Olimpiyatlardaki şeytani gösteriye Ermeni Patriğin tepkisi

Olimpiyatlardaki şeytani gösteriye Ermeni Patriğin tepkisi

Paris’te Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde “drag queen” (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) şeklinde Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun şeytanca tasvir edilmesini, Rus Ortodoks Kilisesi, ‘şeytani gösteri’ diyerek tepki gösterirken, Türkiye Ermenileri Patriği ise bunu ‘saygısızca tavır’ olarak nitelemekle yetindi.

Maşalyan komiteyi kınadı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenindeki rezalete bir tepki de Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’dan geldi. Maşalyan sosyal medyadan yaptığı, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi Dikkatine” başlıklı paylaşımda Uluslararası Olimpiyat Komitesi Üyelerine seslenerek, “Bir Hristiyan önder olarak Olimpiyat Oyunları’nın açılışında sergilenen Hristiyan inancını aşağılamaya yönelik performansı kınadığımı belirtmek isterim. İnancımızın en kutsal anı olan Rabb’imiz İsa Mesih’in Son Akşam Yemeği’yle alay etmeyi hedefleyen çirkin mizansen dünya Hristiyanlarını derinden yaralamıştır.” değerlendirmesini yaptı.

“Uluslararası bir spor etkinliği olan Olimpiyat Oyunları, toplumlar arasında uyum ve barışı artırmayı amaçlamalıyken, bir küçük azınlığa iki milyarı aşkın üyesi olan bir dini aşağılamanın ve hakaretler yağdırmanın aracına dönüşmüştür.” ifadesini kullanan Maşalyan, şunları kaydetti:

“Bu yönde gereken hassasiyeti göstermeyen Olimpiyat yetkililerini şahsım ve Kilisem adına kınıyorum. LGBT toplumu kendilerine ve haklarına yöneltilen en küçük bir eleştiriye bile tahammül göstermezken, başkalarının görüş ve inançlarına en hoyrat biçimde saldırma ve hakaret etme hakkını kendilerinde buluyorlar. Bu kabul edilemez saygısızca tavır en nihayetinde en çok kendi davalarına zarar verecektir. Umuyorum ki bundan sonra en azından kapanış seremonisinde benzer aşırılıklara ve taşkınlıklara izin vermezsiniz. Bu skandalla, henüz başlamadan gölgelenen Olimpiyat Oyunları’ndaki pürüzlerin giderilerek gerçek amacına hizmet edeceğini ummak istiyorum.”

Ortodoks Kilisesi: Şeytani gösteri

Kilisenin Toplum ve Medya İlişkileri Departmanı Başkan Yardımcısı Vahtang Kipşidze, yaptığı açıklamada, Paris’te Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde “drag queen” (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun tasvir edilmesi ve diğer yaşananlara tepki gösterdi.

Yaşananların Olimpiyatlardan önce var olan ve sonrasında da devam edecek süreçlerin yoğunlaştırılmış bir ifadesi olduğunu belirten Kipşidze, müzik ve havai fişekler eşliğinde acısız bir ölüm kültünün aktarıldığını kaydetti.

Olimpiyatlarda Rus bayrağının taşınmasının yasaklandığını da hatırlatan Kipşidze, “Bu şeytani gösteri bayrağımızın gölgesinde gerçekleşseydi, büyük bir sevinç yaşamak da pek mümkün olmazdı.” ifadesini kullandı.

Kipşidze ayrıca açılış törenindeki sahneden dolayı hakarete uğradığını hisseden milyonlarca Hristiyan ile dayanışma içinde olduklarını söyleyerek, “Olimpiyatların açılışını yönetenler, Avrupa medeniyetini ve bunun temeli olarak Hristiyanlığı küçümsediklerini gösterdiler. Avrupa’nın merkezinde tıpkı bir maymunun bir insanı parodiye alması gibi Hristiyanlığın parodisini yapan, tanrısızlığa dayalı bir kültürün büyüdüğünü görmek üzücü.” şeklinde konuştu.

Ezher: Hz. İsa’nın şerefli şahsına ve makamına saygısızlık, ahmakça ve barbarca

Hz. İsa ile dalga geçen Olimpiyat Komitesine ‘mutlak cehalet’ tepkisi

Aşırı solcu Melenchon: Hz. İsa ile alay edilmesinden hoşlanmadım

Arıboğan: Olay özünde bir “savaş” ilanıdır ve bu kadarla kalmayacaktır

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *