Siyonist rejimin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA)’ya yönelik suçlamalarının ardından ABD ve diğer sekiz Batılı ülke, ajansa yaptıkları yardımı askıya aldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki 2 milyon Filistinlinin UNRWA hizmetlerine muhtaç durumda olduğunu belirtti.
İşgalci İsrail’in, Birleşmiş Milletler’e bağlı yardım ajansının 12 çalışanının Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına karıştığı yönündeki iddiaları, birçok Batılı ülkenin milyonlarca dolarlık fonlarını kesmesine ve Gazze’nin en büyük insani yardım sağlayıcısı hakkındaki tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), on binlerce çalışanı ile Orta Doğu’da milyonlarca insana hayati yardım ve hizmet sağlıyor. İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinden bu yana Gazze’de sivillere gıda, su ve barınak sağlayan ana tedarikçi oldu.
Tel Aviv yönetimi, uzun süredir UNRWA’yı ‘Hamas’a göz yummak ve hatta iş birliği yapmak’ ve ’75 yıllık geçmişe sahip Filistin mülteci krizini devam ettirmekle’ suçluyor.
İsrail hükümeti, Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupları, yardımları ‘hortumlamak’ ve ‘BM tesislerini askeri amaçlarla kullanmakla’ itham ediyor. UNRWA ise iddiaları reddediyor. Saldırıda yer almakla suçlanan çalışanlara karşı da derhal harekete geçtiğini bildirdi.
İsrail’in iddialarının ardından 2022 yılı bütçesinin yarısından fazlasını sağlayan ABD ve diğer sekiz Batılı ülke, BM’nin tüm açıklamalarına rağmen ajansa yaptıkları yardımı askıya aldı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki 2 milyon Filistinlinin (nüfusun yüzde 87’si) UNRWA hizmetlerine muhtaç durumda olduğunu ve bu meblağın sağlanmaması halinde şubat ayından itibaren hizmetlerin azaltılacağını söyledi.
UNRWA nedir ve ne zaman kuruldu?
1948 yılında İsrail’in kurulmasından sonra çıkan Arap-İsrail çatışmaları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949’da oluşturulan bir kuruluş olarak Filistinli mültecilere eğitim, sağlık, giyim ve gıda alanlarında yardım çalışmalarında bulunuyor.
BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, 1948’de İsrail’in kuruluşu sırasında topraklarından sürülen ya da kaçmak zorunda bırakılan yaklaşık 700 bin Filistinliye yardım sağlamak amacıyla kuruldu.
Filistinliler, halihazırda Orta Doğu’da sayıları 6 milyonu bulan mültecilerin ve bu kişilerin soyundan gelenlerin evlerine dönme hakkına sahip olduklarını belirtiyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *