Askeri cuntayla yönetilen Mali, Nijer ve Burkina Faso işbirliğini artırıyor

Askeri cuntayla yönetilen Mali, Nijer ve Burkina Faso işbirliğini artırıyor

Fransa mandasına karşı darbe ile askeri yönetime geçen Batı Afrika ülkeleri Mali, Nijer ve Burkina Faso’nun oluşturduğu Sahel Devletleri İttifakı (AES), kendi aralarında işbirliği ve güvenliği arttırmak için ortak bir pasaport sistemine geçeceklerini duyurdular. Bu 3 devlet, batı güdümündeki ECOWAS’tan da ayrılmışlardı.

Sahel Devletleri İttifakı (AES) Başkanı ve Mali’deki geçiş hükümetinin lideri Assimi Goita, AES’nin birinci kuruluş yıl dönümünde bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, üç ülke arasında hareketliliği kolaylaştıracak ortak “biyometrik pasaport uygulaması” başlatacaklarını söyledi.

Bölgedeki terör gruplarına karşı önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydeden Goita, AES’nin uluslararası ortakların yanı sıra bölgesel ortaklarla da görüşmeye açık olduğunu belirtti.

Goita, “Üç ülke arasındaki işbirliği, terör gruplarının önemli ölçüde zayıflatılmasına yardımcı olurken aynı zamanda bölgede güvenliğin artmasına katkıda bulundu.” dedi.

Assimi Goita, AES’in ortak bir televizyon kanalı kuracağını da bildirdi.

ECOWAS bu üç ülkeyi askeri müdahale ile tehdit etmişti

Mali, Nijer ve Burkina Faso, geçen yıl Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) ayrılma kararı alarak Sahel Devletleri İttifakı’nı (AES) kurmuştu.

Üç ülke 6 Temmuz’da Nijer’in başkenti Niamey’de ilk zirvelerini düzenlemişti. Zirvede, 3 ülkeden oluşan “Sahel Devletleri Konfederasyonu”nu kurmayı öngören ortak bildiri imzalanmış, Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita da 1 yıllığına AES’nin dönem başkanı seçilmişti.

Nijer’e müdahalesi beklenen Ecowas, şimdi yaptırımları da kaldırıyor

ECOWAS, Nijer konusunda geri adım attı

Tehdidi işe yaramayan Ecowas’tan Nijer için diyalog vurgusu!

ECOWAS’ın Nijer’e müdahalesine iki devlet karşı çıktı: Savaş ilanı sayarız

ABD Nijer’i boşaltırken, Türkiye’den Nijer ziyareti

Terör tehdidi Sahel ülkelerini birleştiriyor mu?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *