Trump, ikinci suikast iddiasını kendisi anlattı

Trump, ikinci suikast iddiasını kendisi anlattı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı ve Cumhuriyetçilerin önümüzdeki seçimlerdeki başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz pazar günü ikinci bir silahlı saldırının hedefi olduğu iddia edildi. İlk saldırıda hafif yaralanan ve oylarını önemli miktarda artıran Trump, geçtiğimiz günlerde rakibi Harris’le tv’de kapışmış ancak başarısız olmuştu.

FBI, Ryan Wesley Routh adlı şüpheliyi Florida’daki West Palm Beach’te bulunan golf kulübünde Trump’ı hedef almakla suçluyor.

Trump da, sosyal medya platformu X’te verdiği bir röportajda, ABD iç istihbarat teşkilatı Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) “suikast girişimi gibi göründüğünü” belirttiği olayı anlattı.

“Bazı arkadaşlarımla golf oynuyordum. Bir Pazar sabahıydı ve çok huzurluydu, hava çok güzeldi. Her şey çok güzeldi. Olmak için güzel bir yerdi. Birdenbire havaya ateş açıldığını duyduk ve sanırım 4 ya da 5 el ateş edildi,” diyen Trump, şüpheliyi ilk fark edenin bir gizli servis ajanı olduğunu da sözlerine ekledi.

“Bir gizli servis ajanı çok güçlü bir silah olan AK-47’nin namlusunu görmüş. Namluya (doğru) ve çalılıklara doğru ateş etmeye başladı.”

Eski ABD Başkanı, “O son vuruşu yapmayı çok isterdim ama oradan ayrılmaya karar verdik,” dedi.

Trump, yüksek hızlı bir kovalamacanın ardından yakalanan şüphelinin izini sürmeye yardımcı oldukları için ajanlara ve uyanık bir sivile övgüler yağdırdı.

Şüpheli: Ryan Wesley Routh

FBI, Ryan Wesley Routh adlı şüpheliyi Florida’daki West Palm Beach’te bulunan golf kulübünde Trump’ı hedef almakla suçluyor.

Bir FBI belgesi, şüphelinin 12 saat boyunca golf kulübünün çitleri arasında saklandığını ortaya koydu. Yetkililer olay yerinde SKS tarzı bir saldırı tüfeği, bir GoPro ve bir torba yiyecek buldu.

58 yaşındaki zanlı şu anda iki federal silah suçlamasıyla karşı karşıya ve her ikisi için de suçlu bulunması halinde toplam 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Suçlamaların hiçbiri bir suikast girişimiyle ilgili değil.

Daha önce ağır bir suçtan hüküm giymiş olmasına rağmen ateşli silah bulundurmakla ilgili ilk suçlama 15 yıl hapis, 250.000 dolar (225.000 euro) para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik öngörüyor.

Seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurmakla ilgili ikinci suçlama ise beş yıl hapis cezası, aynı miktarda para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik öngörüyor. Soruşturma devam ederken başka suçlamaların da yapılması mümkün.

Ryan Wesley Routh kimdir ve neden saldırdı?

Şu ana kadar saldırının nedeni belirsizliğini koruyor ancak şüphelinin dijital ayak izi, Ukrayna ve Çin ile ilgili konular da dahil olmak üzere güçlü siyasi görüşlere sahip olduğunu gösteriyor.

Routh’un Ukrayna’ya verdiği desteği çeşitli sosyal medya platformlarında defalarca kez paylaşması, Ukrayna’daki yabancılardan oluşan özel bir askeri birliğin üyesi olduğu yönündeki iddiaları körükledi.

Ukraynalı askerler ve Uluslararası Lejyon üyeleri ise söz konusu iddiaları yalanlayarak, Routh’un eylemlerini kınadı.

Kayıtlar, 58 yaşındaki Routh’un hayatının büyük bir bölümünde Kuzey Carolina’da yaşadığını, 2018 yılında Hawaii’nin Kaaawa kentine taşındığını ve burada oğluyla birlikte barakalar inşa eden bir şirket işlettiğini gösteriyor.

Routh sosyal medyada sık sık Ukrayna’daki savaşla ilgili paylaşımlarda bulunuyordu ve Rus işgaline karşı mücadeleye katılmak üzere Kiev’e gitmek için para ve gönüllüler toplamaya çalıştığı bir web sitesi vardı.

Haziran 2020’de, X hesabından yaptığı bir paylaşımda dönemin Başkanı Trump’a yönelik bir paylaşımda bulunarak, Adalet Bakanlığı’nın polisin görevi kötüye kullanmasını kovuşturması için bir idari emir çıkarması halinde yeniden seçileceğini söylemişti.

Aynı yıl, Temsilciler Meclisi’nde Hawaii’yi temsil eden ve başkanlık yarışına katılan Tulsi Gabbard’ın kampanyasını destelediğini belirten bir paylaşımda bulundu.

Trump’tan soğumuş, demokratlara 140 dolar bağışlamış

Son yıllarda yaptığı paylaşımlar, Trump’tan soğuduğunu ve Başkan Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e destek verdiğini gösteriyor.

Temmuz ayında Pennsylvania’da Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından Routh, Biden ve Harris’i silahlı saldırıda yaralananları hastanede ziyaret etmeye ve mitingde öldürülen eski bir itfaiye şefinin cenazesine katılmaya çağırdı.

Routh, seçmen kayıtlarına göre 2012 yılında Kuzey Carolina’da bağımsız seçmen olarak kaydolmuş ve en son Mart 2024’te eyaletin Demokrat Parti ön seçimlerinde şahsen oy kullanmıştı.

Federal kampanya finansman kayıtları, Routh’un 2019’dan bu yana Hawaii adresini kullanarak Demokrat adayları destekleyen bir siyasi eylem komitesi olan ActBlue’ya toplam 140 $ (4755 TL) tutarında bağış yaptığını gösteriyor.

Kayıtlar, Routh’un Kuzey Carolina’nın Greensboro kentinde yaşarken kolluk kuvvetleriyle birçok kez karşı karşıya geldiğini gösteriyor. Çevrimiçi Kuzey Carolina Yetişkin Düzeltme Departmanı kayıtlarında, 2002 yılında kitle imha silahı bulundurmaktan hüküm giydiği belirtiliyor.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *