Köfteci Yusuf olayında son gelişmeler

Köfteci Yusuf olayında son gelişmeler

Tarım Bakanlığı tarafından tağşiş listesine alınan Köfteci Yusuf olayına ilişkin, Sözcü Medya Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, şirkete yönelik siyasi destekli bir çökertme planı olduğunu iddia etti. Şirkete kumpas kurulduğu iddiası ile birçok isim Yusuf’a destek açıklaması yaparken, şubelerinin de yeniden dolmaya başladığı bildirildi.

278 şubesi ve 12 bin civarında çalışanı ile büyük bir gıda şirketi olan Köfteci Yusuf adlı işletme, Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı listede yer alması ile büyük yankı uyandırmıştı. Listenin ilk yayınlanan halinde şirketin adı bulunmazken, Bakanlık, firmanın mahkeme kararı ile isminin yayınlanmasını engellediğini duyurmuştu. Kamuoyunda tartışmaların yoğunlaşması sonrası, Tarım Bakanlığı listeyi Köfteci Yusuf’u da dahil ederek yayınlamıştı.

Konuyu köşesine taşıyan Sözcü Medya Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Köfteci Yusuf’a karşı geçmişten bugüne siyasi destekli bir çökertme planı yapıldığını iddia etti.

11 Ekim tarihli yazısında Öztürk, Kayseri’de katıldığı kitap fuarında bir kanalın canlı yayınına katılarak şunları anlattı:

“Ben Köfteci Yusuf’u şahsen tanımam ama 2022 yılında Bursa’daki bir iş yerinin çökme olayını gündeme getirmiştim. Resmi belgelere dayalı olarak yazmıştım; orada bir alışveriş meselesi var. Köfteci Yusuf’a Afyonkarahisar’daki bir et entegre tesisini satmak istiyorlar ve istedikleri fiyatlar da 33 milyon lira. O dönemde 20 milyon lira verebileceğini söylüyor sonuçta zorla baskı ile onu 33 milyon liraya çıkarttırmak istiyorlar. Bu arada devreye bir takım organize suçlarla bağlantılı isimler iddialarla gündeme geliyor ve en sonunda bu kişi kabul etmeyince, sözünü ettiğimiz tarih 2019, diyorlar ki; ‘sana öyle bir oyun yaparız ki seni piyasadan silip süpürürüz’ çünkü arada 13 milyon lira alacak tahsil etme planı var. Bazı kişiler ‘senin mekanına gideriz etleri koklayıp burada domuz eti kullanıyorlar deriz ve insanların aklında soru işareti bırakırız’ diyorlar ve dediklerini de yapıyorlar. Bu bir de parayla da olsa internet sitesine yazdırırız diyorlar ve yapıyorlar. Olayın geçmişini bildiğiniz zaman bu olayın gelebileceğini öğreniyorsunuz.  Dediğim gibi kendisini şahsi olarak tanımam ama geçmişte bildiğim ve yazdığım kadarıyla konuşuyorum.  Kendisiyle görüştüm ve dedi ki; ‘ben garip bir kuşum, yanımda 12 bin insan çalışıyor. 280 tane işletmem var ben aptal mıyım, deli miyim ki domuz eti kullanayım’ diyor. Hem geçmişte hem de şu anda siyasi destekli Köfteci Yusuf’u çökertme planı var. Bu şekilde konuşuyorsam eğer belgelere güvenerek konuşuyorum.”

Olay bakana uzanabilir mi?

Bugün Ekonomim gazetesinde yer alan habere göre AKP içinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya tepkiler büyük. Tepkilerin nedeni ise ‘Türk markasının hedef gösterilmesi.’

Gazetenin haberinde, AK Parti ve Meclis kulislerinde performans açısından yapılan değerlendirildiğinde yerini kaybetmesi muhtemel isimler arasında ilk başta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yer aldığı iddia edilirken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da değiştirilecek bakanlar arasında olduğu öne sürüldü.

Bakanın özelikle Köfteci Yusuf olayına ilişkin AK Parti içinde yoğun eleştirildiği, marka değeri en az 2 milyar dolar olan ve yaklaşık 12 bin kişinin istihdam edildiği bir Türk markası üzerinde tartışmalı bir durumun oluşmasının Yumaklı’yı koltuğundan edeceği yönünde yorumlar yapıldığı ileri sürüldü.

Rüzgar tersine döndü iddiası

42 ilde toplam 278 şubesi bulunan Köfteci Yusuf’a haksızlık yapıldığını düşünen birçok kişinin firmaya destek olmak için şubelere akın ettiği bildirildi.

Bugün yine Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, sosyal medyada yayılan bir videoda, firmanın şubelerinden birinin tamamen dolu olduğu gözler önüne serildi. Kısa sürede viral olan bu görüntünün altında, “Yusuf iyi reklam yaptı”, “Bence Yusuf’u kuyuya attılar ama halk çıkaracak” gibi yorumlar dikkat çekti.

Erdoğan ne dedi?

Köfteci Yusuf tartışmalarına dahil olan Cumhurbaşkanı Erdoğan da şu açıklamayı yaptı:

“Sözünü ettiğiniz köftecideki denetimde Ankara’da iki şubede uygunsuz gıda tespiti yapılıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. İtiraz süreçleri oluyor. Mahkeme Tarım Bakanlığımızın kararını önce iptal ediyor, Bakanlık tarafından bu karara itiraz edildiğinde bu kez itirazlar kabul ediliyor. Yargı süreci tamamlandığında ve kesinleştiğinde de bu denetim raporu yayımlanıyor. Bakanlığımızın yapmış olduğu idari işlemler de yargısal denetim altındadır. Herkesin de kendini savunma hakkı bulunuyor. Netice itibarıyla mahkeme nihai kararı veriyor, Bakanlık da denetimin sonucunu yayımlıyor. Bu denetimlerimiz devam edecek, devam ediyor. Sonuç itibarıyla gıda konusu hakikaten ciddiye alınması gereken bir husus.”

Özgür Demirtaş’tan ‘mantıksızlık’ yorumu

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş da Köfteci Yusuf olayın dahil olarak, işletmenin büyüklüğü ve elde edeceği kâr ile, domuz eti kullanmasının mantıklı olmadığını öne sürdü.

Demirtaş sosyal medya mesajında şu hesabı yaptı:

“Aşağıda verdiğim örnekte Binde Bir oranını kullandım. UYARI Geldi. Özgür hoca ne kadarlık Domuz eti kullanıldığı belli DEĞİL diye.

Benim düşüncem hala aynı. Gelin MATEMATİK yapalım: BİNDE bir değil tam YÜZ kayı BİNDE YÜZ, yani %10 Domuz eti kullanmış olsunlar: Köfte Maliyetleri 1000 Birim olsun. Kira, Çalışan, Elektrik vs vs maliyetleri 4000 Birim olsun. Toplam maliyet 5000 Birim olsun. Domuz eti normal etin yarısı kadar pahalı olsun (ki kesinlikle değil). Bu durumda 1000 birimlik et maliyeti 950 Birim. Toplam Maliyet 5000 değil 4950 Birim olur!

Siz bana bu işletmenin maliyeti 5000’den 4950’ye indirmek için BİLEREK ve İSTEYEREK böyle bir RİSK mi aldığını söylüyorsunuz?”

Köfteci Yusuf’un analizlere ilişkin açıklaması

Köfteci Yusuf 10 Ekim’de bir açıklama yayımlayarak, numune alma işlemleri esnasında birçok teknik hata yapıldığını ve bu hataların yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırdığını savunmuştu.

Şirketin açıklamasında, “Analiz sonuçlarının maddi gerçeği yansıtmadığı, bu sonuçların kötü niyetli kişilerin eylemleri neticesinde veyahut gen testi olarak bilinen uygulamalarla yapılan analiz testlerinde şirketimizin hiçbir dahili olmayacak şekilde oluşmuş bulaşı nedeniyle böyle bir sonuç çıktığı / çıkabileceği değerlendirilmektedir” ifadeleri kullanılmıştı.

Köfteci Yusuf’a destek mesajları

Halk Tv, Köfteci Yusuf’a destek veren isimleri ve mesajlarını şöyle yayınladı:

Ünlü Deprem Bilimci Övgün Ahmet Ercan da “Kimileri konuyu halen anlamamış:yok köftesi iyi/kötü, ucuz/pahalı diye tartışıyorlar. Konu şu: işinde başarılı, halktan biri olan Köfteci Yusuf’u yok etmek için bir domuz tuzağı düzenleniyor. Bu korkunç ortamda, Köfteci Yusuf ile dayanışmak gerek” mesajı yayınladı.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, sürecin başında ‘Domuz eti karıştıranı açıklayın yoksa ben açıklayacağım’ diyerek duruma isyan ederken, şimdi Köfteci Yusuf’a destekte bulunup Erzincan’da bir şube açmasını istedi. Sarıgül, “Desteğimiz sizinle. Yusuf kardeşim can Erzincan’a bekliyorum, en görkemli şubeni burada açacağız.” dedi.

İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun, yakınlarıyla beraber Köfteci Yusuf’un şubesine gidip köfte yedi. Ergun bunu da X hesabından paylaştı.

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Bursa Milletvekili Hasan Toktaş da Köfteci Yusuf’a gidip destek verdi. Toktaş mesajında, “Yemek resmî paylaşmak adetim değildir ancak bu resmi paylaşmayı bir görev sayıyorum. Köfteci Yusuf kardeşimizi şahsen tanımam ama hikayesini iyi bilirim. Bahsi geçen hatayı yapmış olma ihtimalini mümkün görmüyorum.
Rabbim iş rastlığı versin” dedi.

Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, kentte bir Köfteci Yusuf şubesi önünde yaptığı açıklamada, olayın kumpas olduğunu iddia etti. Özkan Yalım’ın Köfteci Yusuf’la ticari ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Yalım’ın daha önce et nakliyatı yaptığı şimdiyse sadece bir şubeden kira aldığı öğrenildi.

Denizlispor da, Köfteci Yusuf’a gidip destekte bulundu. Sosyal medya hesabından oyuncularının Köfteci Yusuf’tan yemek yediği anları paylaşan Denizlispor, “Son dönemde sosyal medyada çıkan haberler sonrası, Yerli markamız Köfteci Yusuf’un yanında olduğumuzu belirtmek isteriz.” notunu düştü.

Bir grup Bursaspor taraftarı da Kahramanmaraşspor maçının ardından Köfteci Yusuf’ta yemek yedi.

Bedri Usta lakabı ile tanınan ünlü kebapçı Köfteci Yusuf için destek videosu yayımladı. “Hep destek tam destek meslektaşıma” mesajı yayımlayan Bedri Usta, “Böyle bir şeye inanmıyorum. 290 şubesi olan birisi böyle bir şey yapmaz. Bugünde destek amaçlı köfte yemeye geldim” dedi.

Olayın başlangıcında Köfteci Yusuf’un şubeleri sinek avlarken birden dükkanlar dolmaya başladı. Domuz eti yedirdiği belirtilen Köfteci Yusuf’a giden bir grup vatandaş, “Köfteci Yusuf’u yedirmeyiz” sloganı attı. Birçok yurttaş da bağımsız olarak Köfteci Yusuf’un önünde video çekip destekte bulunmaya başladı.

Helal Akreditasyon Kurumu açıklaması

Kurumdan yapılan açıklamada Köfteci Yusuf’un herhangi bir sertifikası olmadığı belirtilerek, “Yakın dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesinde yer alan bir gıda işletmesinin Ankara’da yerleşik 2 farklı hizmet sunum noktasında bu yıl mart ayında alınan numunelerde ‘domuz geni tespiti’ yapıldığı görülmüştür. Bakanlık tarafından numune alma ve analiz işlemleri gerçekleştirildiği tarihte işletmenin HAK akreditasyonu ile düzenlenmiş herhangi bir belgesi bulunmamaktadır. İlgili işletmenin, sadece ana üretim merkezinde imal edilen muhtelif ürünler için, mevzuat ve uluslararası standartlara istinaden yerli bir belgelendirme kuruluşunca helal belgesi düzenlenme tarihi 15 Ağustos 2024’tür. Ayrıca ağustosta ilgili kuruluşun düzenlediği helal belgesi sadece, sınırlı surette işletmenin ana üretim üssünde imal ettiği ‘kıyma, hazırlanmış et ve et karışımları, ilikli kemik suyu ve çorbayı’ kapsamaktadır” denildi.

İki depo için kapatma başvurusu

Köfteci Yusuf’un bu olayların açığa çakmışından aylar önce Ankara bölge deposu ile Bursa’daki bir şubesini kapatmak için Ticaret Sicili Gazetesi’ne bildirimde bulunduğu öğrenildi. Yönetim Kurulu kararıyla alınan kararların nedeni ve son durumla bir bağlantısı olup olmadığı bilinmiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *