NATO üyesi devletlerin dışişleri bakanları, Norveç’in başkenti Oslo’da gayriresmi toplantıda bir araya gelerek Vilnius Zirvesi’ne ilişkin hazırlıkları ele alıyor.
NATO dışişleri bakanları, Oslo’daki iki günlük toplantının ilk gününde Norveç Kralı V. Harald’ın Kraliyet Sarayı’nda verdiği davette bir araya geldi ve ardından Norveç Dışişleri Bakanı Anne Beathe Tvinnereim’in Akershus Kalesi’nde verdiği akşam yemeğinde tekrar buluştu.
Dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısının yarınki oturumu, TSİ 10.30’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in konuşmasıyla açılacak.
Toplantının gündemini, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’ne ilişkin hazırlıklar oluşturuyor.
Kilit konulardan biri, NATO’nun Ukrayna ile ortaklığının geliştirilmesi olacak. Ayrıca Ukrayna’nın savunma çabaları ve barış için ortaya koyduğu plana verilen desteğin nasıl devam edeceği ele alınacak.
Toplantıda Türkiye’yi, NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü temsil ediyor.
Resmi gündem maddeleri arasında yer almasa da Kosova’daki gerginliğin de masada olması bekleniyor.
Kosova’nın kuzeyinde belediye binalarını koruyan KFOR askerleriyle Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’ne (KFOR) takviye amaçlı 700 asker göndereceğini duyurmuştu.
Stoltenberg Ankara’yı ziyaret edecek
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç’in NATO üyeliğini görüşmek üzere yakında Ankara’yı ziyaret edeceğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen gayriresmi nitelikli dışişleri bakanları toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İsveç’in NATO’ya üyeliğiyle ilgili soru üzerine Stoltenberg, hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Yakın zaman içerisinde Ankara’ya gideceğim. Tam olarak ne zaman olduğuna henüz karar verilmedi.” dedi.
Stoltenberg, İsveç’in katılım protokolünün onaylanmasıyla ilgili Türkiye’ye vermek istediği mesajın sorulması üzerine şunları dile getirdi:
“Mesajım; İsveç’in NATO’ya üyeliğinin İsveç için iyi olduğu kadar İskandinav ülkeleri, Baltık bölgesi ve aynı zamanda tüm NATO ve tabii ki Türkiye ve diğer müttefikler için de iyi olduğudur. Ayrıca bugünden itibaren İsveç’te 1 Haziran’da yeni terörle mücadele yasasının yürürlüğe girdiği gerçeğinin altını çizeceğim. Bu yasalar aslında bir fark yaratıyor. İsveç’in şimdi, örneğin sadece Türkiye’nin değil Avrupa Birliği ve diğer birçoğunun da değerlendirmesine göre terör örgütü olan PKK da dahil olmak üzere, terörle mücadeleyi hızlandırmak için yeni adımlar attığını gösteriyor. Bu nedenle, hem İsveç’te 1 Haziran’da yürürlüğe giren daha güçlü yasaları hem de İsveç ile Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlenmiş olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, aynı zamanda İsveç’in Madrid’de imzalanan bu Üçlü Muhtıra’dan kaynaklanan yükümlülüklerini de yerine getirdiğinin kanıtı olacak.
Türkiye’nin bazı meşru güvenlik kaygılarının olduğunu unutmamamız gerekiyor çünkü hiçbir müttefik, Türkiye kadar terör saldırısına uğramadı. Bu nedenle terörün her türlüsüne karşı Türkiye ile birlikte çalışmamız önemlidir. Bu nedenle NATO müttefiklerinin yaptıklarını ve aynı zamanda İsveç’in geçen ay teröre karşı mücadeleyi ve Türkiye ile işbirliğini hızlandırmak için yaptıklarını memnuniyetle karşılıyorum. İsveç’in katılım protokolünün yakında onaylanacağından eminim.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *