Bakü’de, Nakliye Yollarının Güvenliği Konferansı yapıldı

Bakü’de, Nakliye Yollarının Güvenliği Konferansı yapıldı

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 14-15 Eylül’de Azerbaycan’da düzenlenen, yaklaşık 50 ülkenin istihbarat ve güvenlik bürokrasisi başkanının katıldığı konferansa, Türkiye’den de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın katıldı.

Bakü’de Güvenlik Konferansı

Konferansın bu yılki teması “Küresel Ulaşım Yollarının Güvenliğine Yönelik Modern Zorluklar” olarak belirlendi. Bölgesel ve küresel zorlukların ele alındığı konferansta, MİT Başkanı Kalın, birçok ülkeden mevkidaşı ile bir araya gelerek ikili temaslarda bulundu ve güncel gelişmeleri ele aldı.

İbrahim Kalın, Bakü Güvenlik Zirvesi oturumunda yaptığı konuşmada, küresel ortamdaki güven krizlerine, artan terör tehdidine ve bunların yol açtığı insani sonuçlara değindi. Kalın, 44 gün süren savaşın ardından Azerbaycan’ın işgalden kurtardığı Karabağ’da hayatın normalleşmesi yönünde attığı başarılı adımlara dikkati çekerek, Ermenistan ile Azerbaycan arasında nihai barış anlaşması yapılmasının Kafkasya’da istikrar ve kalkınma adına elzem olduğunu vurguladı.

Zengezur Koridoru

Tesis edilecek kalıcı barışın aynı zamanda Zengezur Koridoru’nun açılması da dahil Azerbaycan-Ermenistan-Nahçıvan-Türkiye-Avrupa hattı bağlantılarını sağlayacağının altını çizen Kalın, hızla değişen ve giderek kırılgan hale gelen uluslararası sistemin Ukrayna ve Gazze’deki savaşlar bağlamında iki önemli küresel krizle karşı karşıya olduğuna da değindi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın uluslararası hukuk zemininde yeni bir güvenlik mimarisinin inşa edilmesiyle çözüme kavuşturulması gerektiğini savunan Kalın, 40 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açan Gazze’deki savaşın durması için ateşkesin bir an önce sağlanmasının çok gerekli olduğuna ve kalıcı barışı sağlamanın tek yolunun İsrail işgalini bitirerek iki devletli çözüm olacağını öne sürdü.

Bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasının önemini vurgulayan Kalın, güvenlik ve özgürlüğün Filistin halkının da en temel hakkı olduğunu kaydetti.

Kalın, bu anlamda Türkiye’nin hem Ukrayna hem de Gazze savaşının sona ermesi için açık ve kapalı çok yönlü istihbarat diplomasisi çalışmalarını devam ettireceğinin de altını çizdi.

‘Terörle mücadele müşterek yürütülmeli’

Terörün küresel bir tehdit olduğunu, bu kapsamda DEAŞ, El-Kaide, DEAŞ sözde Horasan Vilayeti (ISKP), Eş-Şebab, Mağrip El-Kaidesi’nin Sahel’den sorumlu kolu Cemaat Nusra el-İslam ve Müslim (JNIM), PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadelenin müşterek yürütülmesi gerektiğini ifade eden Kalın, terör örgütlerinin ayrıştırılamayacağını, herkes güvende olmadan kimsenin güvende olamayacağını vurguladı.

Kalın, güncel jeopolitikte giderek karmaşıklaşan tehditlerle mücadelede esir takaslarından ateşkes müzakerelerine kadar geniş bir yelpazede istihbarat diplomasinin de önemine işaret ederek, Bakü Güvenlik Forumu’nun sekretaryasının oluşturulması suretiyle kurumsallaştırılması gerektiğini de ifade etti.

2. Bakü Güvenlik Forumu

Azerbaycan Devlet Medyası’nın aktardığına göre, “Küresel Ulaştırma Ağlarının Güvenliğine Yönelik Güncel Sorunlar” başlıklı İkinci Bakü Güvenlik Forumu Salı günü Azerbaycan’ın başkentinde düzenlendi.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi (SSS) tarafından düzenlenen etkinlik, yaklaşık 50 ülkeden özel hizmet teşkilatlarının temsilcilerini bir araya getirdi.

İlk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in forum katılımcılarına hitabı okundu ve forumun konusunu vurgulayan video gösterimi yapıldı.

Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı Albay General Ali Naghiyev, konuşmasında Birinci Bakü Güvenlik Forumu’nun geçtiğimiz Mayıs ayında yapıldığını söyledi. Forumun, ortak kurumlar arasındaki bilgi alışverişi ve diğer etkileşim alanlarının genişletilmesi açısından önemine dikkat çekti.

General Ali Naghiyev, uluslararası terörle ve bir bütün olarak güvenlik sistemine tehdit olarak değerlendirilen durumlarla mücadelede özel hizmet kurumlarının faaliyetlerinin koordine edilmesinin önemine dikkat çekerek, etkinliğin ülkelerin güvenlik yapılarının meselelerinin tartışılacağı önemli bir platformu, ortak ilgi alanı olduğunu belirtti.

Bu yılki forumun COP29 arefesinde düzenlendiğini belirten Güvenlik Servisi Başkanı, enerji kaynaklarının taşınmasında kullanılan ulaşım hatlarını hedef alan terörist sabotaj eylemlerinin küresel nitelikte ekonomik ve çevresel felaketlere yol açabileceğinin altını çizdi. Bu konuda ortak çabaların daha da güçlendirilmesi ve ortak faaliyetlerin verimliliğinin artırılması gerektiğini belirtti.

General Ali Naghiyev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan’da güncel uluslararası konulardaki etkinliklerin düzenlenmesine sürekli siyasi desteğini vurguladı. Ayrıca bu konferansın, küresel ulaştırma koridorlarının güvenliğinin karşı karşıya olduğu risklerle mücadelede ortak yaklaşımların oluşturulmasına ve eylem stratejisinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına olan güvenini dile getirdi.

Etkinlik daha sonra yabancı özel hizmet kurumlarının heyet başkanlarının konuşmalarıyla devam etti. Katılımcılar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimiyle Bakü’de kalıcı olarak faaliyet gösterecek olan Bakü Güvenlik Forumu Sekreteryası’nın kurulmasına oybirliğiyle destek verdiklerini ifade ettiler.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *