Reisi’den sonra cumhurbaşkanlığı görevini kim devralacak?

Reisi’den sonra cumhurbaşkanlığı görevini kim devralacak?

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin bir helikopter kazasında ölümünün ardından, yeni Cumhurbaşkanının kim olacağı sorusu gündeme geldi.

İran Anayasası’na göre bundan sonra Cumhurbaşkanlığı görevini Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Muhbir’in geçici olarak Devrim Lideri’nin onayıyla devralması gerekiyor.

Mehr News haberine göre, İran Meclis Başkanı, Yargı Başkanı ve cumhurbaşkanı birinci yardımcısından oluşan kurul, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi için hazırlık yapması gerekiyor.

Kaza nedeniyle İran’da yas ilan edildi

İran hükümeti de acil toplandı. Toplantıda bundan sonraki süreçle ilgili kararlar alınacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Reisi’nin koltuğuna da siyah yas kurdelesi konuldu. İran devlet televizyonları yas yayınına başladı.

Öte yandan, Borsa Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi Reza Ayvazlu İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin dün meydana gelen helikopter kazası sonucu şehit düşmesinin ardından borsanın bugün işlemlere kapatıldığını açıkladı. Ayvazlu, borsanın yeniden ne zaman işleme başlayacağı ile ilgili önümüzdeki saatlerde bilgi vereceğini söyledi.

Pakistan’da bir günlük yas

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaştığı mesajında, “Pakistan, bir aydan kısa zaman önce, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’a tarihi bir ziyarette ev sahipliği yapma zevkine nail oldu. Onlar, Pakistan’ın iyi dostlarıydı. Pakistan, Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilere saygının bir nişanesi olarak, kardeş İran ile dayanışma içinde, bir gün yas tutacak ve bayrakları yarıya indirecek” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *