Scholz, Almanya’nın yaklaşan ‘büyük ekonomik sorunu’na dikkat çekti

Scholz, Almanya’nın yaklaşan ‘büyük ekonomik sorunu’na dikkat çekti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’deki Federal Meclis’te hükümetinin gelecek yıl için hazırladığı yarım trilyon euroluk bütçe taslağı üzerine yaptığı konuşmada, yaklaşan ‘büyük ekonomik soruna’ dikkat çekti.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Çarşamba sabahı başkent Berlin’deki Federal Meclis’te hükümetinin gelecek yıl için hazırladığı 500 milyar euro (14 trilyon Türk Lirası) olan bütçe taslağı üzerinden “yaklaşan büyük ekonomik soruna” ilişkin bir konuşma yaptı.

Euronews’un aktardığına göre Şansölye Scholz, Almanya’nın çevresindeki ülkelerde yaşlanan işgücü nedeniyle birkaç yıl içinde “büyük bir ekonomik sorun” yaşanacağını gösteren araştırmalar olduğunu belirterek, bu nedenle dışarıdan göç almanın “gerekli” olduğunu vurguladı.

“Dünyada çalışan nüfusu azalan ve ekonomik büyüme gösteren hiçbir ülke yok. Bu, karşı karşıya olduğumuz bir gerçek,” diyen Scholz, bu noktada hükümetinin vatandaşlık ve vasıflı işçiliğe yönelik çıkardığı yasaların altını çizdi.

Scholz, “Biz burada insanların çalışmasını, Almanca öğrenmesini, yasalara uymasını, hayatını kazanmasını ama aynı zamanda söz sahibi olmasını istiyoruz,” diye konuştu.

Altyapı ve eğitime yatırım

Scholz konuşmasında ayrıca, altyapıya daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

“Tüm güzergahları yenilemek için 10 yıl içinde milyarlarca euro yatırım yapmalıyız çünkü her şey yıllardır ihmal edilmiş durumda. Bu yatırımlar, sokaklar için de geçerli, az sayıda bulunan cep telefonu şebekeleri için de, sanayi tesislerinin onaylanma hızı için de geçerli.”

Ayrıca hükümetin gençlere ve ailelere öncelik verdiğini söyleyen Scholz, “Okulların ve anaokullarının yaygınlaştırılması için milyarlarca dolar harcıyoruz,” diyerek Almanya’nın geleceğine ilişkin bir yol haritası çizdi.

“Aynı zamanda ülkemizin büyüme potansiyelini de geliştirmeliyiz ve büyüme inisiyatifi ile bunu yapıyoruz,” diye ekledi.

Almanya’da şirket iflasları

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) ağustos ayına ve yılın ilk yarısına ilişkin iflas başvurusu verilerini açıkladı.

Buna göre ülkede bu yılın ilk yarısında 10 bin 702 işletme iflas açıkladı. İflaslar, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 24,9 arttı.

Ülkede, söz konusu dönemde her 10 bin şirketten 31,2’i iflasını açıkladı. En çok iflas ise 10 binde 60,9 vaka ile taşımacılık ve depolama sektöründe görüldü. Bunu 10 binde 47,4 vaka ile inşaat sektörü takip etti.

Şirketlerin iflas talepleriyle ilgili alacaklılara ödenmesi öngörülen borç ise ilk yarıda 32,4 milyar avro olarak kaydedildi. Söz konusu borç, 2023’ün ocak-haziran döneminde yaklaşık 13,9 milyar avroydu.

Kurumsal iflaslar dışında 35 bin 371 borçlu da ocak-haziran döneminde kişisel iflas başvurusunda bulundu. Söz konusu rakam, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 6,7 arttı.

Verilere göre, ağustos ayında ise iflas başvuruları geçen yılın ayına kıyasla yüzde 10,7 arttı.

Alman ekonomisi yeniden resesyona girme riskiyle karşı karşıya

Öte yandan, Alman ekonomisi artan faiz oranları ile konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında büyümekte zorluk çekiyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü.

Almanya Merkez Bankası ise 3. çeyrekte daha düşük büyüme bekliyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü de üçüncü çeyrekte gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor.

Eğer Alman ekonomisi 3. çeyrekte küçülürse, teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması” olarak ifade edilirken, Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra salgının ilk yılı olan 2020’de, 2009’dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.

Alman hükümeti ise ekonomide bu yıl yüzde 0,3’lük büyüme bekliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *