askeri işbirliği anlaşmalarını da feshetmiş ve ülkedeki Fransız askerlerinin ayrılmasını istemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *