Beşar Esad, kısmi af ilan etti

Beşar Esad, kısmi af ilan etti

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen firar suçları, cünhalar ve ihlaller için genel af sağlayan bir kanun hükmünde kararname (KHK) yayınladığı bildirildi.

Suriye haber ajansı SANA’nın haberine göre, kararnamede, Askeri Ceza Kanunu’nda açıklanan iç ve dış kaçış suçlarının faillerine verilecek cezanın tamamı için genel af öngörülmektedir. Bu kararnamenin hükümleri, saklanan ve adaletten kaçanları, yurt içinde üç ay, yurt dışında ise dört ay içinde teslim olmadıkça kapsamamaktadır.

Kararnamede ayrıca, topluma ve devlete ciddi saldırı teşkil eden bazı cünhalar, rüşvet, sahtecilik ve genel ahlaka aykırı bazı kabahatler dışındaki tüm cünhalar ve ihlallere ilişkin cezalar için genel af öngörülmektedir.

Hangi suçları kapsamıyor?

K.H. Kararname doğrultusunda gelen bu af, inşaat kontrol yasalarında öngörülen bazı kabahatleri, ekonomik suçları, elektrik hırsızlığını, iletişim hizmetlerini almak için hileli yollara başvurmayı ve Tüketiciyi Koruma Kanunundaki cünhaları da kapsamamaktadır.

Bu af, kişinin malına saldırı içeren cünhalarda mağdur için kişilik hakkı saklı kalmak kaydıyla tazminat talep etmektedir.

Suriye rejimi, özellikle ülkeyi terk edenlerin dönüşünü sağlayabilmek için daha önce de defalarca af ilan etmişti.

Suriye muhalefeti ne diyor?

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, af kararına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kararname aracılığıyla Suriye yönetiminin, uluslararası topluma ulusal uzlaşma ve yaptırımların hafifletilmesinden yana olduğunu göstermeye çalıştığını söyledi.

“Af kararı askeri ve siyasi muhalefeti kapsamıyor.” diyen Mustafa, ayrıca kararın, ordudan silahını alarak ayrılan askerleri kapsamadığını dile getirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *