ABD, AB, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya başta olmak üzere batılı demokrasilerin himayesinde bulunan işgal rejimi İsrail, Gazze’yi 7 Ekim’den bu yana bombalıyor. İşgalci, dün gece de Gazze’deki tüm hastanelerin ‘çevresini’ yoğun bombardımana tuttu. İnsan Hakları Dernekleri halen sessizliğini koruyor.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, “İşgalci İsrail üç gündür Gazze Şeridi’nde hiç kimsenin kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye gitmesine izin vermiyor ve ayrıca Mısır tarafından onaylanan yaralıların çıkışı konusunda Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızılhaç ile iletişim kurmamıza rağmen yaralıların çıkışını engelliyor.” dedi.
İsrail’in her yıkıcı askeri saldırıya maruz kaldığında Gazze Şeridi’ndeki sivillere karşı “katliam” işlediğini söyleyen Maruf, “Gazze Şeridi’ndeki tüm hastanelerin çevresi yoğun İsrail bombardımanına maruz kalıyor. İşgalciler Gazze Şeridi’ndeki hastanelere yönelik tehditlerini uygulamaya başladı.” diye konuştu.
Maruf, işgalci İsrail’in, yaralıları Refah Sınır Kapısına taşıyan ambulansların Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmesini engellediğini Kızılhaç’ın kendilerine bildirdiğini aktardı.
Düşman ordusunun “hastanelerin askeri amaçlarla kullanıldığı” iddialarını yalanlayan Maruf, “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin durumunu incelemek için BM başta olmak üzere uluslararası komiteleri karşılamaya hazırız. İşgalci İsrail’in, Gazze’deki hastanelerle ilgili iddiaları, sahte ve uydurma fotoğraflara dayanıyor.” ifadelerini kullandı.
Düşman ordusu, Gazze’deki hastaneleri yine hedef gösterdi
Siyonist Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, yoğun abluka ve saldırı altında bulunan Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin Hamas tarafından kullanıldığını iddia etti. Gazze Şeridi’ndeki Katar, Şifa ve Endonezya hastanelerinin Hamas tarafından kullanıldığını ileri süren Daniel, sunduğu bazı ses kayıtları, fotoğraflar ve grafiklerin iddialarına delil olduğunu savundu. Daniel, “Bizler Gazze Şeridi’nde hastane veya ambulansları vurmak istemiyoruz.” iddiasında bulundu.
Düşman ordusunun ablukanın sıkılaştırıldığı ve bombardımanın devam ettiği Gazze Şeridi’nin kuzeyine sivillerin göç etmesi için havadan ilan, telefon ve kısa mesaj aracılığıyla uyarı gönderdiğini paylaşan Hagari, “kuzeyden güneye tahliye için açıklanan güvenli yolun bölgedeki siyonist askerlerine Hamas unsurlarının saldırması sonucu kapandığını” öne sürdü.
Düşman için siviller kolay hedef
Siyonist işgal ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa, Nasr Çocuk, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerini hedef almış, saldırılarda yüzlerce kişi ölmüş ve yaralanmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Kızılhaç ve birçok uluslararası örgüt hastanelerin hedef alınmasına tepki göstermiş, kınama mesajı yayınlamıştı.
Birleşmiş Milletler’in Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze Şeridi’ndeki sağlık sisteminin tamamen çökmesinin yaşanan felaketin boyutlarını ortaya koyduğunu söyledi. Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuşan Francesca, İsrail’in, başka bir ülkeyle değil, işgal altındaki topraklarda yaşayan bir halkla savaştığını ifade etti.
Francesca, Gazze Şeridi’ndeki sağlık sisteminin tamamen çökmesinin yaşanan felaketin boyutlarını ortaya koyduğunu kaydetti. FrancescaAlbanes, New York’taki BM Genel Merkezi’nde 25 Ekim’de yaptığı basın toplantısında, “Travma ve yıkım tarif edilemez. Gazze halkının şu anda içinde bulunduğu cehennem, tüm BM üyesi ülkeler üzerinde, özellikle de bunu durdurma gücüne sahip olan ve bunu yapmayanlar için bir lekedir.” ifadelerini kullanmıştı.
Abdullah: Ürdün Sahra Hastanesi’ne acil malzeme havadan ulaştırıldı
Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi’ndeki Ürdün Sahra Hastanesi’ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımlarının hava yoluyla ulaştırıldığını açıkladı. Ürdün resmi haber ajansı Petra’nın haberine göre, Abdullah, “Gazze Şeridi’ndeki Ürdün Sahra Hastanesi’ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımı havadan ulaştırıldı.” dedi.
X Platformundan açıklama yapan Kral Abdullah, “Allah’a hamdolsun ki Silahlı Kuvvetlerimizin Hava Kuvvetleri mensupları, bu gece yarısı Gazze Şeridi’ndeki Ürdün Sahra Hastanesi’ne acil tıbbi ve ilaç yardımını uçaktan indirmeyi başardılar.” ifadelerini kullandı. “Gazze’deki savaştan dolayı sıkıntı çeken yaralılara yardım için bu bizim üzerimize düşen bir görev” diyen Abdullah, ülkesinin Filistinli kardeşlerine en yakın ve destekçi olarak kalacağını belirtti.
Ürdün Ordusu resmi internet sitesinde Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’ndan bir askeri kaynağa dayandırılan açıklamada, “Kraliyetin talimatları uyarınca, tıbbi malzemelerin tükenmek üzere olması ve yardımların Refah Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne ulaştırılmasındaki gecikme nedeniyle Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait bir uçak gece saatlerinde Ürdün Sahra Hastanesi Gazze/76’ya acil tıbbi yardımları paraşütlerle attı.” ifadeleri yer aldı. Hastanenin ciddi malzeme sıkıntısına rağmen çalışmalarına devam ettiğini belirten açıklamada, Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin, söz konusu operasyonla Gazze Şeridi’ndeki ailelerin acılarını hafifletmek için insani rolünü yerine getirdiğini savundu.
Filistin Sağlık Bakanı Keyle: Gazze’de sahra hastanelerine ihtiyaç var
Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, düşmanın yoğun bombardımanı nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü Gazze’de, sahra hastanelerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Keyle, bir televizyon kanalına yaptığı ve Bakanlığın Facebook sayfasından yayımlanan açıklamasında, Gazze’de sağlık sektörünün durumuna ilişkin bilgi verdi.
Gazze’deki hastanelerin çalışmaya devam edebilmesi için yakıta, elektriğe ve tıbbi malzemeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Keyle, saldırılar ve yakıt olmaması nedeniyle 16 hastane ile 51 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığını söyledi.
Normal şartlarda bile Gazze’deki hastanelerde yatak sayısının yeterli gelmediğine dikkati çeken Mey el Keyle, 16 hastanenin hizmet dışı kalmasının ve saldırılarda 24 bini aşkın kişinin yaralanmasının yatak sayısında büyük eksiklik yaşanmasına neden olduğunu kaydetti.
Hastaların steril olmayan ortamlarda, hastane koridorlarında ve telefon ışığıyla ameliyat edildiğini aktaran Keyle, Gazze’de sahra hastaneleri kurulması gerektiğini dile getirdi.
Keyle, dünyaya ve uluslararası kuruluşlara, yaralıların Mısır’daki hastanelere gönderilmesi, Gazze’ye yakıt ve tıbbi malzeme girişine izin verilmesi için harekete geçme çağrısı yaptı.
Düşmanın Gazze’ye saldırılarında son durum
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, işgal rejiminin “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, işgal ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
İşgalci, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda öldürülen siyonist asker sayısı 30’a yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, düşman saldırılarında 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın olmak üzere 9 bin 770 Filistinli şehid oldu, en az 24 bin kişi yaralandı.
Batı Şeria ve Kudüs’te işgal güçleri ve yahudi yerleşimciler, 151 Filistinliyi öldürdü.
İşgal ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İşgal ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 60 Hizbullah mensubu şehid oldu, 4 İsrail askeri öldürüldü.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *