Portekiz’de yabancılara vergi indirimi geri geliyor

Portekiz’de yabancılara vergi indirimi geri geliyor

Portekiz, yabancılara vergi indirimi uygulamasını, tartışmalı olmasına karşın yeniden hayata geçirmeyi planlıyor. Uygulama bir önceki hükümet tarafından “mali adaletsizlik” olarak nitelendirilerek kaldırılmıştı.

Portekiz hükümeti, ülkede ikamet eden yabancılar için tartışmalı vergi indirimi uygulamasını yeniden yürürlüğe koymayı planlıyor. Financial Times’a konuşan Portekiz Maliye Bakanı Joaquim Miranda Sarmento, konut fiyatlarını artırdığı gerekçesiyle yoğun eleştirilere neden olan uygulamanın yeniden hayata geçirileceğini duyurdu. Maaşlar ve mesleki gelirlerin vergi indirimleri kapsamında olmaya devam edeceğini, ancak emeklilik maaşları, temettüler veya sermaye kazançlarında bu indirimlerden faydalanılamayacağını belirten Sarmento, “Yetenekli çalışanlara ve ekonomik büyümeye ihtiyacımız var” dedi.

2009’da başlayan uygulama, ülkede 183 günden fazla süre ikamet ederek doktorluk ya da öğretim üyeliği gibi “yüksek katma değerli” işler için Portekiz’den gelir elde edenlere yüzde 20’lik özel vergi indirimi imkanı sağlamıştı. Uygulamanın hedefi, Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden olan, finansal krizin pençesindeki Portekiz’e yatırımcı ve uzmanları çekmekti.

Kişinin menşe ülkesinde vergilendirilen neredeyse tüm yabancı gelirler için vergi muafiyetleri ve yabancı kaynaklı emeklilik maaşları için yüzde 10 sabit vergi oranı, düzenlemenin diğer avantajlarındandı. Beş yıl ve üzeri süredir yurt dışında yaşayan Portekiz vatandaşları da söz konusu programa başvurabiliyordu.

Uygulamanın devlet bütçesine maliyeti

Eski Başbakan Antonio Costa, geçen Ekim ayında, bu düzenlemenin konut piyasasını şişirdiğini ve artık haklı bir gerekçesi olmayan bir “mali adaletsizlik” yarattığını belirtmiş ve akabinde Costa hükümeti düzenlemeyi kaldırmaya karar vermişti.

Veriler, 2022 yılında 74 bin’den fazla kişinin vergi muafiyeti düzenlemesinden faydalandığını ve bunun devlet bütçesine yılda yüzde 18.5’lik bir artışla 1.5 milyar eurodan fazlaya mal olduğunu ortaya koyuyor.

(Dw Türkçe)

Portekiz’in Siyasi Görünümü

1143’te bağımsız bir krallık olan Portekiz’in bugünkü sınırları 13. yüzyıl ortalarında çizilmiştir. 15. ve 16. yüzyıldaki coğrafi keşifler sayesinde Portekiz, Asya, Afrika ve Güney Amerika’da büyük bir sömürge imparatorluğu kurarak, Avrupa ve Doğu arasındaki ticaretin önemli bir bölümüne hakim olmuştur. 17. yüzyıldan itibaren zayıflayan ve zaman zaman bağımsızlığı ve ülke bütünlüğü kesintiye uğrayan Portekiz, Brezilya’nın 1822’de bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte 20. yüzyıla kadar süren bir çöküş dönemine girmiştir.

5 Ekim 1910 tarihinde gerçekleşen devrimle Portekiz monarşisi yıkılmış, devam eden kaos ortamı ve ekonomik sorunlar 28 Mayıs 1926’daki askeri darbeye yol açmıştır. Bu darbe sonucunda, sağ eğilimli diktatörlük tarafından önce Ekonomi Bakanlığı görevine getirilen Antonio de Oliveira Salazar, 1932’de Başbakan olarak ülke yönetiminin başına geçmiş ve “Novo Estado” adı altındaki diktatörlük dönemine damgasını vurmuştur.

1960’lı yılların ortasında Mozambik’te başlayan bağımsızlık hareketleri Portekiz Sömürge Savaşı’na yol açarak yönetimdeki rejimi zayıflatmıştır. 25 Nisan 1974’te gerçekleşen Karanfil Devrimi’yle ülkede diktatörlükten demokrasiye geçilmiştir. Portekiz, Karanfil Devrimi ve ardından 1986’da AB üyeliğiyle birlikte hızlı bir dönüşüm ve gelişme göstermiştir.

Portekiz, AB ve Trans-Atlantik (ABD-NATO) ve Portekizce konuşan eski sömürgelerle ilişkiler üzerinde şekillenen geleneksel dış politika çizgisini istikrarlı biçimde korumakta, AB politikaları bağlamında göreceli sınırlı bir etkiye sahip bir üye olarak, kendi önceliklerini ilgilendiren, ekseriyetle ekonomi alanında görüşlerini daha açık şekilde ortaya koymaktadır.

Ülke 18 idari bölgeye ayrılmıştır. Atlas Okyanusu’nda bulunan Azor ve Madeira adaları da özerk statüye sahiptir.

230 sandalyeli tek meclisli bir Parlamentoya sahip olan Portekiz’de genel seçimler dört yılda bir nispi temsil esasına göre yapılmaktadır.

Cumhurbaşkanı halk tarafından beşer yıllık dönemlerle iki kez üst üste seçilebilmektedir. Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlıdır. 2021 yılında yapılan seçimle merkez sağ çizgideki bağımsız aday Marcelo Rebelo de Sousa Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

10 Mart 2024 tarihinde yapılan erken seçimler neticesinde Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Luis Montenegro Başbakanlığında kurulan yeni Hükümet 2 Nisan 2024 tarihinde göreve başlamıştır.

Yaklaşık 10 milyon nüfusu olan Portekiz’in yüzölçümü ise 92 bin kilometrekaredir.

Portekiz’de baskın din Hristiyanlıktır ve ağırlıklı olarak Katolikliktir. 2021 nüfus sayımı verilerine göre Portekiz nüfusunun %80’i Katoliktir, ancak %20’si topluluğa ve düzenli olarak ayinlere katılmaktadırlar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *