ABD’li Dışişleri görevlisi John Bass’ın Türkiye ziyareti ile eşzamanlı olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Mısır’a gitti, burada önce Cumhurbaşkanı Sisi ardından Dışişleri Bakanı Abdulati ile görüştü. ABD geçen hafta Mısır’a 1,3 milyar dolarlık askeri yardımı onaylamıştı.
Blinken Kahire’de ABD-Mısır ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunu ele aldı. Mısır, sık sık insan hakları ihlalleriyle suçlansa da ABD’nin stratejik ortağı olmaya devam ediyor. Washington geçen hafta Mısır’a 1,3 milyar dolarlık askeri yardımı 2023’ten farklı olarak insan hakları konusunda herhangi bir koşul öne sürmeden teslim etme kararı aldı.
Blinken, Kahire’deki görüşmelerinin ardından Fransız, İngiliz ve İtalyan dışişleri bakanlarını bilgilendirmek üzere Paris’e gidecek.
Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda çatışmayı sona erdirmek üzere tıkanan müzakereleri canlandırmak iddiasıyla Ortadoğu’ya giden Blinken’ın bu 10. seyahat programında, İsrail dahil başka hiçbir bölgesel durak bulunmuyor.
Blinken-Sisi görüşmesi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır temaslarına 17 Eylül’de başladı. Başkent Kahire’ye giden Antony Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü. İttihadiye Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmede ABD-Mısır ilişkileri görüşüldü. Ayrıca başta Gazze olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Blinken, görüşmenin başında ABD Başkanı Joe Biden’ın selamlarını ve Mısır’ın bölge istikrarının tesisi için üstlendiği rol nedeniyle teşekkürlerini Sisi’ye iletti.
Sisi: Ortaklığımız çıkarlarımız için önemli
Cumhurbaşkanı El-Sisi ise, Mısır-Amerikan stratejik ortaklığının her iki ülkenin çıkarlarının korunması ve bölgesel güvenliğin arttırılması açısından önemini vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada “Mısır, ABD ve Katar arasında ateşkes müzakereleri ile rehine ve tutukluların takası konusunda ilerleme kaydedilmesi için ortak çabaların yoğunlaştırılmasının yollarının” ele alındığı belirtildi. Açıklamada ayrıca Sisi’nin Gazze’ye “büyük miktarda yardım girişinin önündeki engellerin kaldırılması için kararlı müdahale” ve “İsrail’in Batı Şeria’daki ihlallerine son verilmesi” çağrısında bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, Sisi’nin ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a Kahire’nin bölgede tırmanmaya yol açacak her türlü girişimi reddettiğini ve çağrı cihazı patlamalarının ardından Lübnan’ı desteklediğini söylediğini bildirdi.
Sisi, Lübnan’da gerçekleştirilen siber saldırıya da değinerek Mısır’ın Lübnan ile dayanışma içinde olduğunu ve Mısır’ın Lübnan’ın güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu vurguladı. Sisi ve Blinken, bölgede tansiyonun düşürülmesi ve sükûnetin sağlanması için ABD ve Mısır işbirliğinin artırılması konusunda mutabık kaldı.
Görüşmede ABD heyetinin yanı sıra Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışı Mısırlılar Bakanı Badr Abdellaty, Genel İstihbarat Servisi Direktörü Tümgeneral Abbas Kamel, ABD’nin Kahire Büyükelçisi Herro Mustafa Garg da hazır bulundu.
Blinken-Abdulati görüşmesi
Kahire’de ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısına katıldı.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, “(Blinken ile) Gazze Şeridi’nde acil ateşkese olan ihtiyaç, anlaşmaya varma hızı ve bölgenin bölgesel bir savaşa sürüklenme tehlikesi hakkında konuştuk.” dedi. Mısır-Gazze sınır hattındaki Philadelphi Koridoru’na işaret eden Abdulati, “Arabulucuların çabaları devam ediyor ve iletişimler yoğun bir şekilde sürüyor. Philadelphi Koridoru’nda İsrail askeri varlığını kabul etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Abdulati ayrıca Etiyopya’nın 10 yıldan fazla bir süredir Mısır ile anlaşma yapmayı reddettiği Hedasi (Rönesans) Barajı krizine ilişkin ise “Rönesans Barajı konusunda anlaşmaya varılmasının, Mısır’a zarar verilmemesinin ve Somali’nin birliğinin desteklenmesinin önemini de konuştuk.” ifadelerini kullandı.
Blinken konuşmasında ABD-Mısır ilişkilerine değinmedi
ABD’li yahudi bakan Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilere, Gazze müzakerelerine ilişkin, “Katarlı mevkidaşlarımızla takip etmeye devam edeceğimiz bu anlaşmanın tamamlanmasının önemini tartıştık” dedi.
Voa Türkçe’nin aktardığına göre, Blinken, “Hepimiz ateşkesin Gazze’deki insani krizin üstesinden gelmek ve bölgesel istikrara yönelik riskleri ele almak için en iyi şans olduğunu biliyoruz” diye ekledi.
Lübnan’daki patlamalar
Blinken, Hizbullah üyelerinin kullandığı yüzlerce çağrı cihazının Salı günü Lübnan’da neredeyse aynı anda patlayarak 12 kişinin ölümüne ve yaklaşık 3000 kişinin yaralanmasına yol açmasından saatler sonra Kahire’ye geldi. Bugün de yeni patlamalar olduğu haberleri geliyor.
Blinken, Hizbullah’ın ABD’nin kilit müttefiki İsrail’i suçladığı saldırıyla ilgili olarak ABD’nin önceden herhangi bir bilgisi ya da dahli olduğu yönündeki haberleri yalanladı. İsrail patlamalarla ilgili henüz bir yorum yapmadı.
Kahire’de yaptığı açıklamada Blinken, “Lübnan’la ilgili olarak, ABD’nin bu olaylardan ne haberi vardı ne de bu olaylara karıştı ve biz hala bilgi topluyor ve gerçekleri araştırıyoruz” dedi.
Blinken, “Genel anlamda, tüm tarafların çatışmayı daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemi konusunda çok net olduk ve olmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
İsrail, ABD’ye saldırı öncesi bilgi vermiş
Öte yandan ABD haber sitesi Axios, saldırıdan dakikalar önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’i arayarak Lübnan’da yakında bir operasyon yapılacağı bilgisini verdiğini ancak ayrıntı vermediğini belirtti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *