Ateşkes yalanıyla dünyayı oyalayan ABD, ‘ateşkes mümkün değil’ görüşünde

Ateşkes yalanıyla dünyayı oyalayan ABD, ‘ateşkes mümkün değil’ görüşünde

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’dan yetkililere dayandırdığı haberinde, yakın zamanda Gazze’de ateşkes anlaşması yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi. İsrail’e destek sağlayan ABD Başkanı, her an ateşkes olabilir vaadiyle aylardır dünya kamuoyunu oyalıyordu.

Gazetenin aktardığına göre, ABD’li kaynaklardan biri, Beyaz Sarayın tarafların ateşkes anlaşması metninin yüzde 90’ı üzerinde mutabık kaldığını bildirmesine rağmen söz konusu anlaşmaya “yakın zamanda varılamayacağı” değerlendirmesini yaptı.

Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının ardından “geniş çaplı savaş ihtimalinin arttığını” belirten kaynak, “bu durumun İsrail-Hamas arasındaki diplomatik çabaları daha da karmaşık hale getireceğini” kaydetti.

Başka bir yetkili “ateşkes anlaşmasına varılıp varılamayacağı konusunda şüpheleri bulunduğunu” dile getirirken bu düşüncesinin ardındaki nedenin, taraflar arasında sağlanamayan esir takası ve Hamas’ın talepleri olduğunu aktardı.

ABD’li olmayan başka bir yetkili de Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sebebiyle ateşkes anlaşması olasılığının “ortadan kalktığını” belirterek ABD Başkanlık seçiminin sonucunun bu konunun nasıl ilerleyeceğine şekil vereceği değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin ateşkes yalanı

ABD ve batılı ortaklarının himayesindeki İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde süren saldırılarının durdurulması iddiasıyla, uzun süredir dolaylı müzakereler yürütüldüğü öne sürülüyordu.

Siyonist kasap Binyamin Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda, siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

Siyonist rejimin anlaşma taslağına eklediği maddelerin özellikle Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru’nda kontrolünü sürdürme ısrarı nedeniyle müzakereleri zora soktuğu iddia ediliyordu.

Geçen yılın Ekim ayından bu yana Gazze’yi gece gündüz bombalamaya devam eden İsrail’e başta ABD olmak üzere, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği her tür maddi manevi desteğini sürdürüyor.

Beyaz Saray: İsrail politikamız değişmedi

Dünyanın tepkisini hiçe sayan Amerikan yönetimi, Gazze’de soykırım saldırısını sürdüren, aynı zamanda savaşı Lübnan’a yaymaya çalışan İsrail’e yönelik politikasına ilişkin açıklama yaptı.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, Orta Doğu’daki “gerginliğin” artmasının ardından ABD’nin İsrail’e sağladığı silah desteğinin durdurulması taleplerinin sorulması üzerine, “ABD’nin politikasının değişmediğini” kaydetti.

Sözcü, “İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmazdır ve bu değişmemiştir. İsrail’in güvenliğini desteklemeye devam etme konusundaki kararlılığımız sürüyor.” dedi.

Sözcü ayrıca bölgede bir “diplomatik çözüm” görmek istediklerini iddia ederek, “Bunun başarılabileceğine inanıyoruz ve bu şekilde ilerlemek istiyoruz.” dedi.

İsrail’e 20 milyar dolarlık silah satışı

İsrail’e koşulsuz destek vermekle eleştirilen ABD yönetimi, ağustos ortasında yaptığı duyuruyla, bu ülkeye 5 ayrı pakette toplam 20 milyar dolarlık silah satışına onay vermişti.

Toplam değeri 18,9 milyar doları bulan 50 adet F-15IA ve 25 adet F-15I savaş uçağı ile bunların ilgili mühimmatları, tüm satışın içindeki en büyük payı oluşturuyordu.

Öte yandan 30 adet orta menzilli havadan havaya füze sistemi (AMRAAM) ile 32 binden fazla tank mermisi ve diğer ilgili ekipmanlar da diğer paketlerde yer almış, bunlara ilaveten 50 binden fazla top mermisi ile ilgili ekipmanların satışına da ayrı bir paket olarak onay verilmişti.

Toplam satış değeri 20,3 milyar doları bulan paket, Gazze’de ateşkes sürecinin belirsizliğini koruduğu ve bölgede gerginliğin yükseldiği bir dönemde onaylanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *