Petrol zengini Nijerya’da 26 milyon kişi açlık sınırında

Petrol zengini Nijerya’da 26 milyon kişi açlık sınırında

Tespit edilmiş petrol rezervleri yaklaşık 37 milyar varil ve dünyadaki rezervlerin yüzde 3,1’ini oluşturan Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip 8’inci ülke ve petrol ihracatı bakımından da 6’ncı sırada bulunurken, ülkede yaklaşık 26 milyon kişinin açlık tehlikesi altında yaşadığı kaydedildi.

Nijerya Kızıl Haç Derneği, ülkede gıda güvensizliği nedeniyle yaklaşık 26 milyon kişinin açlık tehlikesi altında yaşadığını kaydetti. Dernekten yapılan açıklamada, Nijerya’da yaklaşık 26 milyon kişinin gıda güvensizliği sebebiyle bir sonraki öğüne ulaşma konusunda endişeli olduğu belirtildi.

Gıdaya erişimde en çok çocuklar, kadınlar ve yaşlıların zorlandığı ifade edilen açıklamada, gıda yetersizliği nedeniyle binlerce çocuğun sağlık sorunuyla karşılaştığı vurgulandı.

Derneğin gıdaya erişimde en çok zorlanan 7 eyalete destek verdiği, yaklaşık 5 bin aileye gıda, ilaç, barınma ve bazı durumlarda ise gelir getirici işlerin yapılmasını sağlamak amacıyla nakdi yardım sağladığı açıklandı.

Ülkenin 11 eyaletinde gıda sorunu yaşandığı ve ülkede 26 milyon kişinin yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığı kaydedilen açıklamada, 7 eyalet dışındaki yerlere ulaşmak için çalışmaların genişletildiği aktarıldı.

Nijerya Kızıl Haç Derneği, çok sayıda insana ulaştıklarını, ancak yardımların yeterli olmadığını, ülkede insani bir felaketin yaşanmaması için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Petrol ve doğal gaz

Afrika’yı çevreleyen sular petrol kaynakları açısından da önem taşıyor.

Petrol kaynaklarının bulunduğu Nijerya, Mozambik ve Angola sahillerinde ulusal ve uluslararası firmalar tarafından petrol çıkarma faaliyetleri yürütülüyor.

Afrika’da en fazla petrol rezervine sahip ülkelerden olan Nijerya ve Angola’da Total (Fransa) ve Exxon (ABD) gibi batılı uluslararası firmalar faaliyet gösteriyor. İki ülke, kara sularından çıkarılan petrol sayesinde önemli gelir elde ediyor.

Delta bölgesinde çıkarılan Nijerya petrolünün gelirleri, güvenlik sorunları ve yasa dışı rafineri nedeniyle ülkenin kalkınması için kullanılamazken, petrol hırsızlığı ve boru hatlarına saldırılar nedeniyle ülke ekonomisi geçen yıl 3 milyar dolardan fazla zarara uğradı.

Doğal gaz kaynaklarıyla dikkati çeken Mozambik ise Nijerya ve Cezayir’den sonra Afrika’nın en zengin üçüncü ülkesi konumunda.

Son yıllarda, merkezi ABD’de bulunan Anadarko ve İtalyan Eni başta olmak üzere uluslararası enerji şirketlerinin yürüttüğü doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerinin sonucunda Mozambik’te 5,7 trilyon metreküp doğal gaz keşfedildi ve 2022’den itibaren sıvılaştırılmış doğal gaz ihraç edilmeye başlandı.

Mozambik’in kuzey komşusu Tanzanya kıyılarında da doğal gaz yatakları keşfedildi.

37 milyar varillik petrol rezervi

Nijerya’nın tespit edilmiş petrol rezervleri, yaklaşık 37 milyar varil ve dünyadaki rezervlerin yüzde 3,1’ini oluşturuyor.

Ham petrol üretiminde dünyanın ilk 15 ülkesi arasında bulunan Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip 8’inci ülke ve petrol ihracatı bakımından da 6’ncı sırada geliyor.

Petrol yataklarının bulunduğu Delta bölgesinde, silahlı grupların petrol alanlarındaki sabotajları, bölgedeki çatışmalar ve adam kaçırma gibi olaylar yaşanıyor.

Nijerya’da, 10 yılda petrol rafinerilerinden 1,8 milyar dolar değerinde petrol çalındı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *