Orban: Trump’ın kazanması ‘herkes için en iyi haber’

Orban: Trump’ın kazanması ‘herkes için en iyi haber’

Avrupa Siyasi Topluluğu (EPC) 4. Zirvesi’ne katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ı “halk adamı” olarak nitelendirerek, Kasım ayında yapılacak seçimleri kazanmasının “herkes için en iyi haber olacağını” söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Perşembe günü düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (European Political Community – EPC) 4. Zirvesi’nde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ı “halk adamı” olarak nitelendirerek, Kasım ayında yapılacak seçimleri kazanmasının “herkes için en iyi haber olacağını” söyledi.

Başbakan Orban, kendi insiyatifiyle Ukrayna’daki savaşın çözümüne ilişkin başlattığı “barış misyonu” görüşmeleri kapsamında son olarak Trump ile Palm Beach Mar-a-Lago’daki evinde bir araya gelmişti.

İngiltere’nin Oxford şehrinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi’nde gazetecilerle bir araya gelen Macar başbakan, “Rusları askeri olarak yok edebileceklerine inanıyorlar, ki ben böyle düşünmüyorum. Çünkü bu çatışmanın savaş alanında bir çözümü olmadığına inanıyorum” dedi.

Sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda da amacının “Avrupalı liderleri barış yanlısı bir politikaya doğru ikna etmek” olduğunu belirtti.

Orban’ın Rusya ve Çin ziyareti

Orban’ın “barış misyonu” ziyaretleri kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tepkisini çekmişti.

1 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliği (AB) Konseyi dönem başkanlığını devralan Orban, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 2 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü. Hemen ardından 5 Temmuz’da Moskova’da Putin ve 8 Temmuz’da da Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerinin hemen sonra 9 Temmuz’da başlayan Washington’daki NATO 75. Yıl Zirvesi’ne katıldı.

Avrupa Siyasi Topluluğu toplandı

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Avrupa Siyasi Topluluğu 4. Zirvesi’nde özellikle Ukrayna’nın Rusya’nın işgaline karşı verdiği mücadeleye değinildi.

Başbakan Starmer, kendi liderliğindeki İngiltere’nin “Avrupa Birliği’nin (AB) olmasa da Avrupa’nın bir parçası olarak” ortak çalışmaya hazır olacağına dair güvence verdi.

Starmer, “Aramızdaki farklılıklara değil, paylaştığımız değerlere odaklanacağız” dedi.

“Bugün öncelikli görevimiz Ukrayna’ya olan tam desteğimizi yinelemek ve kıtadaki saldırganlığa birlikte karşı koymaktır” diyen Starmer, Rusya’dan gelen tehdidin “tüm Avrupa’ya yayıldığına” dikkat çekti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy de toplantıda yer aldı. Gerçekleşen zirvenin, Ukrayna için önemini vurgulayan Zelenskiy, ülkenin şu anda “zor bir dönem” yaşadığını belirterek, “Avrupa’da birliği korumak çok önemli çünkü bu birlik her zaman güçlü kararları yönetir” dedi.

Zirveye katılanlar arasında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Polonyalı mevkidaşı Donald Tusk ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yer aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un fikir babası olduğu zirve, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya yönelik işgalinin ardından AB üyesi olan ve olmayan ülkeleri düzenli olarak ve en üst siyasi düzeyde bir araya getirmenin bir aracı olarak doğdu. Daha önceki toplantılar Çekya, Moldova ve İspanya’da yapılmıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) aynı gün yapılan oylamada ikinci dönem başkan seçilmesi nedeniyle zirvede yer almadı. Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa Siyasi Topluluğu’nun İngiltere’de gerçekleşen zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer almadı. Erdoğan, 2023’te İspanya’da yapılan üçüncü zirveye de katılmamıştı.

Starmer’in merkez sol hükümeti, yıllarca süren çekişmeli Brexit müzakereleri nedeniyle AB ile gerilen bağları yeniden inşa etmek için çalışıyor. Starmer, kısa vadede yeni bir İngiltere-AB güvenlik anlaşması gerçekleşmesini umuyor.

Starmer, Muhafazakâr Parti iktidarı döneminde İngiltere’ye tekneyle gelen göçmenleri Ruanda’ya gönderme yönündeki tartışmalı planını iptal etti. Bunun kararın ardından Starmer, sınır güvenliğini güçlendirme ve insan kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Avrupa polis teşkilatı Europol ile işbirliğini arttırmayı planlıyor.

Zirveye katılan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise “İngiltere ile yeni bir sayfa açılacağından eminiz” dedi.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *