Siyonist barbarlığın başladığı 7 Ekim’den bu yana siyonist rejime silah sağlamaya devam eden İngiltere, bazı silahları artık vermeyeceğini bildirdi. İsrail, kendisinin 7 cephede savaştığını ve karardan hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Öte yandan, 5 İngiliz milletvekili de Gazze için bir ittifak oluşturarak, Gazze’nin yanında, kemer sıkma gibi politikalara da tepki vermeyi amaçladı!
İngiltere, İsrail’in savaş suçlarına ortak
İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten bu yana süregelen aralıksız saldırılarına ve savaş suçları işlediği uyarılarına rağmen İngiltere’nin bu ülkeye silah satan şirketlere verdiği ihracat lisanslarını sonlandırmaması hem halkın hem de uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.
Ülkedeki insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, Gazze’de uluslararası insancıl hukuku ihlal eden İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle İngiltere’yi “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmakla” eleştiriyor.
İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana ülkeden İsrail’e silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için 100’den fazla ihracat lisansına onay verildi. Mayıs itibarıyla “varış noktasının İsrail olduğu belirtilen” mevcut silah ve askeri teçhizat ihraç lisanslarının sayısı 345 oldu.
İngiltere, hangi tür silahları vermeyeceğini açıklamadı
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacağını bildirdi.
Bakan Lammy, İngiltere Parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkesinin İsrail’e sağladığı silah ihracat lisanslarının bazılarını askıya alacağını duyurdu.
Lammy, İngiltere’nin silah ihracat lisanslarının “uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık risk” bulunduğunu tespit eden incelemenin ardından bu kararın alındığını söyledi.
Silahların çoğu İsrail’e verilmeye devam edecek
Bakan Lammy, 350 lisansın yaklaşık 30’unun askıya alınacağını belirterek, “Bunun gibi bir çatışma karşısında İngiltere’nin ihracat lisanslarını gözden geçirmek bu hükümetin yasal görevidir. Bu genel bir yasak ya da silah ambargosu değil.” dedi.
İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve yapamayacaklarını vurgulayan Lammy, “Bu ileriye dönük bir değerlendirmedir, masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemeler tarafından gelecekte yapılacak herhangi bir tespite halel getirmez.” diye konuştu.
İsrail hayal kırıklığına uğramış
İşgalci İsrail yönetimi, İngiltere’nin ülkeye bazı silahların satışını askıya alma kararından “hayal kırıklığı” duyduğunu bildirdi.
Siyonist Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Londra yönetiminin İsrail’e sağlanan 350 silah ihracat lisansının yaklaşık 30’unu askıya alma kararına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Açıklamaya göre, Bakan Yisrael Katz, İsrail’in karardan dolayı “hayal kırıklığına uğradığını”, İngiltere’nin bu adımının “Hamas’a ve İran’daki destekçilerine çok sorunlu bir mesaj gönderdiğini” savundu. Katz, aralarında İsrail’e bazı silahların satışını askıya alma kararı da dahil İngiltere’nin son dönemde aldığı bir dizi kararın İsrail’i “hayal kırıklığına uğrattığını” belirtti.
İsrail 7 cephede savaşıyormuş
Siyonist Savunma Bakanı Yoav Gallant ise X hesabından yaptığı paylaşımda, İngiltere hükümetinin İsrail’e yönelik silah ihracat lisanslarına getirdiği kısıtlamalardan “büyük üzüntü” duyduğunu belirterek, kararın İsrail’in “7 farklı cephede savaştığı” döneme denk geldiğini öne sürdü.
Bir grup vekil, soykırımın 11. ayında harekete geçebildi
İngiltere’de aralarında eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in de bulunduğu Gazze’ye destek veren 5 bağımsız milletvekili, parlamento grubu kurduklarını duyurdu. Corbyn ile parlamentodaki diğer 4 milletvekili, yaptıkları ortak açıklamada, resmi olarak “Bağımsız İttifak” adını verdikleri parlamento grubu kurduklarını bildirdi.
Grup, İngiltere Parlamentosu’nda “umutsuzluğun hüküm sürdüğünü” ifade ederek, mecliste umut olmayı amaçladıklarını iddia etti.
Resmi siyasi parti olarak faaliyet göstermeyecek grup, kemer sıkma politikaları, sosyal refah ve İsrail’e silah satışı gibi konularda birlikte çalışarak parlamentodaki etkiyi arttırmayı hedeflediğini öne sürdü.
Grupta, 4 Temmuz’da yapılan genel seçimde İşçi Partisinden adaylığı engellendikten sonra bağımsız milletvekili olarak yeniden seçilen Corbyn’in yanı sıra milletvekilleri Shockat Adam, Ayoub Khan, Adnan Hussain ve Iqbal Mohamed yer alıyor.
Böylelikle, “Bağımsız İttifak” adlı yeni grup, parlamentodaki aşırı sağcı Reform UK partisiyle eşit sayıda milletvekiline, 4 milletvekili bulunan Yeşiller Partisinden ise daha fazla vekile sahip olacak. İttifakın 5 üyesi de genel seçimde, Müslüman nüfusun yoğun olduğu seçim bölgelerinde Filistin destekçisi duruşlarıyla iktidardaki İşçi Partisi milletvekili adaylarını geride bırakmıştı.
Jeremy Corbyn: 75 yaşında, İngiliz bir sosyalist.
Shockat Adam (Shockat Hüseyin Adam Patel): 51 yaşında, Malavi doğumlu bir İngiliz işadamı, Avam kamarası üyesi, sosyal demokrat İşçi Partili
Ayoub Khan (Eyüp Han): Avam kamarası üyesi ve aslen Keşmirli, liberal demokrat
Adnan Hussain (Adnan Hüseyin): 89 doğumlu, Pakistan asıllı Hüseyin, seçim bölgesinde solcu İşçi Partili rakibini devirmişti.
Iqbal Mohamed (İkbal Muhammed): Hindistan asıllı, BT uzmanı.
Bütün vekiller alt meclis olan Avam Kamarası üyesi. Her biri meclise kabulü esnasında İngiltere ve Krala bağlılık yemine etmişlerdir.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *