2024 Paris Olimpiyatları açılış töreninde, kadın kıyafeti giyip makyaj yapan bir erkek tarafından Hz. İsa’nın temsil edilmesine, Orta Doğu Kiliseler Konseyi (MECC) sert tepki gösterdi, bunun, özgürlük ve insan onuru kavramlarıyla alakalı mutlak cehaleti ortaya koyduğunu belirtti. Aralarında Ezher’in de olduğu birçok kurum olaya tepki gösterdi.
MECC’den 2024 Paris Olimpiyatları açılış töreninde “drag queen” (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun tasvir edilmesiyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, açılışta, dünya çapında milyarlarca insan için kutsal olan Hıristiyanlıktaki gizemlerin alay konusu edilmesinin şaşkınlık ve hoşnutsuzluk içinde takip edildiği ifade edildi.
Özgürlük, çeşitlilik ve yaratıcılığın başkalarının inançlarıyla alay edilmesiyle bağdaşmadığı vurgulanan açıklamada, Hıristiyanlığın, özgürlükleri, çeşitliliği, insan onurunu ve haklarını koruma konusunda öncü olduğu ve bu nedenle de Hıristiyanlığın bazı grupların hakaretine uğramasının kabul edilmeyeceği kaydedildi.
“Olimpiyat Oyunları kültüründe saygı ve dostluk temel değerler ise Olimpiyat Komitesi kendi değerlerinin ihlal edilmesini nasıl kabul edebilir?” ifadesine yer verilen açıklamada, “Yaşananlar, özgürlük ve insan onuru kavramlarıyla alakalı mutlak cehaleti gösteriyor ve bu, insanlığın geleceği açısından son derece endişe verici bir durum. Uluslararası bir platformun bu şekilde istismar edilmesi, küresel insan-medeniyet yakınlaşmasının en düşük seviyeye gerilemesi anlamına geliyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, başkalarının özgürlüklerine saygı duyma, insan onurunu koruma ve insanlar arasında sağlıklı ilişkiler kurmanın, hatadan geri dönmeyi ve dünya çapında duyguları incinen ve kutsallarıyla alay edilen herkesten açık ve samimi bir özür dilemeyi gerektirdiği aktarıldı.
Olimpiyat açılış töreni
Paris’te düzenlenen 2024 Olimpiyat Oyunları kapsamında dün Sen Nehri’nde yapılan açılış töreninde, aralarında Türk sporcuların da bulunduğu 6 bin 800 sporcu 85 tekneyle 6 kilometrelik güzergahta geçit yaptı.
Yaklaşık 4 saat süren tören, canlı performansların yanı sıra hazırlanan videolarla desteklenen televizyon yayınlarıyla dünya genelinde takip edildi.
Törende sergilenen performanslar ise, LGBT propagandası yapıldığı ve Leonardo da Vinci’nin Hz. İsa’nın havarileri ile yediği yemeği konu alan “Son Akşam Yemeği” isimli tablosunun “drag queen” gösterisiyle canlandırılmasıyla dine hakaret içerdiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu.
Olimpiyatçılardan cevap
2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemekten sorumlu organizasyon olan Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) günlük basın toplantısında yetkililer, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Paris Olimpiyat Oyunları İletişim Direktörü Anne Descamps, 2024 Paris Olimpiyatları açılış töreninde “drag queen” (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun tasvir edilmesinin Fransa Katolik Kilisesi gibi kurumların tepkilerinin hedefi olmasına ilişkin soruyu cevapladı. Descamps, “herhangi bir dini gruba saygısızlık etme niyetlerinin olmadığını” belirterek açılış törenine ilişkin oylamaların sonuçlarının, “toplumda hoşgörünün kutlanması” hedefine ulaşıldığının göstergesi olduğunu savundu. Descamps, “Eğer alınanlar olduysa tabii ki çok üzgünüz.” iddiasında bulundu.
Olimpiyat Yayın Hizmetleri Üst Yöneticisi (CEO) Yiannis Exarchos, açılış töreninde tartışmalara neden olan “drag queen” performansın videosunun kaldırılması iddiasına ilişkin soruya kesin yanıt vermekten kaçındı.
Ramallah Rum Katolik Kilisesi Başrahibi
İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Rum Katolik Kilisesi Başrahibi Abdullah Yulio, Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış kutlamalarında Hazreti İsa konulu sahneye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Başrahip Yulio, “İsa Mesih’in kutsiyetinin ihlal edildiği bu canlandırma caiz değildir. Bana göre her türlü istismar ve aşağılama, sadece Hıristiyan dinine değil, din kavramını çarpıtmaya ve dinlere karşı savaşmaya yönelik kasıtlı bir süreçtir.” dedi.
Eşcinsellerin sahneyi canlandırmada kullanılmasını çok tehlikeli olarak değerlendiren Yulio, şöyle devam etti:
“Durum çok ama çok tehlikeli. Dünyada sınırları aşan ve dini ortadan kaldırmayı amaçlayan gizli güçler tarafından eşcinsellerin ve eşcinsel olmayanların kullanılması, kasıtlı ve sistematik bir süreç içerisinde dinin içeriğini boşaltmaya yönelik tehlikeli bir süreçtir.”
Yulio, söz konusu güçlerin dinin dış görünümünü koruduğunu ancak gerçek muhtevasından kopardığına dikkati çekerek, Fransa’da ortaya konan sahneye tepki göstererek, kınadı.
Sıradan insanların dinin hedef alındığını fark edemediğine işaret eden Yulio, “Sıradan insan dikkat etmiyor ve olup bitenin farkına varamıyor. Oysa dinde, siyasette ve her alanda bu olay oluyor. Bu yöntemle değerler ortadan kaldırılıyor ve böylece toplum değersiz, sembolsüz bir topluma dönüşüyor. Halbuki, tüm toplumlar, değerlere ve sembollere ihtiyaç duyar.” şeklinde konuştu.
Ezher’den tepki
Önemli bir hristiyan nüfusa sahip Mısır’da, El Ezher Üniversitesi, Fransa’nın 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış kutlamalarında, Hazreti İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun canlandırılmasında LGBT temalarının kullanılmasını kınadı.
Ezher’den yapılan yazılı açıklamada, “Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılışında yaşanan ve uluslararası kamuoyunda geniş öfkeye neden olan sahnelerin kınandığı” belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Mesih (Hazreti İsa) aleyhisselamın, şerefli şahsına ve ulvi peygamberlik makamına hakaret edecek bir şekilde ahmakça ve barbarca bir üslupla tasvir edilmesiyle, müminlerin, dini, ahlaki hassasiyetlerine saygısızlık yapılmıştır. Allah’ın peygamberlerinden herhangi birisine hakarete yönelik tüm girişimleri kalıcı olarak reddediyoruz. Çünkü nebiler ve resuller, iyilik mesajını alemlere iletsinler diye Allah’ın kendilerini diğer yaratılanlardan üstün kıldığı seçkin zatlardır.
2 milyara yakın Müslüman, Hazreti İsa ve onun kardeşlerinden herhangi bir peygambere hakaret etmenin, bu işin failleri ve bunu kabul edenler için bir utanç olduğuna inanırlar. Bu sapkın akım, dini ortadan kaldırmayı, ahlaki hastalıkları yayan düşük cinsel arzuların tanrılaştırılmasını, insanın sağlam fıtratıyla çelişen hayvani bir hayat tarzını dayatıp ve bunu normalleştirmek için her yolu denemeyi amaç ediniyor.”
Dünya kamuoyuna, “dine yönelik hakaretleri normalleştirmek, sapkınlık ve cinsiyet değiştirme gibi utanç verici ve toplumu tahrip eden hastalıkları teşvik etmek için küresel olayları istismar etmenin” tehlikeleri konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, “bu sapkın ve aşağılık eğilime” karşı koymak için birleşme çağrısı yapıldı.
Macaristan Başbakanı Orban, Olimpiyatların açılışında “ahlak olmadığını” söyledi
Viktor Orban, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları açılışındaki gösterileri eleştirerek, “Batılılar, bir ortak kültür ve toplumsal ahlakın varlığını reddediyor. Olimpiyat açılışını izlediyseniz ahlakın olmadığını görürdünüz.” ifadelerini kullandı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Romanya’da yoğun olarak Macarların yaşadığı Baile Tusnad kentinde düzenlenen etkinlikte, Rusya-Ukrayna Savaşı, yaklaşan ABD seçimleri ve Olimpiyatlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ulus devletlerin İncil’e dayalı bir temelinin bulunduğunu söyleyen Orban, “Ulus devletler yaradılış düzeninin bir paçasıdır. Çünkü kutsal kitapta, kıyamet geldiğinde sadece bireylerin değil ulusların da yargılanacağını okuyoruz.” diye konuştu.
Orban, Batı dünyasının ise artık ulus devlete inanmadığını belirterek, “Batılılar ulus devletin artık var olmadığına inanıyor. Buna dayalı bir ortak kültür ve toplumsal ahlakın varlığını reddediyor. Olimpiyat açılışını izlediyseniz ahlakın olmadığını görürdünüz.” dedi.
Batı’nın göç konusunda da kendisinden farklı düşündüğünü belirten Orban, dünyanın değiştiğini ifade ederek, “Eski günlerde her şey Batı tarzında değişirdi ancak şu an durum böyle değil ve bununla yüzleşmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
Orban, yaklaşık 500 yıldır süren Batı merkezli dünya sisteminin etkisini yitirdiğini ve yerini Asya merkezli bir dünyaya bırakacağını öne sürdü.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Orban, savaşı sona erdirmek için yaptığı görüşmelerin etkisiyle Rusya, Ukrayna, Çin ve Amerikalı yetkililerin birbirleriyle görüştüğünü öne sürdü.
“Barış yanlısı bir Avrupa’ya doğru gidiyoruz.” diyen Orban, Avrupa’nın barış için gerekli adımları atması gerektiğini söyledi.
Orban, “Ukraynalılar üzerine düşeni yaptı, şimdi Avrupalıların geç olmadan akıllarını başına alması gerekiyor. (Eski ABD Başkanı Donald) Trump kapıda. Eğer Avrupa barış yanlısı bir politikaya dönmezse Trump’ın zaferi sonrası dönmek zorunda kalacak, yenilgiyi kabul edecek ve utanç verici şekilde siyasi sorumluluğu tek başına alacak.” değerlendirmesini yaptı.
Bir ABD şirketi, reklamlarını çekti
ABD merkezli teknoloji şirketi C Spire, Olimpiyat Oyunlarının açılışındaki bir performansta “Son Akşam Yemeği” tablosunun tasvir edilmesinin ardından, dini inanca saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle reklamlarını çekme kararı aldığını bildirdi.
Amerikan teknoloji firması C Spire’ın X hesabından yapılan açıklamada, “Paris Olimpiyatlarının açılış töreninde Son Akşam Yemeği ile dalga geçilmesi karşısında şoke olduk.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “C Spire olarak Olimpiyatlardan reklamlarımızı çekiyoruz.” ifadesine yer verildi.
Fransız aşırı solu, “Hristiyanlıkla alay edilmesine” tepki gösterdi
Fransız aşırı sol parti Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) kurucu lideri Jean-Luc Melenchon, 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun “drag queen” (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla canlandırılmasını, “alay edilmesinden hoşlanmadım” sözleriyle eleştirdi.
LFI lideri Melenchon da kendi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu canlandırmaya tepki gösterdi.
Açıklamada, “İsa ve havarilerinin son yemeği ve pazar ibadetinin temeli olan, Hristiyanların ‘Son Akşam Yemeği’ ile alay edilmesinden hoşlanmadım.” ifadesini kullanan Melenchon, “inananları gücendirme riskini almaya” gerek olmadığını vurguladı.
Diğer tepkiler
Fransa Katolik Kilisesinin X hesabından yapılan açıklamada, “Bu tören maalesef Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu, bu durumu derin bir üzüntüyle karşılıyoruz.” ifadesi kullanılmıştı.
Avrupa Parlamentosunun (AP) aşırı sağcı Fransız üyesi Marion Marechal, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Son Akşam Yemeği’nin bu ‘drag queen’ parodisi karşısında hakarete uğradığını hisseden dünyadaki tüm Hristiyanlar, şunu bilin ki konuşan Fransa değil” diyerek, bu olayın sorumlusunun “her türlü provokasyona hazır solcu bir azınlık” olduğunu belirtmişti.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partili milletvekili Laure Lavalette, X hesabından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hitaben yaptığı paylaşımında, “Sayın Cumhurbaşkanı, hepimiz Paris 2024 Olimpiyat Oyunları nedeniyle çok mutluyuz ve bu akşam siyaset konuşmak istemiyorum. Ancak bu gerçekten gerekli miydi?” ifadelerine yer vermişti.
Fransız avukat Fabrice di Vizio, X hesabından yaptığı açıklamada, olaya ilişkin 29 Temmuz’da suç duyurusunda bulunacağını kaydetmişti.
ABD’nin Minnesota eyaletinden Winona-Rochester Piskoposu Robert Barron, X hesabından yaptığı videolu paylaşımda, gösteriyi “bir tür iğrenç, küstah alaycılık” şeklinde nitelendirmiş ve Hristiyanların sessiz kalmaması ve sesini duyurması gerektiğini söylemişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *