ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Joe Biden yönetiminin Çarşamba günü Mısır’a 1,3 milyar dolarlık askeri yardım sağlamayı onayladığını ve bu kararı Kongre’ye bildirdiğini açıkladı. ABD’nin Hamas’la yürüttüğü ateşkes görüşmelerinde yapıcı rol oynayan Mısır, geçtiğimiz günlerde de Türkiye ile ‘normalleşme’ adımı atmıştı.
Bu yardım, Washington’ın İsrail ile Hamas arasındaki başarısız ateşkes müzakerelerinde arabuluculuk yapmak için uzun süredir müttefiki olan Kahire’ye büyük ölçüde güvendiği bir dönemde yapılıyor.
Ayrıca, 2020 yılından bu yana ilk kez Mısır, insan hakları konusundaki endişelere rağmen ABD’den tam bütçe alıyor. Yardımın 1,3 milyar dolarlık kısmının 320 milyon doları belirli koşullara bağlı olup, bu miktarın son yıllarda en azından bir kısmının durdurulduğu anlamına geliyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü Kongre’ye yaptığı açıklamada, “ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları” nedeniyle bu yıl Mısır’ın insan hakları sicilini iyileştirme şartından vazgeçerek 225 milyon dolarlık yardımı onayladığını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kararın bölgesel barışın sağlanması ve özellikle Gazze’de ateşkesin tamamlanması, rehinelerin serbest bırakılması, ihtiyaç sahibi Filistinlilere insani yardımın artırılması ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın sona erdirilmesi için Mısır’ın süregelen katkıları nedeniyle önemli olduğunu belirtti.
Geçen yıl Blinken, Mısır’ın insan hakları şartlarına benzer bir muafiyet getirmiş ancak siyasi tutukluların serbest bırakılmasında “belirgin ve sürekli ilerleme” kaydedilemediği için yardımların bir kısmını vermemişti.
Bu yıl ise Blinken, Mısır’ın siyasi tutukluların serbest bırakılması konusunda yeterli çabayı gösterdiğini belirterek, ABD’nin 95 milyon dolarlık yardımının sağlanmasını onayladı.
Mısır Merkez Bankasının ağır darbesi sonrası IMF ile anlaşma
Mısır’da Merkez Bankası’nın faizleri artırması ve ulusal para biriminin yüzde 40 değer kaybetmesinin ardından mart ayında, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 5 milyar dolarlık ek kredi anlaşması imzalanmıştı.
Mısır Merkez Bankası, ‘enflasyonla mücadeleyi hızlandırmak’ için mevduat faiz oranını yüzde 27,25 ile rekor seviyeye yükseltmiş, bu karar piyasalarda sürpriz olarak karşılanmıştı.
Euronews’un aktardığı habere göre, Banka döviz kuruna müdahale edilmeyeceğini vurgularken Mısır ulusal para birimi yüzde 40 civarında değer kaybetmişti. Bu adımların ardından Mısır ile IMF, Aralık 2022’de imzalanan 3 milyar dolar tutarındaki önceki kredi anlaşması yerine, ekonomik reform programı kapsamında 8 milyar dolar değerinde bir kredi anlaşması imzalamak zorunda kalmıştı.
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, halihazırda Kahire’yi ziyaret eden IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar ile düzenlediği basın toplantısında, Gazze savaşı nedeniyle art arda yaşanan ekonomik zorluklar ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş sonrası kredinin değerinin 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını iddia etmişti. Başbakan Medlubi de hükümetin, 5 aydan fazla süren görüşmelerin ardından IMF ile kredi anlaşması imzaladığını söylemişti.
Mısır’ın döviz gelirleri, İsrail’in Gazze Şeridi’ne savaş açtığı ekim ayından bu yana turizm sektöründeki gerilemeden ve Kızıldeniz’in güneyindeki Husi saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı’ndaki gemilerin transit ücretlerinde yaşanan düşüşten olumsuz etkilenmişti.
IMF, batılı küresel siyasal politikalar çerçevesinde, finans piyasalarını organize eden, hedefteki ülkeleri ekonomik boyunduruk altına almak için bir enstrüman olarak kullanılıyor. Mısır da Gazze’deki soykırım nedeniyle zor şartlar altına girerken, Amerikan politikaları çerçevesinde Hamas’ı bir ateşkes anlaşmasına ikna etmeye çalışıyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *