ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç’in NATO üyeliğine kabul edilmesine yönelik tasarıyı onayladığına dair belgenin kendilerine ulaşmasını “sabırsızlıkla” beklediklerini belirtti. Sözcü, Irak’tan çekilme konusunda ise bir niyetlerinin olmadığını söyledi.
Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
“Türkiye parlamentosunun, son derece yetenekli bir savunma ortağı olarak İsveç’in (NATO’ya) kabul protokolünü onayladığına” değinen Singh, “Türkiye’nin onay belgesini almayı ve Macaristan’ın da bu konuda da hızla harekete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Singh, İsveç’in 32. üye olarak NATO’ya katılımının, “ittifakı güçlendirmekle kalmayacağını”, aynı zamanda “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı, birliktelik mesajı” göndereceğini ifade etti.
Sözcü Yardımcısı, Pentagon’un, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F16 savaş uçaklarının verilmesi konusundaki tartışmalara katılıp katılmadığıyla ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.
Singh, “Türkiye’nin elbette kilit bir müttefik olduğunu ve F16 sağlanması konusunda bir çözüm üzerinde çalıştığımızı belirtmenizi tercih ederim.” demekle yetindi.
ABD askerlerinin Irak’tan çekilmediğini yineledi
Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD ile Irak arasında oluşturulduğu duyurulan Yüksek Askeri Komisyonu’nun (HMC) gündeminde Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinin yer almadığını yineledi.
ABD güçlerinin “Irak Hükümeti’nin daveti üzerine” bölgede bulunduğunu vurgulayan Singh, “DEAŞ’a karşı mücadele için Irak’tayız. 10 yıl önce gördüğümüz tehdidin bugün karşı karşıya olduğumuz tehditle aynı olmadığından emin olmak istiyoruz.” dedi.
Singh, Irak kanadından yapılan farklı açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Irak Hükümeti’nin açıklamasında DEAŞ’ın tamamen bittiği yönünde bir açıklama gördüğümü sanmıyorum.” sözlerini kaydetti.
Savunma Bakanı Lloyd Austin, sabah yaptığı yazılı açıklamada, HMC’nin, 7-8 Ağustos 2023’te Washington’da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtmişti.
Savunma Bakanlığı, aynı saatlerde konuyla ilgili, ordu yetkililerinin de katıldığı kapalı bir basın toplantısı düzenlemişti.
ABD’nin halihazırda Irak’ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor.
Erdoğan İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin kararı imzaladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak, ilgili protokolü onayladığı belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından bugün yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır.” ifadelerine yer verildi.
Protokolün onaylanmasına ilişkin kanun Resmi Gazete’de
Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Buna göre, 5 Temmuz 2022’de Brüksel’de imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşmasına İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol”ün onaylanması uygun bulundu.
Kanun, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
ABD’den memnuniyet mesajı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak, ilgili protokolü onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Blinken, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadesini kullandı.
İsveç’in katılımına ilişkin belgelerin Washington’a ulaşmasını ve İsveç’in NATO’nun 32. üyesi olmasını sabırsızlıkla beklediklerini kaydeden Blinken, “İsveç ve İttifak (NATO) birlikte daha güçlü.” değerlendirmesinde bulundu.
İsveç’ten mesajlar
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece İsveç’in NATO üyeliği yolunda önemli bir kilometre taşı daha aşıldı.” ifadesini kullandı.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de X paylaşımında, “Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip ) Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin (İsveç’in NATO üyeliği) karar alma süreci tamamlandı. Bundan sonra İsveç’in üye olabilmesi için geriye yalnızca Macaristan’ın onayı kaldı.” değerlendirmesinde bulundu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *