Dağıstan’da terör saldırıları: Kilise, sinagog ve polis noktası hedef alındı

Dağıstan’da terör saldırıları: Kilise, sinagog ve polis noktası hedef alındı

Rusya’ya bağlı Dağıstan’ın Derbent kentinde kimliği belirsiz kişiler bir sinagog ve ortodoks kilisesine otomatik silahlarla ateş açarken, Başkent Mahaçkale’de ise bir polis kontrol noktası hedef alındı, 15 polis ile bir papaz hayatını kaybetti. Başkan Melikov, “Bunun arkasında kimin olduğunu ve bu saldırıları organize edenlerin neyi hedeflediklerini biliyoruz.” derken, Dağıstan Müftüsü ise, dinler arası köprülerin yıkılmak istediğini ileri sürdü.

Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün TSİ 18.00 sularında Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği belirsiz silahlı kişilerin saldırı gerçekleştirdikleri belirtildi. Silahlı kişilerin Mahaçkale’deki bir polis noktasına ve Derbent’teki iki kilise ve bir sinagoga saldırdıkları bilgisine yer verilen açıklamada, polislerden 6’sının öldüğü, 12’sinin yaralandığı kaydedildi. Açıklamada bir papazın da yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Dağıstan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da 4 saldırganın etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Derbent’teki sinagogda yangın çıktığı görülüyor.

Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, bugün yaptığı açıklamada, Mahaçkale şehrindeki silahlı saldırıda hayatını kaybeden polislerin sayısının 15’i geçtiğini belirtti.

Terör saldırısı sonrası ilk açıklamalar

Sputnik’in aktardığına göre, Derbent Belediye Başkanı, Ortodoks kilisesine ve sinagoga düzenlenen saldırının ardından kolluk kuvvetlerinin alarma geçirildiğini bildirdi. Yerel sosyal ağlarda sinagogda çıkan yangının fotoğraf ve videoları paylaşılmaya başladı.

Başkent Mahaçkale’de ise bir polis yol kontrol noktası hedef alındı. İçişleri Bakanlığı bölge idaresi ilk açıklamasında, Mahaçkale’de bir polis memurunun hayatını kaybettiğini, 6 polis memurunun ise yaralandığını bildirdi. Ön belirlemelere göre sivil halk arasında herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Saldırıya ilişkin ilk sosyal medya görüntüleri paylaşıldı.

Dağıstan lideri Melikov, “Kimliği belirsiz kişiler sosyal durumu istikrarsızlaştırma girişiminde bulundu. Dağıstan polis memurları bu kişilere engel oldu. İlk bilgilere göre, güvenlik güçlerinin arasında yaralananlar var. Tüm kurumlar talimatlara uygun olarak çalışıyor. ‘Yakalama’ operasyonu ilan edildi. Saldırganların kimlikleri belirlenmeye çalışılıyor. Operasyonel bir karargah oluşturuldu, cumhuriyet sakinlerinin güvenliği adına gerekli tüm kararlar hızlı bir şekilde alınacak.” açıklaması yaptı.

Rusya Soruşturma Komitesi bölge idaresi, Derbent ve Mahaçkale’de düzenlenen silahlı saldırılar ile ilgili olarak ‘terör eylemi’ maddesi kapsamında ceza davalarının açıldığını bildirdi.

Rusya İçişleri Bakanlığı bölge idaresi, Dağıstan’da 2 militanın etkisiz hale getirildiğini, güvenlik güçlerinin çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Akşamın ilerleyen saatlerinde Sputnik muhabiri, hem Derbent hem de Nahaçkale’de çatışmaların yeniden başladığını duyurdu.

Rusya İçişleri Bakanlığı bölge idaresi, edinilen bilgilere göre şimdiye kadar Mahaçkale’de 4 militanın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Derbent’te akşamın ilerleyen saatlerde de militanlar ile güvenlik güçleri arasında çatışmanın devam ettiği bildirildi.

Rusya Terörle Mücadele Komitesi, Derbent’te 2 militanın güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Açıklamada, terörle mücadele operasyonunun aktif fazının sona erdiği ifade edildi.

Dağıstan İçişleri İdaresi ise Mahaçkale’de teröristler ile çatışmalar sonucu 13’ü polis, 3’ü sivil olmak üzere 16 kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Medvedev: Sevastopol ve Dağıstan’da yaşananlar sinsi ve alçak terör saldırılarıdır

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Sivastopol’un bombalanmasından hem ABD’yi hem de Kiev rejimini sorumlu tutarak, bombardımanın aynı Dağıstan’daki katliam gibi bir terör saldırısı olduğunun altını çizdi:

“Tüm olanlar askeri bir harekat değil, Ortodoks bayramında halkımıza karşı yapılan sinsi ve alçak bir terör saldırısıdır. Tıpkı aşırılıkçıların Dağıstan’da gerçekleştirdiği katliam gibi. Dolayısıyla bundan böyle bizim için Amerikan otoriteleri, Bandera rejimi ve çılgın fanatikler arasında herhangi bir fark yoktur.”

Medvedev, ölenlerin ailelerine içten taziye, yaralılara ise acil şifa dileklerini iletti.

Dağıstan Müftüsü: Dinler arası diyalog hedef alınıyor

Rusya’nın Dağıstan bölgesinin Müftüsü Ahmad-Afandi Adulayev de devreye girerek, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Radikallerin halkı karşı karşıya getirmek ve dinler arası köprüleri yıkmak istediğini ileri süren Adulayev, “Ama başarılı olmayacaklar. Yüzyıllardır dünyanın geleneklerini sadakatle koruduk ve Müslümanların diğer dinlerin temsilcilerine saldıracakları bir durum olmadı ve asla olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Bugünkü saldırılarda sevdiklerini kaybedenlerle yas tuttuklarını vurgulayan Müftü, “Kendi ibadethanelerinde dua eden insanlara saldırmanın İslam’da asla yeri olamaz. Müslümanlar asla masum ve silahsız insanlara karşı saldırganlık göstermeyeceklerdir.” değerlendirmesinde bulundu. Adulayev, Müslümanların Rusya ve Kafkasya’da barışı koruyacaklarını belirterek, Dağıstanlılara itidal çağrısı yaptı.

İran’dan Rusya’ya başsağlığı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Rusya’nın güneyinde bulunan Dağıstan Cumhuriyeti’nin Derbent ve Mahaçkale kentlerinde yaşanan ve çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan terör saldırısını kınadı. Başta hayatını kaybedenlerin aileleri olmak üzere Rusya halkı ve hükümetine başsağlığı dileyen Kenani, yaralılar için ise acil şifalar diledi.

Kenani’nin mesajında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“İran, her türlü terörizmi insan toplumuna ve uluslararası güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görüyor ve bu ortak insani tehditle başa çıkmak için uluslararası toplumun ciddi ve etkili önlemler almasını gerektiğini vurguluyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *