ABD Gizli Servis Başkanı istifa etmeyeceğini söyledi

ABD Gizli Servis Başkanı istifa etmeyeceğini söyledi

ABD Gizli Servis Başkanı Kimberly Cheatle, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminde kendisinin ve teşkilatının başarısız olduğunu kabul etti, ancak istifa çağrılarını geri çevirdi.

ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi Gözetim Komisyonu oturumuna katılan Cheatle, “Başarısız olduk” dedi. Cheatle, “13 Temmuz’da eski Başkan Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, Gizli Servis’te on yıllardır yaşanan en önemli operasyonel başarısızlık” diye konuştu.

Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilciler, kendisine istifa çağrısında bulunsa da bu çağrıları reddeden Cheatle,“Şu anda Gizli Servis’i yönetecek en iyi kişinin ben olduğumu düşünüyorum” dedi.

Cumhuriyetçiler’in Gizli Servis’in Trump’ı korumak için kaynak ayırmadığı yönündeki iddialarına karşı ise Cheatle, eski başkanın güvenliğinin silahlı saldırı öncesinde arttırıldığı yanıtını verdi.

Cheatle, “Eski başkan için sağlanan güvenlik seviyesi kampanyadan çok önce arttı ve tehditler geliştikçe istikrarlı bir şekilde artıyor” dedi.

Gizli Servis’in Trump kampanyasının miting için talep ettiği güvenliği sağladığını da kaydeden Cheatle, ancak Cumhuriyetçi ve Demokrat komisyon üyelerinden gelen o günkü güvenlik planına ilişkin özel soruları yanıtlamayı reddederek konunun kendi içlerinde soruşturulduğunu söyledi.

Tetikçinin bulunduğu çatıda neden koruma bulunmadığı ya da Gizli Servis’in bölgeyi izlemek için insansız hava araçları kullanıp kullanmadığı sorulduğunda Cheatle, soruşturmanın sonuçlanmasını beklediğini söylemekle yetindi.

İstifa çağrıları

Pazartesi günkü oturum, suikast girişiminin Kongre tarafından soruşturulmasının ilk turu. Çarşamba günü FBI Başkanı Christopher Wray, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda soruları yanıtlayacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson da meclis soruşturmaları için bir irtibat merkezi olarak hizmet verecek iki partili bir görev gücünü açıklayacak.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Gözetim Komisyonu Başkanı James Comer, Cheatle’ın istifa etmesi çağrısında bulundu.

Cheatle’a hitaben, “İstifa etmeniz gerektiğine kesinlikle inanıyorum” diyen Kentucky eyaletinden Cumhuriyetçi Partili temsilci, “Gizli Servis’in binlerce çalışanı ve önemli bir bütçesi var. Ancak artık beceriksizlik timsali haline geldi” ifadelerini kullandı.

Demokrat Temsilci Ro Khanna da Cheatle’a istifa etmesi çağrısında bulundu.

Californialı temsilci, “Eğer bir başkana, eski bir başkana ya da bir adaya yönelik suikast girişimi varsa istifa etmeniz gerekir. Bir başkan adayına suikast girişimi olduğunda Gizli Servis teşkilatının başında kalamazsınız” ifadelerini kullandı.

Bir başka Demokrat Partili Temsilci Gerry Connolly de, silahlı saldırının siyasi gerilimin arttığı bir ulusun giderek kutuplaşan durumunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Ancak Connoly, Cheatle’ın silahlara, özellikle de Trump saldırısında kullanılan saldırı tüfeklerine kolayca erişim sağlanmasının işini zorlaştırdığını söylemeyi reddetmesi üzerine öfkesini dile getirdi.

Connolly, “Siz de bu kurumu yönetme kabiliyetinize neden güvenmediğimizi merak ediyorsunuz” dedi.

Pennsylvania eyaletinin Butler kentinde düzenlenen bir kampanya mitinginde meydana gelen silahlı saldırıda Trump kulağından yaralanmış, bir miting katılımcısı ölmüş ve bir diğeri de yaralanmıştı. Şüpheli saldırgan, 20 yaşındaki huzurevi çalışanı Thomas Crooks, güvenlik güçlerince öldürülmüştü. Saldırganın neden Trump’ı öldürmeye çalıştığı ise hala bilinmiyor.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu geçen hafta, First Lady Jill Biden’ın Pittsburgh’daki rakip kampanya etkinliği ve günler önce Washington’da düzenlenen NATO zirvesinin yarattığı personel eksikliği nedeniyle Gizli Servis’in Trump’ın mitingi için uygun şekilde kaynak sağlamadığına dair kanıtlara sahip olduğunu açıklamıştı.

Cheatle da temsilcilere, teşkilatın günde 36 kişiyi ve ABD’yi ziyaret eden dünya liderlerini koruduğunu söyledi.

(Voa Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *