Uluslararası Ceza Mahkemesi harekete geçmek için bekliyor!

Uluslararası Ceza Mahkemesi harekete geçmek için bekliyor!

7 Ekim sonrası Gazze’ye gitmeyen ancak siyonist rejimi ziyaret ederek desteğini sunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Han, sosyal medyadan yeni mesajında, “Hukuka uymayanlar, mahkeme daha sonra yetkisi uyarınca harekete geçtiğinde şikayet etmemeli.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Han, X’ten yaptığı açıklamada, “Refah’ta İsrail güçleri tarafından gerçekleştirildiği bildirilen bombardıman ve olası kara harekatından derin endişe duyuyorum” ifadelerini kullanarak, Savcılık Ofisinin, Filistin’de işlenen suçlara ilişkin soruşturmayı “son derece acil bir mesele olarak” yürüttüğü ve sorumluların adalet önüne çıkarılmasını hedeflediklerini iddia etti.

Karim Han, savaşın da kuralları olduğunu vurgulayarak, “Silahlı çatışmalarda geçerli olan hukuk, içi boş veya anlamdan yoksun hale getirilecek şekilde yorumlanamaz. Defalarca vurguladığım üzere, hukuka uymayanlar, mahkeme daha sonra yetkisi uyarınca harekete geçtiğinde şikayet etmemelidir.” ifadesini kullandı.

Siyonist rejimin, savaş hukuku kurallarına aykırı tutumunda gözle görülür bir değişiklik olmadığını belirten Karim Han, “Ofisim işlendiği iddia edilen her türlü suçu aktif bir şekilde soruşturmaktadır. Yasaları ihlal edenlerden hesap sorulacaktır.” iddiasında bulundu.

Karim Han’ın İsrail ziyareti

Siyonist rejimi yargılaması beklenen UCM Başsavcısı vahşetin yaklaşık ikinci ayında siyonist rejimi ziyaret ederek desteğini açıklamıştı.

30 Kasım 2023’te Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından X’ten yapılan açıklamada, Başsavcı Karim Han’ın, 7 Ekim saldırılarının kurbanlarının ailelerinin daveti üzerine mağdurlara destek amacıyla İsrail’i ziyaret ettiği öne sürülmüştü. Açıklamada, Başsavcının siyonist rejimi ziyaretinin ardından, Filistinli yetkililerle görüşmek üzere Ramallah’a gideceği belirtilmişti.

Ziyaretin UCM’de Filistin için yürütülen soruşturmayla alakalı olmadığı iddia edilen açıklamada, “Ziyaret, tüm mağdurların acısını paylaştığımızı ifade etmek ve diyalog kurmak için önemli bir fırsat teşkil etmektedir.” ifadesine yer verilmişti.

Gazze’yi görmezden gelmişti!

Başsavcının siyonist rejimi ziyaretine ilişkin X’teki paylaşıma çok sayıda kişi tepki gösterirken, Gazze’yi ziyaret etmemesi eleştirilmişti. Paylaşıma yapılan yorumlarda Mahkemenin siyonist rejimden çekindiği ve asıl görülmesi gereken yerin Gazze olduğu belirtilmişti.

30 Ekim’de de Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafına giderek burada açıklama yapan Başsavcı Karim Han, Gazze Şeridi’ni ve İsrail’i ziyaret etmeyi umduğunu belirtmesine karşın yine Gazze’yi ziyaret etmemişti.

UCM sözcüsü Fadi Al Abdallah, Başsavcının Gazze’yi ziyaret etmeme nedenine ilişkin AA muhabirinin sorusuna ise herhangi bir cevap vermedi.

İsrail ne zaman yargılanacak?

Filistin için hangisinden adalet beklenebilir?

UCM Başsavcısına ‘iki yüzlü’ suçlaması

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu’yu yargılayabilir mi?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *