Bangladeş’te öğrenciler, 84 yaşındaki bankacının liderliğini istiyor

Bangladeş’te öğrenciler, 84 yaşındaki bankacının liderliğini istiyor

Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, Bangladeş’te kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Garmeen Bank’ın kurucusu ve sahibi Muhammed Yunus’un geçmesini istediklerini açıkladı. Muhammed Yunus, Avrupa’dan Nobel ödülü, ABD’den ise Özgürlük Madalyası almıştı.

Nahid İslam, sosyal medyada paylaştığı videoda, protesto liderlerinin bankacı Muhammed Yunus ile görüştüğünü ve Yunus’un mevcut durumu değerlendirerek görev üstlenmeyi kabul ettiğini aktardı. Yunus, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in ordu tarafından duyurulan istifasını “Bangladeş’in ikinci kurtuluş günü” olarak nitelendirdi.

Muhammed Yunus’u batı da seviyor

Laik Şeyh Hasina Vecid tarafından uzun zamandır rakip olarak görülen 84 yaşındaki Muhammed Yunus, “yoksulların bankacısı” olarak tanınıyor. Sabit faiz oranlarıyla özellikle kırsal alanda kadınlara verdiği kredilerle tanınan banka, halen 81 ülkede faaliyet gösteriyor. Ticari bankalara göre çok daha fazla geri dönüş oranı sağlayan bankanın, mikro kredilerle milyonları yoksulluktan kurtardığına inanılıyor. 1976 yılında kurulan banka şu anda Bangladeş’teki köylerin yüzde 94’ünde faaliyet gösteriyor. Gelir durumu çok alt düzeyde olan Bangladeşlilerin, bu banka dışında herhangi bir krediye erişim olanağı ise bulunmuyor.

Yeni bir tür kapitalizmden söz eden Muhammed Yunus, Laik Şeyh Hasina tarafından yoksulların “kan emicisi” olarak itham edilmiş ve yüksek faiz oranları uygulamakla suçlanmıştı. Nobel Barış Ödülü ise Yunus’a, Garmeen Bank’taki başarısı nedeniyle 2006’da verilmişti.

Zimmete para geçirme iddiaları da dahil birçok mali suçlamadan ötürü Bangladeş’te mahkum edilen Muhammed Yunus, batı tarafından ödüllendirilmişti. İlk olarak 1987’de Bangladeş’in prestijli Bağımsızlık Günü Ödülü verilen Yunus’a, 1994’te ABD’de Dünya Gıda Ödülü, 2000’de Kral Hüseyin İnsani Yardım Ödülü ve 2009’da ise ABD Başkanlık Özgürlük Madalyası layık görülmüştü.

Şeyh Hasina ile aralarındaki soğuk ilişkileri nedeniyle hedef alındığı yönünde birçok iddia ortaya atılan Yunus için, aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, seferber olmuş, Şeyh Hasina’ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınması istenmişti.

Yunus, aralarında 2010’da kaleme aldığı “Sosyal İşletme İnşa Etmek: İnsanlığın en Acil İhtiyaçlarına Hizmet Eden Yeni Tür Kapitalizm” ve 2017’deki “Üç Sıfırlı Bir Dünya: Sıfır Yoksulluk, Sıfır İşsizlik ve Sıfır Net Karbon Emisyonunun Yeni Ekonomisi” adlı eserlerinin yanı sıra birçok kitap yazdı.

Parlamento fesh edildi

Bangladeş’teki öğrenci protestolarının liderleri, Cumhurbaşkanı Şahabuddin’den bugün yerel saatle 15.00’e kadar parlamentoyu feshetmesini talep etmişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Şahabuddin, silahlı kuvvetler, çeşitli siyasi partiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve protestoları düzenleyen öğrenci liderleriyle bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında, geçiş hükümetinin kurulması için Şahabuddin’in parlamentoyu feshettiği belirtildi. Açıklamada, Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) lideri ve eski Başbakan Begüm Halide Ziya’nın da serbest bırakıldığı kaydedildi.

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman da, parti temsilcileriyle görüşmüş ve Hasina’nın istifa ettiğini, geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu. Muhalefet partilerine bir görev verilip verilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Yüzde 90’ı Müslüman olan Bangladeş’te 171 milyon insan yaşarken, kişi başına düşen milli gelir ise iki bin doların altında bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *