Müslümanlara yönelik vahşet, demokratik dünyanın himayesi altında sürerken bazı balkan devletleri ateşkes çağrısında bulunmasına karşın Kosova, İsrail safını tercih edenler arasında yer aldı. Tanınma karşılığında 2021’de işgal rejimi ile ilişki kuran Kosova’da yetkililerin İsrail lehine beyanlarına karşın halk ise Filistin’e destek eylemleri yapıyor.
Kosova 2021’de işgalci İsrail ile diplomatik ilişkiler kurarak ikili ilişkilerin daha iyi noktaya taşınması konusunda anlaştı. Kosova bu bağlamda işgal rejimi aleyhine söylemlerden kaçınırken, ABD’nin desteğini de kaybetmek istemiyor.
Öte yandan Filistinli diplomatların da özellikle Rusya himayesindeki Sırbistan’ı ziyaretleri sırasında Kosova bağımsızlığına karşı verdikleri demeçler de Kosova’nın bu şekilde tutum almasında etkili olduğu ileri sürülüyor.
Kosovalı liderler İsrail’i değil Hamas’ı kınıyor
Kosovalı liderler sosyal medya paylaşımı dışında işgalci İsrail’in Filistin’e saldırılarına yönelik açıklama yapmadı.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti, “Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıyı” kınadı.
Vjosa Osmani, işgalci İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırının sonuçlarını “yıkıcı” olarak nitelendiren bir paylaşımda da bulunurken, Albin Kurti de Gazze’de kötüleşen insani duruma çözüm bulunması yönünde Batılı liderlerin çağrısını destekledi.
Liderlere karşın Filistin’e destek gösterileri
Kosova’nın başkenti Priştine’de 3 kez, Prizren şehrinde ise bir kez az sayıda katılımcıyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi.
Kosova ile işgalci İsrail milli futbol takımları arasında 12 Kasım’da Priştine’de oynanan maç öncesinde şehrin merkezinde “Özgür Filistin” yazılı Filistin bayrağı açıldı. Kosova polisi, maçın sorunsuz geçmesi için sıkı güvenlik önlemleri alındığını duyurarak stadyum içi ve çevresinde, her türlü gösteri, ırkçı, yabancı düşmanı, siyasi, dini malzemenin bulundurulmasını yasakladı.
İsrail futbol takımı için İsrail’den güvenlik ekibi
Kosova ile siyonist rejim arasında 15 Ekim’de oynanması planlanan maç, siyonist yetkililerinin, güvenlik gerekçesiyle milli takımlarının yurt dışına çıkmasına izin vermemesi nedeniyle 12 Kasım’a ertelenmişti.
İsrail polisinin güvenlik amacıyla Kosova’ya getirilmesini eleştiren, bir dönem Türkiye’de de forma giyen futbolcu Vedat Muriqi, “Daha önce Karadağ ve Romanya buraya oynamaya geldiler. Hiçbir sorunları yoktu, kendi polislerini getirmediler. Futbol oynamaya geliyorlar, bilmiyorum, neden bu kadar korkuyorlar veya başka bir şey mi var? Kosova’daki havaalanımızda bizi kontrol etmeye gelen İsrail polisleri vardı. Kavga etmek için değil, spor için gidiyoruz. Futbolda siyasete her zaman karşıyım ama maalesef gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.
Kosova Futbol Federasyonu (FFK) ise yazılı bir açıklama yayımlayarak, Vedat Muriqi’nin İsrail emniyetine ilişkin yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını belirtti. FFK, Muriqi’nin konuşmasında, Kosova’nın mart ayında İsrail ile Tel Aviv’de oynanan maç öncesinde yapılan kontrole atıfta bulunduğunu vurguladı.
Kosova-İsrail ilişkileri 1 Şubat 2021’de başladı
Kosova ile işgal rejimi arasında diplomatik ilişkilerin resmen başlatılmasına yönelik anlaşma, çevrim içi ortamda düzenlenen törende imzalandı. Anlaşmayı Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla ile siyonist Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi imzaladı.
Törende, iki rejim arasındaki diplomatik ilişkilerin başlatılmasına yönelik anlaşmanın yanı sıra iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişare ve kalkınma iş birliği konularında iki protokol de imzalandı.
Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Haradinaj-Stublla yaptığı konuşmada, anlaşmayı “Kosova tarihi için altın bir sayfa” olarak nitelendirerek, Kosova’nın işgal rejimi ile diplomatik ilişkiler kurabilmek için uzun süredir beklediğini ifade etti.
Siyonist bakan Ashkenazi ise imzalanan anlaşma ve protokollerin İsrail ile Kosova halkları arasındaki ilişkileri daha da derinleştireceğini iddia ederek, işgalci İsrail’in Balkanlar’ı istikrarlı görmek istediğini öne sürdü. Anlaşma için yaptığı arabuluculuktan dolayı ABD’ye de teşekkür eden siyonist bakan Gabi Ashkenazi, Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açmak için yaptığı başvuruyu onayladığını aktararak, ofisinde bulunan ve üzerinde “Kosova’nın Kudüs Büyükelçiliği” yazılı tabelayı gösterdi.
Gabi, işgal rejiminin Priştine Büyükelçiliği açıldığında tarafların yeniden görüşeceğini de sözlerine ekledi.
Bu arada, siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu daha önce yaptığı bir açıklamada, Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açacak, nüfusunun büyük bölümü Müslüman ilk ülke olacağını ifade etmişti.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde Eylül 2020’de Beyaz Saray’da bir araya gelen Sırbistan ve Kosovalı liderler, ekonomi alanında normalleşme konusunda anlaşma imzalarken, bu anlaşma ile Kosova’nın işgal rejimi ile diplomatik ilişkilerini başlatması ve Sırbistan’ın da İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması noktasında karar alınmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *