CHP: İlk dört maddeyi tartıştırmayız

CHP: İlk dört maddeyi tartıştırmayız

Numan Kurtulmuş’un Anayasanın 3. maddesine ilişkin sözlerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Biz “Anayasa’nın dört maddesine, her bir kelimesine, her bir satırına, her bir cümlesine her bir noktasına bağlıyız, tartıştırmayız, tartışanın alnını karışlarız.” diye yanıt verdi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ekim’de Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı’nda konuştu. Konuşmasında yeni anayasa tartışmalarına değinen Kurtulmuş, Anayasa’nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk 4 maddesinden 3’üncü maddeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Anayasa’da sadece metnin değiştirilmesinin yeterli olmayacağını belirten Kurtulmuş, 1961 ve 1982 Anayasalarında var olan birçok maddenin değişmesine rağmen hala “darbeci”, “seçkinci” ruhun Anayasa maddeleri arasında gizli olduğunu kaydetti. Kurtulmuş Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” tabirinin de değişmesi gerektiğini söyleyerek, “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

CHP: Alnını karışlarız

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 13 Ekim’de, Muğla’nın Marmaris İlçesinde gerçekleştirilen Marmaris Belediyesi Halk Kafe açılışında konuştu.

Numan Kurtulmuş’un sözlerine tepki gösteren Özgür Özel, anayasanın değiştirilemez maddelerine müdahaleyi kabul etmeyeceklerinin altını çizerek şöyle dedi:

“HÜDA PAR, ilk dört madde gitsin derken siz böyle kaçak güreşi yarım ağızda söyleyen sorulara cevap vermezken, sizin yerinize kim konuşuyor? Sizin yerinize Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş konuşuyor. Dün çıkmış demiş ki; Türkiye Cumhuriyeti Devleti milleti ve ülkesiyle bölünmez bütündür lafı yanlıştır. Devlet değil, millet esastır. Görünüşte entelektüel bir tartışma başlatacak. Platon’un devleti yücelten tanımıyla, milleti yücelten tanımlar, anlayış tartıştırılacak, bir yandan ümmetçilik yaptıklarını yıllardır örtecekler. Millet üzerinden devleti tartışmaya açacaklar. Ama buradan son sözü Marmaris’ten şöyle söylemek isterim. Biz Anayasa’yı okuduğumuzda okuduğumuzdan şunu anlıyoruz: Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Nokta. Tartışılamaz. Numan Bey’in birileri için açmaya çalıştığı yolu, birilerinin yol açılsın diye Numan Bey’i nasıl yola sürdüklerini, öne sürdüklerini görüyoruz. Ama bu Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmak için kurulmuş bir oyundur. Biz Anayasa’nın dört maddesine, her bir kelimesine, her bir satırına, her bir cümlesine her bir noktasına bağlıyız, tartıştırmayız, tartışanın alnını karışlarız. Nokta.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *