Filistinli gruplar, “ulusal birlik anlaşmasına” yaklaştıklarını duyurdu

Filistinli gruplar, “ulusal birlik anlaşmasına” yaklaştıklarını duyurdu

Pekin’deki toplantılara Fetih, Hamas, İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi’nin bulunduğu 14 grup katıldı.

Çin hükümetinin daveti üzerine başkent Pekin’de toplanan Filistinli 14 ulusal grup, 2 gün süren toplantıların sonunda bir bildiri yayımladı.

Anlaşmaya yaklaşıldığının belirtildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“Ulusal gruplar, FKÖ çatısı altındaki tüm Filistin güçlerini ve gruplarını içeren kapsamlı bir Filistin ulusal birliğe ulaşma ve Birleşmiş Milletler kararlarına ve 194 sayılı karara uygun olarak, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, geri dönüş hakkını garanti altına alınması esaslarına bağlılık konusunda anlaştı.”

Çin hükümetinin daveti üzerine başkent Pekin’de toplanan ve aralarında Fetih, Hamas, İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi’nin bulunduğu Filistinli 14 ulusal grup, 21 Temmuz’da başlayan ve bugün sona eren uzlaşma diyalogunun sonunda bir bildiri imzaladı. İmza törenine Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de katıldı.

Sputnik’in aktardığına göre, törende bir konuşma yapan Çinli bakan, “Ulusal çıkarlara sıkı sıkıya bağlı olan Filistinli 14 grubun temsilcileri Pekin’de bir araya geldi. Bu, Filistin’in kurtuluş mücadelesinde önemli bir tarihi an” ifadesini kullandı.

Wang, ülkesinin tüm Filistinli grupların uzlaşmak için sergilediği çabayı memnuniyetle karşıladığını kaydederek önemli bir uzlaşmaya vardıkları ve bir anlaşma imzaladıkları için onları tebrik etti.

Daha önce Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cean, Filistin’de iç birliğin güçlendirilmesi konusunda Filistinli gruplara her zaman desteklek verdiklerini ve bu yönde aktif çabalara devam edeceklerini açıklamıştı. Lin, mevcut durumda Filistin içinde uzlaşma ve birliğin teşvik edilmesinin Filistin sorununun acil, kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasına yardımcı olacağına inandıklarını kaydetmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Vedat Demiralay
    23 Temmuz 2024, 10:40

    Eğer bu anlaşmanın sonunda, bağımsız Filistin ! dedikleri ,küresel ulusalcı sistem ve onun işleyişiyle uyumlu bir cahili ulusal devlet ise ve bu mihvalde kurulursa verilen onca emek,can , çileler kayıplar korkarım ….bizi üzecek.
    Müslümanın davası kuru bir vatan,devlet,ulusal cahili şiarlar yada özgürlük….davası değildir. Bizim davamız Allah’ın hükümlerinin bulunduğumuz coğrafyalara hakim kılınmasıdır,Allah davasının cahili tağuti sisteme galip gelmesi ,fitnenin yeryüzünden kaldırılması adaletin tüm yeryüzüne hakim kılınmasıdır.

    Malesef başından beri istisnalar hariç hep ulusal söylemlerle ve geleneksel din algısının söylemleri ile mücadele ön plana çıkarıldı.Özgür Filistin,vatan,Kudüs,kutsal topraklar!,ilk kıblemiz,miraç gibi…
    İnşaAllah verilen İslami direniş ödenen bedeller ,siyasi kadro tarafından masa başında heder edilmez…

    REPLY